Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Pohyb rovnoměrně zrychlený Ročník:1. Datum.
Co je pohyb?.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
MECHANIKA.
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Puzzle – jehličnaté stromy
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
1 Slovní úlohy o pohybu úvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným.
POHYB.
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
PaedDr. Jozef Beňuška
Grafické znázornění pohybu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_FYZIKA
Slovní úlohy o pohybu úvod 1
Průměrná rychlost VY_32_INOVACE_06_Průměrná rychlost
KLID A POHYB TĚLESA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
Pohyb těles-fyzika hrou
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název učebního materiálu
MECHANIKA.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je pohyb?.
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Transkript prezentace:

Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pohyb. Byl je a bude neodmyslitelnou součástí lidského života Pohyb. Byl je a bude neodmyslitelnou součástí lidského života. Chceme se pohybovat stále rychleji. Běh nahradila jízda na koni, později kočár, jízdní kolo, vlak, motocykl, automobil, letadlo, raketa, ... Cesta, která dříve trvala několik měsíců, je dnes záležitostí hodin. Lidé už navštívili Měsíc a uvažují i cestě na Mars, kosmické sondy prolétají mezi planetami sluneční soustavy. Protony a elektrony urychlují fyzikové v důmyslných zařízeních na rychlost blízkou rychlosti světla. RAUNER, K.: Fyzika 7, učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 8072384317. s. 7.

1. Klid a pohyb tělesa Pohyb změna polohy tělesa jestliže hovoříme o změně polohy tělesa, musíme vždy najít druhé těleso, ke kterému tuto změnu budeme posuzovat, tzv. vztažnou soustavu je relativní, tzn. může být v pohybu vzhledem k jednomu tělesu a v klidu vzhledem ke druhému vztažná soustava

2. Veličiny pohybu trajektorie rychlost dráha čas

Trajektorie Stopa, kterou za sebou zanechává pohybující se těleso.

Dráha fyzikální veličina, která popisuje délku trajektorie značka … s jednotka … 1 m (metr) trajektorie dráha

Rychlost fyzikální veličina, která vyjadřuje podíl dráhy a času značka … v jednotka … 1 m/s (metr za sekundu) 1 km/h (kilometr za hodinu) vzorec … v = s / t : 3,6 1 m/s = 3,6 km/h . 3,6

Rychlost okamžitá průměrná rychlost během celého rychlost v daném časovém okamžiku zjišťujeme tachometrem rychlost během celého pohybu zjišťujeme výpočtem podle vzorce

Výpočet rychlosti Letadlo letělo 2 h 20 min a uletělo dráhu 1 470 km. Urči rychlost letadla. v = s : t s znám, t také - vzorec mohu použít t = 2 h 20 min = 2,33 h s = 1 470 km v = ? (km/h) v = s / t v = 1470 / 2,33 v = 630,9 km/h Rychlost letadla byla 630,9 km/h.

4. Grafy pohybů graf vyjadřuje závislost jedné veličiny na druhé v našem případě závislost dráhy na čase Postup při kreslení grafů 1. tabulka závislostí 2. kolmé osy 3. popis os 4. body dle souřadnic v tabulce 5. graf t / s 1 2 4 s / m Těl. I 1,5 3 - s / m Těl. II 0,5

Obecný postup při řešení fyzikálních úloh přečtu si zadání (uvědomím si, co mám zjistit) napíšu zápis (co znám a neznám, pomocí značek, čísel a jednotek) vedle zápisu zapíšu vzorec a poznámky zkontroluji vzorec (jestli ho můžu použít) a jednotky (není-li třeba převádět, dosazujeme v základních jednotkách) dosadím, vypočtu a napíšu odpověď Pozor ! pokud mám dráhu uvedenou v metrech a čas v sekundách, pak rychlost udávám v m/s pokud mám dráhu uvedenou v kilometrech a čas v hodinách, pak rychlost udávám v km/h v ostatních případech si vyberu (chci-li údaj udávat v m/s, nebo km/h) a ostatní jednotky upravím

3. Druhy pohybů Pohyb dělíme podle: a) trajektorie b) dráhy c) rychlosti přímočarý – trajektorie je přímka (obr. 1) křivočarý – trajektorie je křivka (obr. 2) Obr. 1 Obr. 2 otáčivý – dráhy jednotlivých bodů tělesa se nerovnají (obr. 3) posuvný – dráhy jednotlivých bodů tělesa se rovnají (obr. 4) Obr. 4 Obr. 3 Obr. 3 rovnoměrná – těleso urazí za stejný čas vždy stejnou dráhu nerovnoměrný – těleso urazí za stejný čas vždy jinou dráhu

Uveřejněné odkazy [cit. 2010-12-05] Uveřejněné odkazy [cit. 2010-12-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Porsche_race_car_Verschuur_amk.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:London-LookRight-left-hand_traffic.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ein_Jet_am_blauen_Himmel.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Formel3_DallaraF308_Bianchi09_amk.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snail_in_Druskininkai.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2009-07-05-Vivat-Viadukt-023.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VW_Passat_Tacho.JPG Uveřejněné odkazy [cit. 2010-12-05]. Dostupné pod licencí public domain – na http://www.wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carving.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ski_jumping_pictogram.svg