Psychologie výchovy a vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce MATEMATIKA Kroužek matematických.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Didaktické prostředky
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Psychologie II Sociální psychologie
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologie koučování
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Mgr. Zuzana Kročáková …I KDYŽ TO MNOHDY NEVÍ.
Evropské jazykové portfolio v praxi
Teorie vzdělávání dospělých
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Pedagogická komunikace
Psychologie výchovy a vzdělávání
Školní pedagogika Jitka Č ervenková, Martina Ukropcová Žák ve škole.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
Didaktické prostředky
Pedagogická psychologie
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Maturity – jaro 2017.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Pedagogická komunikace 8. lekce: Proxemika
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Nelegální komunikace ve škole
Psychologie koučování
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Psychologie výchovy a vzdělávání „Nelegální“ komunikace ve škole, podvádění atp.

Úvodem Nelegální komunikace, ilegální komunikace či aktivity (Mareš, Stránská) (aktivity ve smyslu vyrušování) Podvádění (v pravém smyslu slova) Pokleslá forma sociální aktivity (Helus) Místo opravdové pomoci obcházení hodnocení Cheating, cyber-cheating Vázány zejména na situace hodnocení (formativní, sumativní hodnocení) Čím vyšší význam testu, zkoušky (…), tím větší pravděpodobnost tohoto typu chování Spousta příkladů v literatuře, filmu…

Souvislosti Nelegální komunikace Rozvíjí se hlavně v podmínkách (tradiční) hromadné výuky Žákovská komunikace a kooperace v ní není žádoucí (proto nelegální k.) Obtěžuje, ruší… učitele Transmisivní pohled na výuku Podvádění Snižuje objektivitu hodnocení a nivelizuje žákovské výkony Nežádoucí součást skrytého kurikula „Dobrý výsledek je možný jen podfukem“ Nepřevzetí zodpovědnosti za svůj výkon Řešení složitějších situací s ohledem na okamžitý zisk Přisvojování si výsledků práce kolegů v práci

O co se jedná? Aktivity narušující výuku vykřikování, komentáře, psaníčka, oběžníky, piškvorky (a další hry), četba… Podvádění ve zkouškové situaci Napovídání Taháky Zjišťování obsahu testů Podvádění při písemných pracích (…viz dále) Využívají všech dostupných komunikačních kanálů, sociálně-psychologických poznatků i dostupných technologií

Motivy Individuální Skupinové U učitelů Získání co nejlepšího hodnocení s co nejmenším úsilím Dodržení svébytné sociální normy (expertní role ve skupině) Snaha zajistit si protislužbu (v předmětu, který mi nejde) Touha se předvést Sport ;) (adrenalin ;) Skupinové „…jistá forma prosociální aktivity, závisející na vztazích mezi žáky a na celkovém klimatu třídy“ (Stránská) V rámci sociální podskupiny (kamarádi) napovídání častější Může se jednat i o svérázný druh obrany před nevhodným ped. působením učitele (hypertrofovaný důraz na faktografii, zbytečné detaily, neobjektivní hodnocení, nesrozumitelný výklad apod.) U učitelů Snaha vyhnout se nepříznivému hodnocení vlastní práce (inspekce, srovnávací testy, maturity… ;)

Typy podvádění Získávání nebo požadování informací Opisování, posílání SMS/MMS s řešením, vysílačky, hands-free, kopírování obsahu testu (otázky, řešení, foto v mobilu…) Práce s nepovolenými materiály nebo s materiály nepovoleným způsobem Taháky, vzorce v kalkulačce, na flashdisku, audio v mp3 přehrávači, vydávání cizí práce za vlastní (paper-mill), kopírování necitovaných zdrojů, překlad vydávat za vlastní dílo… Ovlivňující průběh zkoušení a hodnocení Vydávání se za jinou osobu ve zkouškové situaci, u distančních forem – přítomnost „poradce“, výsledky internetové debaty upravit a vydávat za vlastní dílo, získat učitelské heslo (cracking, spyware) a upravit svůj záznam nebo získat zadání, dávat k dispozici své výsledky ostatním studentům…

Podvádění a souvislosti (Cizek, 2003) Podvádění podporují: Odpor ke škole, snaha připoutat pozornost, dobrá zkušenost s výsledky, orientace na známky, strach ze špatných známek, motivace vyhnout se neúspěchu, strach ze školy, zájmy ležící převážně mimo školu Velký počet žáků ve třídě, orientace školy na výkon, výuka preferující nátlak, příležitost (řada sociálních experimentů) ;) Bez vlivu Absence, motivace k výkonu, mimoškolní aktivity, příslušnost k minoritě či majoritě, sebedůvěra, osobnostní typ A Typ školy (veřejná / soukromá) Podvádění inhibuje Školní sebepojetí, očekávání školního úspěchu, vyšší intelektové schopnosti, introverze, vnější situování kontroly, vnitřní motivace, orientace na učení, odpovědnost za výsledky učení, vyšší úroveň morálního usuzování Kvalitní výuka, zajímavé a z pohledu žáka užitečné učivo

Prevence - edukace studentů (Cizek, 1999) Běžná výuka Vysvětlení pravidel, příklady zjištěných podvodů a jejich řešení, diskuse na dané téma Vysvětlení pojmů hledání pomoci, poskytování pomoci, jednostranná a vzájemná spolupráce. Diskuse a úkoly procvičující korektní formy spolupráce Seminární a písemné práce Vysvětlení pojmů autorství, duševní vlastnictví, copyright atp Vysvětlení způsobů citace, prafrázování, nevědomého plagiátorství, ukázky nekorektní práce s prameny. Nácvik práce s různými typy pramenů

Prevence při přípravě Volba úloh znesnadňující podvádění (banky testových úloh, individualizace zadání atd. – viz IS, moodle atp.) Zabezpečení dokumentace, evidence atp. V případě elektronického zkoušení zajistit zabezpečení PC přístup k jen povolenému softwaru a datům

Preventivní opatření v průběhu a po skončení Věnovat pozornost a průběžně kontrolovat ;) V případě podvodu použít adekvátní řešení a neignorovat podvádění jako „součást folkloru“ Zabezpečit získané výsledky Porovnat aktuální a běžný výkon studenta a hledat příčiny rozdílů Evidovat důkazy o podvodu a řešit jej na škole obvyklým způsobem

Literatura k dalšímu studiu MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: MU 1995. ISBN 80-210-1070-3. s. 159-177 MAREŠ, J. Tradiční a netradiční podvádění ve škole. Pedagogika, 2005, vol. 55, no. 4, p. 310-335. ISSN 0031-3815 V ČR málo výzkumů ;)