Uhlík, síra, fosfor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Advertisements

Dusík, fosfor.
Chemické prvky-nekovy č.1
Uhlík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Uhlík
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Uhlík.
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
Chalkogeny Richard Horký.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Fosfor a jeho sloučeniny
VY_32_INOVACE_CH1_16 Uhlík.
Síra.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Shrnutí teoretických poznatků
Uhlík Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mineralogický systém Prvky
CZ.1.07/1.1.10/
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Jižní amerika Nerostné suroviny
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Písemka - uhlík Skupina A VY_32_INOVACE_G3 - 07
Oxidy.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Uhlík. Výskyt V přírodě ve dvou formách: 1.) diamant 2.) tuha (grafit)
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Síra.
Organická chemie Chemie 9. r..
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Uhlí.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
5.3 Významné nekovy - uhlík, síra, fosfor
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Uhlík, síra, fosfor

Uhlík Uhlík tvoří po vodíku nejvíce sloučenin, v přírodě se nachází ve dvou variantách se zcela odlišnými vlastnostmi: - Diamant – nejtvrdší nerost, nevodič Využití – šperky (brilianty), broušení, vrtání a řezání tvrdých materiálů. - Grafit – nejměkčí nerost, dobrý vodič Využití - tužky, mazání ložisek, elektrody

Výskyt uhlíku - volný, nesloučený 1 2 3 grafit (tuha) diamant uhlí

Výskyt uhlíku - vázaný ve sloučeninách Anorganické látky: Oxid uhelnatý a uhličitý, uhličitany (vápenec, mramor, kalcit) Organické látky: Je obsažen ve všech organických látkách (ropa, zemní plyn, přírodní sloučeniny). mramor 4 ropa 5

Umělé formy uhlíku 6 aktivní uhlí saze živočišné uhlí dřevné uhlí

Uměle vyrobené formy uhlíku Saze - vznikají spalováním uhlí Použití - pneumatiky, výroba plastů Koks - vyrábí se z černého uhlí Použití - výroba železa, palivo

Uměle vyrobené formy uhlíku Aktivní uhlí – má velký povrch, díky kterému má schopnost zachycovat (adsorbovat) plyny, páry a barviva. Využití - filtry ochranných masek - „živočišné uhlí“ (lék při průjmových onemocněních) - čištění cukru v cukrovaru

SÍRA Prvek známý již od starověku Vyskytuje se volně i vázaně: - volně – sopky, sopečné plyny - vázaně – ve sloučeninách Biogenní prvek – obsažena v bílkovinách Je to křehká látka pevného skupenství žluté barvy V krystalech vytváří osmiatomové molekuly S8 Je středně reaktivní látkou - slučuje se téměř se všemi prvky

Boční sopečný průduch sopky Eldfell na Vestsmanských ostrovech, Island Síra Častá v ložiskách volná i ve sloučeninách, Boční sopečný průduch sopky Eldfell na Vestsmanských ostrovech, Island Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

doprovází sopečnou činnost … Na vrcholu sopky Eldfell, Vestmanské ostrovy, Island. Žluté povlaky tvoří síra, usazená ze sopečných výparů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

POUŽITÍ Výroba střelného prachu a zápalek Síření sudů a včelích plástů V lékařství ve formě sirných mastí proti kožním chorobám K vulkanizaci kaučuku Výroba významných chemických surovin – kyselina sírová, sirouhlík apod.

Fosfor V přírodě se volně nevyskytuje, pouze vázaný ve sloučeninách Uměle jej vyrábíme ve třech variantách: - bílý fosfor - červený fosfor - černý fosfor

Bílý fosfor - Je to měkká látka nažloutlé barvy (někdy se proto označuje jako žlutý fosfor), kterou lze krájet nožem; je značně jedovatý a na vzduchu samovznětlivý. - Ve tmě jeho páry fosforeskují. - Pro dlouhodobější uchovávání musí být ponořen ve vodě, která brání jeho samovolnému vzplanutí. - Do počátku 20. století se používal k výrobě zápalek, později byl zakázán, dnes se používá např. do světlic.

Červený fosfor - Vzniká zahřátím bílého fosforu. - Nesvětélkuje, je na vzduchu neomezeně stálý, není jedovatý. - Přesto, že není samovznětlivý, je červený fosfor schopen vzplanout při silnějším lokálním zahřátí, vyvolaném např. mechanickým třením. Díky této vlastnosti je červený fosfor dodnes základní surovinou pro výrobu běžných kuchyňských zápalek.