Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Zpracováno dle: Dobrodružství částic Zpracováno dle:
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Hvězdy.
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Země ve vesmíru.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
HISTORIE ZEMĚ.
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
Charakteristika Hvězd
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Vesmír.
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Plný warp, pane Tuvoku!.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vznik a vývoj hvězd Fyzika, seminář z fyziky
ASTRONOMIE DEEP SKY.
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Jaderná energie.
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
LHC, nový stroj na částice
Ekologické problémy hvězd aneb odkud pocházejí chemické prvky ve vesmíru “Kde jsou ty časy, kdy vše bylo průzračné a vesmírnými potoky bublal a řekami.
Jaderná energie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Uvolňování jaderné energie
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Fyzika elementárních částic
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Vznik bílého trpaslíka
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Jaderná hmota 1) Úvod 2) Jaderná hmota v základním stavu
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Kam zmizela antihmota.
Geochemie Geochemie studuje zastoupení a změny v zastoupení chemických prvků v jednotlivých částech Země (a v širším pohledu v celém Vesmíru - kosmochemie).
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
HVĚZDY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Vznik Vesmíru, Země a vývoj života na Zemi
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před 15 – 20 miliardami exploduje. Tato událost nese pojmenování „Velký třesk“ (ang. BIG BANG. .

Po několika minutách po „Velkém třesku“byl vesmír již dost chladný (jen několik miliard stupňů Celsia), aby mohlo dojít ke slučování protonů a neuronů => tvoření jader vodíku a jeho izotopů, později také k tvoření helia a lithia. Tím prakticky končí jaderný vývoj v ranném vesmíru. V prvních minutách po „Velkém třesku“ převládalo především světlo (fotony) a jiné elememntární (základní) částice. (leptony = elektrony (jejich fáze – mióny, tauróny; neutrína; kvarky – stavební částice hadrónů (protony, mezóny). - °C

Vytváří se první shluky hmoty Vytváří se první shluky těchto hmotných čásic hvězdy 1. generace (SUPERNOVY) mlhoviny …a v nich Krabí mlhovina (www.physics.muni.cz) Výbuch supernovy (www.koti.mbnet.fi)