Teorie řízení Alena Bílková Petra Elena Kubíčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
SOCIOLOGIE BYROKRACIE A ORGANIZACE
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
Ing. Zuzana Matějíčná Bc. Pavel Novák
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_14_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Historické etapy vývoje managementu
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Řídící struktury v organizaci
Řízení organizace, základy managementu
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Lyndall Urwick.  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Organizační struktury, příklady
Jan Škoda Nikola Kačerová
(1892 – 1993). - narozen 1892 v Osace v Japonsku se odstěhoval do USA - roku 1920 získal titul Ph.D na Columbijské univerzitě se stal prezidentem.
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Rozhodovací procesy.
Řídící struktury, malé a velké organizace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
Organizace a organizování podniku
ÚVOD, MANAGEMENT, STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
James Champy *1942 Massachusetts, USA. Biografie 1963 Massachusetts Institution of Technology 1968 titul na Boston College Law School 1969 Index Systems.
Dobré odpoledne.
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Moderní personalistika I. BLOK
Moderní personalistika I. BLOK
Lyndall Fownes Urwick Vypracovali: Filip Devera Otto Jarolímek.
MAnagement.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Management bk 505, bp 505.
Struktura podnikatelského plánu
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Dny vědy a techniky v Plzni
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
České Budějovice, červen 2016
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Ing. Veronika Dostálková MBA
POJEM A VÝVOJ MANAGEMENTU
Digitální učební materiál
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Zdravotnický management
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Teorie řízení Alena Bílková Petra Elena Kubíčková

Lyndall Fownes URWICK 1891 - 1983

Narozen 3. března 1891, Anglie (Worcestershire) 1905 – 1910 Repton Lyndall Fownes URWICK Narozen 3. března 1891, Anglie (Worcestershire) 1905 – 1910 Repton 1910 – 1913 New College, Oxford 1913 – 1920 Fownes Brothers and Company (1917 jeden z majitelů) První světová válka – Druhý poručík (odměněn armádním křížem)

1928 Ředitel Mezinárodního institutu pro management (Ženeva) Lyndall Fownes URWICK 1928 Ředitel Mezinárodního institutu pro management (Ženeva) 1934 Vytvoření manažerské poradny s Johnem L. Orrem (Londýn) 40. léta Předseda vzdělávací rady Institutu průmyslového řízení 1944 Předsedal ministerskému vzdělávacímu výboru pro management Působil jako externí spolupracovník na univerzitách v Torontu, Kalifornii, Minnesotě a Novém jižním Walesu.

Lyndall Fownes URWICK Jeden z nejvlivnějších britských a evropských myslitelů ohledně pokroku managementu v první polovině 20. století. Snažil se aplikovat své manažerské teorie formou nalezení několika zásad platných pro všechny společnosti, ať už byly zaměřeny na aktivity zaměřené na zvýšení profitu nebo na jiné.

Lyndall Fownes URWICK Své názory a poznatky čerpal mimo jiné z tehdejší britské armády, kterou považoval za nejlépe organizovanou v britské historii. Uvědomoval si, že pro management není důležitá jen psychologie a sociologie, ale také přírodní vědy. Snažil se proto do způsobu organizování zahrnout například i vliv technického pokroku.

Lyndall Fownes URWICK Je řazen mezi tzv. „comprehensive managers“ – „komplexní manažery“ – kteří věnovali pozornost organizaci jako celku se záměrem zlepšit její účinnost. V Anglii byl hlavním představitelem směru správního řízení. Tento směr založil koncepty celistvého řízení firem a to s důrazem na vedoucí pracovníky a organizaci řídícího procesu.

Lyndall Fownes URWICK Urwick věřil, že činnosti nezbytné k dosažení cílů organizace by měly být rozděleny a přiděleny jednotlivcům neosobním způsobem v návaznosti na oddělení nestranné byrokracie Maxe Webera. 

Lyndall Fownes URWICK Konec života strávil psaním knih a pořádáním přednášek a kurzů na několika australských univerzitách. Zemřel 5. prosince 1983 v Sydney

Během své činnosti získal mnoho ocenění: Lyndall Fownes URWICK Během své činnosti získal mnoho ocenění:  CIOS International Gold Medal (1951) The Wallace Clark International Managment Medal (1956) Fellow of the International Academy of Managment (1958) the Henry Laurance Gantt Memorial Gold Medal (1961) a Taylor key v roce 1963. the Order of the British Empire and Military Cross (British Army)

Mezi jeho díla patří Factory Organization (1928) Organizace závodu Lyndall Fownes URWICK Mezi jeho díla patří Factory Organization (1928) Organizace závodu coauthored with C.Northcott, O.Sheldon, and J. Wardopper The Meaning of Rationalization (1929) Význam racionalizace Dynamic Administration: The Collected Papers of Mark Parker Follett (1941) Dynamické organizování: Sebrané spisy M.P.Folletta with H. Metcalf A mnoho dalších kratších děl

Vydavatelé Urwickových publikací Lyndall Fownes URWICK Vydavatelé Urwickových publikací the British Institute of Management the Institute of Labor Management the Institute of Personnel Management the American Management Association the Academy of Management.

Organizování (Organizing), Personální zajištění (Staffing), Lyndall Fownes URWICK Ve spolupráci s kolegou Lutherem Gulickem dospěli k novému uspořádání manažerských funkcí, které ve 30.letech Luther Gulick uspořádal do tzv. systému POSDCORB: Plánování (Planning), Organizování (Organizing), Personální zajištění (Staffing), Řízení (Directing), Koordinace (Coordinating), Evidence (Reporting), Rozpočtování (Bedgeting).

Lyndall Fownes URWICK Jedním z jeho hlavních bodů bylo to, že dobře řízené organizace nebo útvary mají téměř vždy v čele jednoho vrcholového manažera.

Lyndall Fownes URWICK Byl jeden z prvních, kdo ukotvil proces organizace a organizační strukturu a hovořil o cílech, funkcích, organizačním schématu a popisu jednotlivých pracovních činností.  Objasnil také rozdíl mezi liniovým managementem, funkčním managementem a zaměstnanci.

Identifikoval více úrovní řízení dozoru. Lyndall Fownes URWICK Psal o problémech s řízením velkého počtu zaměstnanců. Identifikoval více úrovní řízení dozoru. Používá vzorec pro určení minimálního a maximálního počtu podřízených manažera, na který může efektivně dohlížet.

Lyndall Fownes URWICK Jeho práce byla důležitým krokem v syntetizaci principů vědeckého řízení a myšlení Maxe Webera a Henriho Fayola. Max Weber, Henri Fayol a Lyndall Urwick aplikovali mechanistická pravidla do administrativy a sestavili modely optimálního fungování úřadu.

Klasické řízení H. Fayol, F.W.Mooney, L. Urwick Lyndall Fownes URWICK Klasické řízení H. Fayol, F.W.Mooney, L. Urwick Zásada jediného vedoucího Vzestupné řetězení – informace a komunikace od nejvyššího nadřízeného po řadové pracovníky Rozpětí kontroly – počet podřízených nesmí způsobit problémy v koordinaci činností Pravomoc a odpovědnost Štáb a linie – štáb působí poradensky, ale nesmí narušovat autoritu liniových vedoucích.

10 zásad organizace podle Urwicka: Lyndall Fownes URWICK 10 zásad organizace podle Urwicka: The principle of the objective: každá organizace a každá část organizace musí být vyjádřením účelu daného podniku The principle of specialization: každý pracovník by měl vykonávat pouze jednu funkci The principle of coordination: administrátoři by měli hledat cesty jak co nejlépe skloubit a sladit celou organizaci 

Lyndall Fownes URWICK The principle of authority: v každé organizované skupině musí být nejvyšší autorita. Ke každému jednotlivci ve skupině by měla být jasná linie pravomocí. Principle of responsibility: vedení musí být zodpovědné za práci svých podřízených  The principle of definition: měla by být jasná specifikace a náplň jednotlivé pracovní činnosti  The principle of correspodence: organizace musí mít správný systém autority a odpovědnosti 

Lyndall Fownes URWICK The principle of span of control: žádný ředitel by neměl přímo řídit více než 5 maximálně 6 podřízených, jejichž práci specifikuje  The principal of balance: jednotlivé jednotky organizace by měly být v rovnováze The principal of continuity: reorganizace je neustálý proces: v každém podniku pro ni musí být vytvořena specifická opatření

DĚKUJEME ZA POZORNOST