Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_0304_epigramy Téma: Národní myšlenka v epigramech K. H. Borovského Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Materiál je zaměřený na rozbor epigramů Karla Havlíčka Borovského a hledání národních myšlenek v daných ukázkách. Žáci se stručně seznámí s postavou K. H. Borovského a na vybraných epigramech se pokusí objasnit Borovského postoj k rakousko-uherské vládě a najít v textu více či méně skryté narážky na české národní obrození. Po pozorném přečtení ukázek jsou žáci schopni odpovědět na připravené otázky. Vedle kritického myšlení a rozvoje čtenářské gramotnosti si žáci procvičí i svůj všeobecný přehled. Prezentace obsahuje řešení, je určena pro 8. ročník, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Novověk od konce18. století do r. 1914, téma Utváření novodobého českého národa.

3 Karel Havlíček Borovský
český politik, básník, novinář, národní buditel po revoluci 1848 ostře vystupoval proti vládě za svoji novinářskou činnost poslán do vyhnanství v Brixenu

4 Epigramy kritika dobových poměrů
uveřejňovány například v příloze Národních novin ŠOTEK „Epigramy jsou malinké nádoby, do kterých vztek svůj nalévám, aby mi srdce nežral“ K.H. Borovský

5 Pozorně si přečti epigram a zkus vypátrat a odhalit skryté narážky a národní myšlenky K. H. Borovského, které ho přivedly až do vyhnanství! Poté odpověz na otázky.

6 Vyšli jsoutě tři vlastenci,
VÝSTRAHA CÍSAŘI Vyšli jsoutě tři vlastenci, to s motykami, vykopávat českou duši z německé jámy. Kdo je to vlastenec? Znáš nějakého? Co má Borovský na mysli „vykopáváním české duše“? Proč by to mohlo císaři vadit?

7 Řešení Kdo je to vlastenec? Znáš nějakého?
člověk, který miluje a obdivuje svoji vlast, svůj národ např. národní obrozenci František Palacký, Josef Jungmann, Josef Kajetán Tyl, Božena Němcová, Karel Jaromír Erben,… Co má Borovský na mysli „vykopáváním české duše“? proces českého národní obrození, obroda češtiny, českého divadla,literatury, vědy Proč by to mohlo císaři vadit? - narušovalo to ideu rakouského soustátí, císař potřeboval udržet monarchii pohromadě, nechtěl, aby se jednotlivé státy snažili obnovit vlastní suverenitu

8 NOVINA Z PRAHY Na nábřeží podívat se běž, gotická se na něm staví ……….
Okolo ní českých krajů chlouba a ve věži bude - ………….. Zkus doplnit verše. řešení

9 Řešení Na nábřeží podívat se běž, gotická se na něm staví věž
Okolo ní českých krajů chlouba a ve věži bude - trouba.

10 ČESKÁ HLAVA "Česká hlava stěnu proráží!" To jest moje naděje i víra,
o kterouž se v bouři nesnází národ český pevně podepírá. Čech nezoufá nikdy, v nejtužším neštěstí davu spoléhá se na svou staročeskou tvrdou hlavu. A pokladu toho, jemuž rovna svět nezná, měl bych se odřeknout jenom já? Co je podle Borovského pokladem českého národa? Jaké pocity v tobě tento epigram vzbuzuje?

11 Řešení Co je podle Borovského pokladem českého národa?
Češi by neměli mít strach cítit se Čechy, mít vlastní rozum, názor, myšlenky

12 MODLITBA BYROKRATŮ V hlavě slámu, v srdci kámen
dejž nám, Bože! - "Staň se! Amen!„ Kdo je byrokrat? Jaký je správný byrokrat dle Borovského? Znáš označení byrokrat/byrokracie i ze současnosti? Kde jsi ho slyšel?

13 Řešení Kdo je byrokrat? Jaký je správný byrokrat dle Borovského?
úředník, který se pevně řídí pravidly Jaký je správný byrokrat dle Borovského? v hlavě slámu - hloupý,… v srdci kámen - nelidský, nepřípustný, chladný,…

14 ZLE, MATIČKO, ZLE Poctivému hrozí jenom hlad,
zloději zas jenom šibenice; český literát má trampot více; jemu hrozí hlad i šibenice. Proč hrozí českému spisovateli hlad i šibenice? Myslíš, že se jedná o vlastní Borovského zkušenost? Vysvětli své tvrzení. Je i v současné době tzv. cenzura?

15 Řešení Proč hrozí českému spisovateli hlad i šibenice?
za vyjádření proti vládě, za podporu myšlenek národního obrození mohli Češi ztratit práci, být stíháni policií a vězněni Myslíš, že se jedná o vlastní Borovského zkušenost? Vysvětli své tvrzení. Borovský sám byl vystaven zákazu své novinářské i spisovatelské tvorbě, byl sledován a nakonec poslán do vyhnanství v Brixenu

16 Citace VILÍMEK, Jan. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Ostatní epigramy [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google