I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukr Denisa Krátká.
Advertisements

Nikola Borovková 9.třída
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dělicí (separační) a čisticí metody
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
VY_52_INOVACE_ZBP1_5164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Metody oddělování složek směsí
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Oddělování složek směsí 2
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_16  Název materiálu:Cukr  Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
SVĚTOVÁ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
doc. Ing. Václava Lašová, Ph.D. doc. Ing. Václava Lašová, Ph.D.
Katedra konstruování strojů Fakulta strojní prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. Podklady ke cvičení 1 Plzeň, 2015 Tato prezentace je spolufinancována Evropským.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Cukr ©Lukáš Laštůvka. Výroba Mezi nejdůležitější surovinu patří cukrová řepa Řepa obsahuje pouze 17% cukru.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_548_ Výroba cukru Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Zahušťování průmyslových odpadních vod s využitím odpadního tepla
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba cukru.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Sacharóza – výroba cukru
Sacharóza – výroba cukru
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základy chemických technologií
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Výroba cukru Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Etapy výroby Mechanická úprava řepy Získávání difúzní šťávy Čištění difúzní šťávy Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny Získání surového cukru a jeho čištění

Mechanická úprava řepy Cíl: očištění řepy rozřezání řepy na řízky Fyzikálně-chemické pochody: rozpustnost Vstup látek bulvy cukrové řepy Výstup látek řepné řízky

H2O jáma s řepným splavem váha řezačky řepné kolo pračka třasadlo výtah

Získávání difúzní šťávy Cíl: vyluhování sacharosy z buněk pletiva řepných řízků získání difúzní šťávy Fyzikálně-chemické pochody: koagulace bílkovin difúze Vstup látek řepné řízky horká voda Výstup látek difúzní šťáva vyslazené řepné řízky

horká H2O dopravník difuzér řízkolis zásobník difúzní šťávy

Čištění difúzní šťávy Cíl: odstranění necukerných látek z difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy zisk lehké šťávy Fyzikálně-chemické pochody: neutralizace srážení saturace filtrace Vstup látek difúzní šťáva Ca(OH)2 CO2 Výstup látek lehká šťáva saturační kaly

zásobník difúzní šťávy saturák vyhřívač čeřicí nádoba saturák dekantér Ca(OH)2 vyhřívač kalolis rotační filtr CO2 saturační kaly

Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny Cíl: zahuštění lehké šťávy ke krystalizaci – zisk těžké šťávy zisk cukroviny Fyzikálně-chemické pochody: odpařování krystalizace Vstup látek lehká šťáva Výstup látek těžká šťáva I. cukrovina

vícečlenná vakuová odparka zásobník lehké šťávy vícečlenná vakuová odparka brýdová pára filtr zrnič SO2 výměník tepla zásobník těžké šťávy I. cukrovina krystalizátor

Získání surového cukru a jeho čištění Cíl: oddělení krystalů cukru od matečného sirobu zpracování matečného sirobu na další podíl cukru očištění surového cukru Fyzikálně-chemické pochody: odstřeďování odpařování krystalizace vykrývání filtrace adsorpce Vstup látek I. cukrovina surový cukr voda Ca(OH)2 adsorbent Výstup látek zelený sirob II. cukrovina zadinový cukr Melasa bílá cukrovina

I. cukrovina II. cukrovina surový cukr zrnič zelený sirob odstředivka zásobník II. cukrovina surový cukr krystalizátor melasa odstředivka zadinový cukr

H2O Ca(OH)2 afináda afinádní sirob filtr adsorbent bílá cukrovina

Shrnutí Etapa Fyzikálně-chemické pochody Vstup látek (suroviny) Výstup látek (produkty) Mechanická úprava řepy rozpustnost bulvy cukrové řepy řepné řízky Získávání difúzní šťávy koagulace bílkovin difúze horká voda difúzní šťáva vyslazené řepné řízky Čištění difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy srážení necukerných látek saturace filtrace sraženin Ca(OH)2 CO2 lehká šťáva saturační kaly Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny odpařování krystalizace těžká šťáva I. cukrovina Získání surového cukru a jeho čištění odstřeďování vykrývání filtrace adsorpce surový cukr voda adsorbent zelený sirob II. cukrovina zadinový cukr melasa bílá cukrovina

Produkty výroby Vyslazené řepné řízky Surový cukr Melasa Bílý cukr Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl

Produkty výroby Cukr krystal Cukr krupice Cukr moučka Cukrové homole Krystaly o velikosti 0,2 – 0,4 mm Krystaly o velikosti 0,16 – 0,8 mm Cukrové homole Kostkový cukr Cukr bridž

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.