Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
Advertisements

Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:
Jak psát tiskovou zprávu?
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Co má obsahovat prezentace
Jak psát seminární práci
Rozbor uměleckého textu
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.10 Téma: PowerPoint Číslo.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Anatomie textu Jednotlivé prvky odborného textu. Situace autora textu Disponuje určitým poznáním k tématu Má s ním nějaké zkušenosti - předporozumění.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
Bakalářská práce - zpracování
Rozbor nejčastějších chyb v odborných pracích 12. Seminář BW.
Chyby v psaní seminárních prací
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Diplomový seminář 3. Company LOGO Žánr žánr šírší koncept než „typ textu“ povídka, román, obchodní dopis, diplomka... žádné fixní znaky (pouze často se.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Kompozice Kompozice odborného textu. Standardní model Úvod - motivace, cíl práce, postup práce Organické části práce  představení problému Jak se problém.
Úvod do studia.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Základy psaní pro studenty aneb Jak se k psaní „dokopat“ Kurz právnických dovedností II JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Absolvované přednášky. Banálnost přednášky Pseudoreplikace Přehledová tabulka úvodní přednáška, úplný začátek, průměr rozptyl popisná statistika, asi.
Plán bytu Co je perspektiva, byla známa vždy?.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Diplomový seminář 4. Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Radka Havlíčková Umění prezentace Radka Havlíčková
Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
Jak psát grantovou žádost Vědecká komunikace - PSY475 Mgr. Michaela Širůčková.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Základní informace Celý název: Erebos- hra, která zabíjí Autor: Ursula Poznanski Nakladatelství: Fragment Počet stran: 320.
Knížka je můj kamarád Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Zásady tvorby dotazníků Radka Štěpánová, IBA MU. Stavba dotazníku Úvod Otázky Identifikace.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Seminář 4 – struktura odborného textu
Zásady správné prezentace
Dotazník. Dotazník Může být v písemné nebo elektronické podobě Může být předán osobně Může být součástí balení výrobku, v obchodě, příloha novin, časopisů.
Závodní chůze: problém kontaktu se zemí
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Kritéria hodnocení písemné práce
Čtení textu, struktura práce, výběr tématu
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
VÝKLAD základní útvar výkladového postupu
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Transkript prezentace:

Diplomový seminář 3

Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to chceme upozornit nenabízíme řešení ale hledáme příčiny jevu, nic jiného

Company LOGO Analýza problému 1. jasné upozornění na problém (oč jde)‏ 2. rozbor příčin přesvědčivé argumenty (že tyto příčiny jsou ty pravé)‏ negativní premisy zahrnout také 3. jasná struktura 4. "rozumný" avšak autoritativní tón držet na uzdě emoce žádné ohrazování, opatrná argumentace (hedging)‏

Company LOGO Organizace informací v textu strukturní vzorce jako kostra textu (ale i rozvíjení tématu!)‏ začátek – střed - konec obecný strukturní vzorec: téma – réma – antitéma autor zná výsledky, ale přivádí k nim čtenáře postupně nebezpečí nudy IMRAD SPRE Aristotelés a invence

Company LOGO Začátek – střed – konec zdánlivě triviální (vzorec textu)‏ Aristotelés : “Celek je to, co má začátek, střed a konec. Začátek je to, co samo nenásleduje po něčem jiném; konec je naopak to, co samo přirozeně – buď nutně nebo zpravidla – následuje po něčem jiném, ale po čem už nenásleduje nic jiného; střed je to, co samo následuje po něčem jiném a po čem následuje něco dalšího.”

Company LOGO Úvod I. diplomka: úvod vs. předmluva (spíš knihy)‏ první kriticky důležitá část funkce zaujmout, upoutat pozornost diplomka: očekávání (>> pravidla Dr. Bratkové)‏ uvést téma (problém, cíl (?))‏ naznačit strukturu práce poznámkový aparát

Company LOGO Úvod II. začátek se píše až jako poslední autor musí vypadnout ze své role autora dvě základní strategie: "lákat" čtenáře začíná se něčím blízkým, zajímavým, o čem rádi slyší lidská mysl se pak snáze skloní k textu, pozornost je upoutána "skočit do problému rovnýma nohama" hned v prvním odstavci se objeví formulace tématu/problému

Company LOGO Závěr úvod patří čtenářům, závěr samotné věci další kritická část diplomky "musí" odpovídat úvodní části! (představme si to jako odpověď na problém úvodu)‏ žádné jalové závěry! (to pokazí celý dojem)‏ žádné nepodložené závěry! dvě strategie ;-)‏ konec pokračování (známe z Hollywoodu) >> antitéma

Company LOGO IMRAD Introduction – Methods – Results And Discussion čili Jaký problém – Jak byl studován – Co se zjistilo – Co to znamená odborné časopisy ale i diplomky (zejména anglo- saská oblast)‏ přehlednost objektivnost logický sled ukázka: schéma IMRADschéma IMRAD

Company LOGO Berte je s rezervou Osnova je moc užitečná věc (strategický plán textu)‏ schémata a vzorce ale berte s rezervou protože i porušení pravidel je účinný způsob komunikace (o to jde především)‏