KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Vzdělávání a jeho kategorie
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Role školního koordinátora EVVO
Struktura výuky.
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Průřezová témata.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Josef Maňák Jana Krusberská učo: Cesta zrání a formování samostatnosti a tvořivosti člověka je dlouhá a náročná, je ovlivňována mnoha činiteli.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Didaktické metody Androdidaktika.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_16.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nadané děti.
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Didaktické metody Androdidaktika.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Komunikace učitele se žáky
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Finanční gramotnost v ZŠ
Tvořivost.
Základní pojmy speciální pedagogiky
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku 1997 Zpracovala: Bc. Alexandra Ambrožová Říjen, 2010

VOLNÝ ČAS = čas, v němž člověk nevykonává činnost pod tlakem závazků plynoucích ze společenské dělby práce, nebo z nutnosti zachování biofyziologického či rodinného systému (Velký sociologický slovník, 156)

Ot.: Kolik volného času člověk má? bylo zjištěno, že průměrná délka denního volného času u mládeže klesá s věkem žáci 6. ročníku hodin žáci 9. ročníku méně než 4 hodiny

Ot.: Jakým způsobem volný čas člověk prožívá? VÝSLEDKY ANKETY: žáci si většinou o způsobu prožívání volného času rozhodují sami (známka samostatnosti a odpovědnosti) vlastní prožívání volného času – dělba do 3 skupin: 52% sportovní kroužek organizovaný školou 8% uměnovýchovné kroužky organiz. školou 40% neúčelné prožívání v. č.

ZHODNOCENÍ: ve výchově mladého člověka jsou rezervy MOŽNÉ PŘÍČINY - úvaha: VNĚJŠÍ FAKTORY - rodinné zázemí (klima rodiny, vedení výchovy, vzory, podpora, finanční situace atd.), životní prostředí, klimatické podmínky, učitel (jeho tvořivá práce) atd. VNITŘNÍ FAKTORY - povaha, dispozice, preference, kreativita jedince apod.

Co ovlivňuje aktivitu a kreativitu dětí... rodinné zázemí...

Co ovlivňuje aktivitu a kreativitu dětí...životní prostředí (ves x město)

Co ovlivňuje aktivitu a kreativitu dětí...klimatické podmínky...

Co ovlivňuje aktivitu a kreativitu dětí...přístup a povaha jedince...

Co ovlivňuje aktivitu a kreativitu dětí...přístup a povaha učitele...

PROBLÉM: POTLAČENÍ TVOŘIVÉ PRÁCE UČITELE deformace plnohodnotného působení učitele na žáka (např. osnovami) nezastupitelnost kreativity a imaginace v teoretické i praktické vizi tváření osobnosti Pojmy: KREATIVITA = zvláštní soubor schopností, které umožňují uměleckou, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost. Ta se projevuje jako vynalézavost, jako vznik něčeho nového, originálního, popř. tvůrčím řešením problémů. IMAGINACE = obrazotvornost, v širším smyslu představivost a tvořivou schopnost člověka vůbec.

Výchovný projekt OBECNÁ ŠKOLA Některé prvky tohoto projektu (aplikace kreativity) -volné pojetí délky vyučovacích hodin a přestávek -hry ve vzdělávacím procesu u nižších ročníků důraz na tvořivou a někdy až tvůrčí práci učitele NÁMITKY: dle některých spočívá úloha učitele ve výchově žáka k vynucené poslušnosti a tzv. píli -sám autor článku naráží např. na rozdíl mezi učiteli mladší a starší generace (letargie, lhostejnost...)??

... k zamyšlení: Který učitel (učitel kterého předmětu) má podle vás největší možnost uplatnit svoji kreativitu? Jaké máte konkrétní zkušenosti s kreativním přístupem učitelů?

VNĚJŠÍ FAKTORY POTLAČUJÍCÍ KREATIVITU UČITELE ohodnocení práce (slovní, finanční,...) autorita a společenské postavení (negativní a nevážené postoje žáků i jejich rodičů k učitelům) – viz. poznámky ze žákovských knížek Kdykoliv je vyvolán, kouká na m ě jako na idiota a ř íká, že bez advokáta vypovídat nebude. Poznámka t ř ídní u č itelky: Smrdí! Umývat! Odpov ěď otce: U č it! Ne č uchat!

Kreativní působení učitele vyučovací proces volnočasové aktivity -k rozvoji kreativity a imaginace žáků a přirozené komunikace může sloužit nějaká neformální činnost (např. školní akce volnočasového typu – tzv. školní exkurze) uspořádané – dokonale naplánované, z pohledu žáků pasivní neuspořádané – žáci si akci sami určují a vedou, prožívají něco neobvyklého, nevšedního

Školní exkurze a výlety

ZÁVĚREM: kreativita učitele rozvíjí kreativitu žáků cílem učitele by mělo být i rozvíjení adekvátního samostatného myšlení žáků a jejich komunikace s vlastním svědomím rozvoj kreativity a imaginace při výchově mladé generace s důrazem na komunikaci může vést k pozdějšímu posílení snahy sloužit druhému a celkově k prospěchu společnosti

NEBOJTE SE BÝT OBČAS KREATIVNÍ!!!

Pro inspiraci... Děkuji za pozornost