Karel Havlíček Borovský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REVOLUCE 1848.
Advertisements

Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Karel Havlíček Borovský
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Havlíček Borovský
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda.
Český spisovatel, novinář,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
Habsburská monarchie v letech přestavby
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Tomáš Garrigue Masaryk
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Téma: Revoluce 1848 Předmět: Dějepis Ročník: 8.ročník
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Tomáš Garrigue Masaryk
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Téma: Dualismus Číslo projektu: 02.  Materiál je ur č en pro ž áky 5. ro č níku 1. st. ZŠ  Téma: Dualismus  Vyu ž ití na interaktivní tabuli  Materiál.
konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 32  Autor:
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Karel Havlíček Borovský
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Karel Havlíček borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Karel Havlíček Borovský Zakladatel satiry

Karel Havlíček Borovský Karel Havlíček Borovský, též Havel, vlastním jménem Karel Havlíček, (31. října 1821 Borová u Přibyslavi – 29. července 1856 Praha) byl český básník a novinář. Je považován za zakladatele české žurnalistiky, satiry a literární kritiky. Literárně bývá řazen do realismu, politicky pak patří k tzv. 2. generaci národních buditelů. Přídomek "Borovský", kterým často podepisoval své články, je odvozen od jeho místa narození (Borová).

Práce K.H.Borovského Roku 1846 se stal redaktorem Pražských novin a jejich přílohy Česká včela. Roku 1848 byl nucen odejít z Pražských novin, a založil vlastní – Národní noviny, které dosáhly velké popularity. Roku 1848 byl zvolen poslancem do říšského sněmu a národního výboru. V národním výboru byl poměrně aktivní, ve Vídni však působil více jako novinář než jako poslanec. V tomto období (do vydání oktrojované ústavy v březnu 1849) byl příznivcem vlády a v Čechách byl obviňován, že se vládě zaprodal.

Vyhnanství 16.12.1851 Borovského navštívili policisté a dopravili ho do vyhnanství.Bylo to město v Rakousku.Dnes v okrese Kitzbühel v Tyrolsku. Havlíček získal povolení k návratu až v roce 1855. Do Prahy přijel 15. 5. 1855 a teprve zde se dozvěděl smutnou zprávu, že jeho manželka Julie před měsícem, 16. 4. 1855, zemřela na následky tuberkulózy.

Dílo _ _ _ _ _ _ -město,kde byl K.H.Borovský ve vyhnanství _ _ _ _ _ -hlavní město ČR _ _ _ _ _ _ _ _ _ -internetová encyklopedie _ _ L _ _ _ _ _-jednotka hmotnosti _ _ _ _ _ -stát na území Evropy a Asie _ _ _ _ _-představený křesťanů,sídlo Vatikán _ _ _ _ -ruské město,za které hraje hokej J.Jágr a R.Červenka

Dílo BRIXEN -město,kde byl K.H.Borovský ve vyhnanství PRAHA -hlavní město ČR WIKIPEDIE -internetová encyklopedie KILOGRAM-jednotka hmotnosti RUSKO -stát na území Evropy a Asie PAPEŽ-představený křesťanů,sídlo Vatikán OMSK -ruské město,za které hraje hokej J.Jágr a R.Červenka

Beletrie Epištoly kutnohorské Obrazy z Rus Tyrolské elegie Král Lávra Křest svatého Vladimíra Epigramy– krátké pointované veršované skladby. Většinou se jedná o kritiku, parodii, či satiru. Havlíček je definuje: „Epigramy jsou malinké nádoby, do kterých vztek svůj nalévám, aby mi srdce nežral“. Duch Národních novin

Práce s textem Jehly, špičky, sochory a kůly stesal skoval zostřil sebral kvůli vojně s hloupostí a zlobou místo šavel Borovský Havel Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme. Odkud vzalo - zkouším žáky - jméno Rakous počátek? Od raků, neb oni taky chodí pořád nazpátek. Na kříž reformátora byla metoda stará, dnes však svět pověsí spíš na reformátora kříž. Pomodli se, Čechu, k svatému Vojtěchu, by tě vzaly samostatné národy do cechu.

Otázky k textu.. 1.) Vypiš z textu vlastní jména. 2.) Co znamená slovo cech? 3.) Urči slovesné kategorie u slovesa sklouzne. 4.) Urči mluvnické kategorie u slova reformátora. 5.) Urči u sloves v prvním odstavci vidy. 6.) Napiš synonyma ke slovům – hloupost - počátek - led