Zakládání a péče o zeleň v sídle i krajině,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká krajina aneb Kde domov můj?.
Advertisements

Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Sídlo místní akční skupiny: Maleč 48 (okres Havlíčkův Brod)
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Včelařsky významné rostliny ze skupiny zahradnických plodin
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Zemědělství ČR.
DŘÍNOVITÉ - Cornaceae Keře se vstřícnými listy s obloukovitou žilnatinou Plody : peckovičky Dva rody : dřín – Cornus : květy hlávkovité, s listeny, větší.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Vzácné ovoce jako regionální potravina Mgr. Vít Hrdoušek
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Zlínský kraj.
Krajina Mikuláše Rutharda – 2.etapa Dosadba vysokokmenných starých odrůd ovoce podél historických polních cest v krajině Chlumecka Občanské sdružení Vespolek.
Integrované terénní vyučování Geografie
Pěstování a zpracování ovoce v JMK
Krajina a životní prostředí
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Ekosystémy přírodní a umělé
Ochrana přírody ČR.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY IV
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Město Brno.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
ČESKO a jeho krajina.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
KULTURNÍ KRAJINA.
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
projekty podporující cestovní ruch v obci Modrá
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Krajina Co to je krajina?
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Rekreační zařízení Merkur – Tvarožná Lhota
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Milion ovocných stromů
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Milion ovocných stromů
Člověk a krajina – vliv člověka
Výsledky projednávání
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Chráněné rostliny na Slovácku
Informace o vyhlášených výzvách
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

Zakládání a péče o zeleň v sídle i krajině, možnosti financování z PRV Mgr.Vít Hrdoušek

Owocní stromové, mimo owoce také ten weliký užitek působí, že činí krajiny úrodnější a zdravější…. Poskytují rozličné druhy krásného dříví … stromořadí chrání pole také před přílišnými wysušujícími wětry a z luk prospěšnau úrodě stinnou pokrývkou. Pěstování a ošetřování owocného stromoví odjímá příležitost k zahálce a wyplývajícím z ní nepravostem, ožralství, chlípnosti, krádeže….To jest v jiném ohledu také znamenitý prostředek k ušlechtění a zdokonalení lidského ducha a srdce. František Pixa 1848

Ne všechny stromy se podařilo vytrhat, některé v nezájmu dnešní společnosti umírají bez povšimnutí v „zarostlých koutech“ naší krajiny.

Slovácko – je kulturní krajinou moravsko-slovenského pomezí již řadu století a jsou zde zachovány na poměrně malém území různé typy kultivované krajiny od nížin po hornatiny. Slovácko je průsečíkem tří přírodních oblastí: panonské, karpatské a hercinské i křižovatkou mnoha kulturních vlivů.

drobná parcelace tzv. „traťová plužina“ Historické mapy a zápisy –jsou významný nástroj pro sledování vývoje krajiny i pro obnovu území. Hospodaření v krajině bylo až do poloviny 20. století v drobné parcelaci o ploše do 0,5 ha průměrně děleno na: pole, sady, louky, remízy, lesy, vodní plochy a síť cest. Tato parcelace místy dodnes vytváří krajinu mozaikovou a ekologicky stabilní. Moderní hospodaření tuto mozaiku stírá a přináší mj.zvýšenou erozi a sucho v území.Výrazným indikátorem tradiční mozaikové krajiny je právě zeleň, především ovocné stromy! Strážnicko - Bílé Karpaty

Obnovu i další tvorbu krajinných struktur lze řešit především těmito nástroji: UPD – obnova cestní sítě, funkčních celků v krajině i obci USES – biokoridory, biocentra a interakční prvky, KPU – společná opatření – cesty, poldry, meze ...

Kulturní krajina Slovácka Hospodaření v nížinách – výrazná průmyslová strojní výroba na velkých scelených plochách orné půdy s malým podílem lidské práce ukazuje krajinu vzniklou v 60. letech 20.století. Ovocné stromy zde dožívají podél cest, vzácné zbytky sadů (štěpnic) a soliterů; města a vsi se zahradami s menším podílem ovocných stromů; Hospodaření na svazích – zčásti průmyslová výroba na zorněných svazích, v méně dostupných místech neudržované sady z 19. století, místy vinohrady, zarostlé meze, ulicové vsi s udržovanými ovocnými zahradami; Hospodaření v horách – louky po bývalých vesnicích ze 17. století strojně koseny s velkým podílem soliterů lesních i ovocných dřevin. Za státní hranicí je stále živé kopaničářské osídlení s udržovanými ovocnými sady, alejemi i solitery. ZPĚT

Projekty záchrany a obnovy zeleně v krajině na Strážnicku 2007 - 2013 V nížinné krajině zemědělských monokultur jsou i v rámci PPK i PRV od roku 2007 vysazovány aleje, remízy a sady v místech, kde historicky měla krajinná zeleň svou funkci. Výsadbou více jak 20 km interakčních prvků, biokoridorů a biocenter vznikají druhově bohatá společenstva 8 – 12 druhů dřevin včetně tradičních ovocných stromů (dlouhověké odrůdy hrušní, třešní, jeřábů aj.)

Projekty záchrany a obnovy zeleně v krajině na Strážnicku 2007 - 2013 Obnova a zpřístupnění kulturní krajiny starých sadů a vinohradů pro místní hospodáře i návštěvníky spočívá ve vybudování sítě naučných cyklostezek a místních komunikací včetně doprovodné zeleně s ovocnými dřevinami jako jsou např. jabloně, hrušně, ale i moruše, lísky, ořešáky či slívy durancie.

Projekty záchrany a obnovy zeleně v krajině na Strážnicku 2007 - 2013 Péče o zvláště chráněná území historické kulturní krajiny např. Bílých Karpat, to je kosení luk, likvidace náletu a ochrana semenáčků, přirozená obnova porostů s původními ovocnými dřevinami (třešeň, břek, oskeruše, dříň, hrušeň polnička apod.) a likvidace invazních dřevin.

Výsadby zeleně v sídlech na Strážnicku 2007 - 2013 V sídlech zeleň určuje kvalit bydlení a života v obci . Obecní úřad je hlavním hybatelem v péči o zeleň na veřejných prostranství v obci V rámci PRV jsou od roku 2007 vysazovány návesní aleje, ovocné školní zahrady, naučné stezky …. s výsadbou keřů a stromů s důrazem na tradiční užitné druhy a odrůdy: lísky, mandloně, mišpule, kdoule, dříny, růže, trvalky - léčivky aj.

Zeleň, základní síť krajiny … Stromová a keřová zeleň by měl vytvářet síť v krajině i obci a být základní sítí stability území.

Zeleň pro lidi … Veřejná prostranství, školní zahrady i zeleň v blízkém okolí obce mohou být prostorem pro vzdělávání, turistiku i odpočinek a také zdroj plodů pro zpracování.

Zeleň nejen na parádu… V zájmu každé obce by mělo být vlastnictví půdy pro vytváření funkčních ploch s výsadbami, ale i pro využit místních malozemědělců, kteří nemají s velkými podniky konkurenci.

Malozemědělci ve výsadbě a péči o zeleň Strážnicka Projekty záchrany a obnovy ovocných stromů na Strážnicku 2000 - 2008 Obnova tradičního využívání krajiny - v areálu Salaš Travičná, jsou po zaniklém průmyslovém zemědělství obnoveny pastviny a sad tradičních odrůd ovoce v rámci ekologického výletního centra ve stylu kopaničářského osídlení, které tu bývalo. Bylo zde objeveno několik ovocných stromů včetně staré odrůdy hrušně krvavky.

Dobrovolnictví ve výsadbě a péči o zeleň Strážnicka

Dobrovolnictví ve výsadbě a péči o zeleň v obcích Strážnicka

Strom pamětník - Oskeruše (Sorbus domestica) dožívající se i přes 500 let jsou snad nejstaršími a nejmohutnějšími původními ovocnými stromy v Evropě.

Strom pamětník – v místech kde dříve byla cesta s alejí, vinohrad či sad, dnes povětšinou zůstávají jen solitery oskeruší. Plody oskeruše jsou největší jeřabiny na světě a velké stromy plodí i 1 tunu ovoce. ZPĚT

Objevme jejich pozapomenutý význam pro dnešní dobu! Mišpule (Mespilus germanica L.) Dřín obecný (Cornus mas) Slíva durancie Staré odrůdy hrušní Moruše bílá (Morus alba) V každé obci, každém katastru jsou zajímavé zapomenuté druhy a odrůdy stromů, které lze využít i v tvorbě užitkové zeleně. Objevme jejich pozapomenutý význam pro dnešní dobu!

Malozemědělci i dobrovolníci v péči o zeleň pomohli obci Tvarožná Lhota získat ocenění European Entente florale 2008.

MAS Strážnicko Mgr. Vít Hrdoušek Info tel : 724 162 265 Slavnost oskoruší 11.4.2015 ve Tvarožné Lhotě MAS Strážnicko Mgr. Vít Hrdoušek Info tel : 724 162 265 email:hrdousek.v@straznicko.cz www. straznicko.cz ZPĚT

Ořešák královský – Juglans regia polopapírky – středně pevná (Apollo, Jupiter, Mars, Saturn) samosprašné i cizosprašné, větrosnubné roubování na 2letý semenáč – polokmeny, spon výsadby: 8 – 10 x 6 – 7 m (6 x 6 m) Mandloň – Amygdalus communis do rodu řadíme 25 druhů – aridní oblasti přední Asie, význam má pouze A.communis cizosprašná, plod – chlupatá ze stran smáčknutá peckovice, užitkovou částí je semeno zvané mandle (1 strom: 30 – 40 kg) světlá, teplá stanoviště, řez a tvarování jako u broskvoní zákrsek, čtvrtkmen se sponem 5 – 7 x 5 m lehké, záhřevné půdy s dostatkem Ca sortiment shromážděn ve Veselém při Piešťanoch udržovací šlechtění ŠS Valtice Sladkoplodá krajová, Hustopeče VII Líska – Corylus avellana cizosprašná, větrosnubná 15 druhů, mírné pásmo severní polokoule plod: oříšek (tyky, bílkoviny, vit. skup. B), dozrává v ½ VIII. až X., (z 1 keře 2 – 3 kg plodů) dorůstá 3 – 5 m výsadba sazenic se 3. – 6. větvemi 0,6 m dlouhými, do sponu 4 x 4 m, pro plot vzdálenost 1,5 až 2 m Typy Lombardská – podlouhlý oříšek, Zellská – kulatý oříšek (Hallská obrovská) .