ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Advertisements

GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
Projektové řízení Modul č.1.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – MĚŘENÍ PRODUKCE PŘI KATASTROFÁCH Téma C3.
Pojišťovnictví Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Proces řízení rizik.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_293.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Rizika mezinárodního obchodu
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Právní aspekty podnikání pojišťoven
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Metody řízení tržních rizik
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Struktura přednášky Rozhodování jedince za rizika
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
UC_A1_Základy účetnictví
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Projektový management Risk management
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Finanční řízení podniku 2. př „Jak z peněz, které máme dnes, získat zítra více“
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojištění jako součást discioplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
Pojistný trh Eva Ducháčková. Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, s. ISBN
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Komerční pojišťovna.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Transkript prezentace:

ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu (v prosinci 2006). Podmínkou pro udělení zápočtu je individuální zodpovězení zadaných otázek (ve formě např. 1A, 2B, 3C atd.) a zaslání této odpovědi s uvedením jména a UČO posluchače na mail Termíny přítomnosti Ing. J. Šulce, CSc., na KFFS, Estonská 312 jsou ve zkouškovém období každé úterý cca od 9 do 15 hodin.

1. Čisté riziko může vzniknou a) působením lidského činitele b) tím, že dojde výhradně k realizaci záporné odchylky od možného vývoje c) tím, že danou událost (věc, škodu) pojistíme

2. Pro vývoj pojišťovnictví byl rozhodující a) směnitelnost měn b) transfer zisků mezi zeměmi c) rozvoj tržní ekonomiky

3. Pojištění lze vnímat jako a) bezpečné a výnosné uložení disponibilních finančních prostředků b) přesun odpovědnosti za vznik škody na pojišťovnu c) nástroj ke zmírnění škod poté, co dojde k pojistné události

4. Pojištění ve vztahu k riziku znamená a) snížení rizika b) kvantifikaci rizika a jeho dopadů na náhradu pojistného c) přenos rizika z pojistníka na pojistitele

5. Velikost rizika neovlivňují a) pojistná smlouva b) častost jeho výskytu (frekvence rizika) c) velikost škody spojená s jeho realizací (tj. s nástupem rizika)

6. Pravá nejistota je riziko, které je a) z principu neměřitelné b) pravděpodobnost jeho výskytu v reálném čase se limitně blíží nule c) jeho hodnota je vždy menší, než škoda vyvolaná pojistnou událostí

7. Mezi subjektivní rizika nepatří a) vznik vln tsunami (a škody jimi způsobené) b) zátopy a záplavy v důsledků oteplování zemského povrchu c) havárie v jaderné elektrárně

8. Riziko není komerčně pojistitelné, jestliže pojistné události a) jsou předem jisté, či ovlivnitelné b) jsou takové, že je známa maximální výše škody c) vznikají zřejmým úmyslem (třeba žhářstvím neznámého pachatele)

9. Pojišťovnictví je obor podnikání, který dlouhodobě a) vždy končí přebytkem (ziskem) b) skončí ziskem v případě, že ve velmi dlouhém časovém horizontu je brutto pojistné vyšší, než pojistné náhrady c) nemusí respektovat ziskovou motivaci

10. Pro komerční pojištění není podstatné, že a) dochází k finanční stabilizaci pojistníka v případě, že ho potká nahodilá událost popsaná v pojistné smlouvě b) platba pojistného zatěžuje firemní/osobní náklady pojistníka c) pojistně technické rezervy vstupují na kapitálový trh

11. Pro riziková pojištění je typické, že a) jsou velmi ekvivalentní z hlediska individuálního pojistného a přijatých pojistných náhrad b) není jisté, zda v individuálním případě vůbec k pojistné události dojde c) počet pojistných události je omezen na tzv. první riziko

12. Riziko je a) náhoda, že se stav (hodnota) nějaké veličiny v budoucnosti bude lišit od současného odhadu této hodnoty b) jediná jistota, kterou o budoucím stavu nyní máme c) nejistota, která je nějak exaktně popsatelná, například mírou pravděpodobnosti