Suroviny - t ě žba a zpracování Cihlářské výrobky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukládají se na níže položených místech
Advertisements

PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ
Materiál – Ocel a povrchové úpravy
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Průmysl stavebních hmot
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Jihočeský kraj.
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
Zkušebnictví a technologie Ing. Radomír Sokolář, Ph. D
Keramika po 2. světové válce
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
KERAMICKÉ SUROVINY A MATERIÁLY.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Řešení otázek na železo
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
KOPÍROVACÍ FRÉZKY.
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jan č ová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SOLI Stavební materiály
VÁLCOVÉ BRUSKY.
Pedosféra Filip Bordovský.
Fotogalerie ze slavnostního vyhlášení výsledků soutěže NEJLEPŠÍ VÝROBCE STAVEBNIN ROKU kategorie do 150 zaměstnanců kategorie nad 150 zaměstnanců.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tato prezentace byla vytvořena
Keramika Keramické tvárnice jsou cihlářským výrobkem s pórovitým červeným střepem. Základní surovinou pro výrobu jsou vhodné cihlářské hlíny (jíly, slíny).
Socioekonomická sféra
Projekt Pospolu Prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimír Ptáček.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_TECHNOLOGIE.
BRUSKY.
Příroda,Povrch a Nerostné suroviny v Jihočeském Kraji
Výrobní program BRIKLIS, spol. s r.o. Malšice, je výrobce briketovací technologie pro řešení odpadového hospodářství v průmyslu dřevozpracujícím papírenském.
Identifik á tor materi á lu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba banketek Autor Hana Nykodymová Anotace.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Eva Písková Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_29_Vývoj hospodářství ČR Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
1 Program Druhy pálených tašek Technologie výroby pálených tašek Metodika zkoušení a vlastnosti pálených tašek Porovnání kvality tašek SUPMAT – Podpora.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TLAKOVÉ LITÍ KOVŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ PLASTŮ
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Keramika.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
firenze – žehlící prkno
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
KALENDÁŘ.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Výroba koblih Předmět: Technologie Pekař
Životní prostředí 2 – Odpady
Sójové a kokosové cukrovinky 2
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Anotace Prezentace slouží k doplnění učiva o Jihočeském kraji. Žáci pracují s mapou a vyhledávají v ní daná místa. Možno využít i ve 4.ročníku Pilotáž:
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví 2. téma
Zkušebnictví a technologie Ing. Radomír Sokolář, Ph. D
Odlitky.
Povrch kvádru.
STABEVNÍ MATERIÁLY Lukáš tůma, tomáš jančí.
Transkript prezentace:

Suroviny - t ě žba a zpracování Cihlářské výrobky.

Výroba sahá hluboko do dávnov ě ku, nejstarší zbytky 15.tisíciletí p ř ed Kristem. Dnešní cihelný formát u nás od 18.stol., (od 13.stol 28x12x7,5cm). 19.stol zavedení cihlá ř ských stroj ů do výroby umožnil rozvoj použití.

Cihlá ř ská hlína po úprav ě Hrn č í ř ská hlína Cihla

Využití cihlá ř ských výrobk ů na stav ě

Cihlářské výrobky. Surovina - t ě žba a zpracování. Surovinou je cihlá ř ská hlína – jíl s obsahem písku a dalších p ř ím ě sí. Nakopanou zeminu, která se t ě ží povrchov ě nebo hlubin ě, je nutno nechat odležet. Dochází k rozkladu vápencových a sádrovcových p ř ím ě sí. Písek, popílek nebo starý st ř ep slouží jako ost ř ivo do mastných hlín. Pro výrobu krytiny a rozm ě rov ě p ř esných výrobk ů je nutno hlínu plavit a zušlech ť ovat. Hlína se rozm ě lní ve válcové stolici nebo v kolových mlýnech. V mísidlech se zkrápí a prohn ě te tak, aby byla schopna tvarování.

Ukázka jak jsou hlíny uloženy v zemi

Práce na hald ě popílek

Cihlářské výrobky Válcová stolice Šnek Tažení cihlá ř ských výrobk ů