Euroasijská hospodářská unie Vybrané daňové a právní postřehy www.pwc.com/cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Daňové plánování při výstavbě nemovitostí Financování a výstavba nemovitostí s využitím zahraniční společnosti.
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Finalizace akvizičního procesu
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Hospodářská politika státu
Trestně-právní aspekty restrukturalizací Turnaround Management Association: Restrukturalizační fórum 2013 Ladislav Smejkal.
Veřejné podniky a státní monopoly
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Právní forma organizace
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Akvizice společností Financování akvizic
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Právní procesy.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Právní možnosti při zakládání firemního zastoupení v SRN Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát v ČR a SRN Sdružení českých podniků v Německu.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Úvod do mezinárodního daňového práva JUDr. Tomáš Balco, LL.M., ACCA KIMEP, Almaty.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Euroasijská hospodářská unie Vybrané daňové a právní postřehy
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Jiří Horník Některé právní aspekty podnikání v Ázerbájdžánu ve spolupráci s.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
SBERBANK CZ VÁŠ SILNÝ A SPOLEHLIVÝ OBCHODNÍ PARTNER ŘÍJEN 2014.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Malé a střední podnikání
Prameny obchodního práva
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Vládní program na podporu exportu
Malé a střední podnikání
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Euroasijská hospodářská unie Vybrané daňové a právní postřehy

PwC Sazba daně z příjmu právnických osob 2 April 2015 * Nižší sazba se uplatní pro podíly nad 25% ** 5% sazba pro úroky z úvěrů poskytnutých bankami; 10% sazba platí ve zbylých případech. *** 0% pro úroky z bankovních úvěrů Úroky osvobozeny od srážkové z vládních dluhů.

PwC Daňové postřehy: Arménie Neustále se vyvíjející daňový a právní systém vede k nejasnému výkladu a tím k daňovým řízením. Je možné požádat daňovou správu o výklad, který není závazný, nicméně se jim správci daně řídí. Subjekty podnikající v zemědělství jsou osvobozené od daně z příjmů právnických osob Uplatňují „presumptive tax system“, který spočívá v tom, že subjekty podnikající v stanovených odvětvích platí fixní částku daně stanovené na základe lokality a oblasti (aktivity související s loteriemi a dopravními prostředky) April Daňové postřehy: Bělorusko Od 1. ledna 2014 je uplatněn speciální daňový režim na společnosti, které podnikají v sektoru oprav a údržby automobilů a jiných motorových vozidel Zisk z hotelových služeb, sportovních, lyžařských, turistických komplexů a motelů zveřejněných na stránkách založených prezidentem Běloruska jsou osvobozeny od korporátní daně z příjmu po dobu 3 let od založení Zisk z motelů, hotelů, kempů, údržbových stanic a cateringových služeb, které se nacházejí u hlavních dálnic jsou po dobu 5 let od udělení povolení osvobozeny od daně

PwC Daňové postřehy: Kazachstán Relativně jednoduchá daňové pravidla, nicméně agresivní daňové prostředí DPH a proces vrácení daně je náročný Investiční pobídky uděleny státem, popř. v ekonomických zónách, zrychlené odpisování. April Daňové postřehy: Ruská federace Zavádění konceptů transfer pricingu, daňové konsolidace, CFC Princip upřednostnění formy nad obsahem při zabraňování daňovým únikům Preferenční daňové režimy pro investory: regionální daňové benefity, speciální ekonomické zóny. V současné době byl uveden speciální režim pro región Dalekého Východu.

PwC Ruská federace - několik postřehů Smlouvy – obecně platí smluvní volnost ale i zde existuji „kogentní ustanovení“ Volba jiného než ruského práva v zásadě možná – ale pozor na limity „veřejného pořádku“ a „kogentní ustanovení“ - pozor na povinnost dodržení některých formálních požadavků ruského právního řádu i když se smlouva řídí jiným než ruským právem. Ruské právo bude rozhodující vždy pro některé typy transakcí – nemovitosti, vnitřní pravidla pro společnosti se zahraniční účastí, otázky regulace přírodních zdrojů a jiné veřejnoprávní oblasti a regulace. Nezapomeňte na vyloučení Vídeňské úmluvy u kupních smluv na zboží. Může být problém s vynutitelností zahraničního rozhodčího nálezu. Legalizace/apostila může být vyžadována bez ohledu na smlouvu o právní pomoci z r Nabývání nemovitostí s určitými limity – pohraniční oblasti, zemědělská půda. April

PwC Ruská federace - formy podnikání Obchodní zastoupení – nutná akreditace, maximálně na 3 roky, lze ale prodloužit, provádí Státní registrační komora při Ministerstvu spravedlnosti RF, existenci obchodního styku je nutno doložit, nelze použít pro podnikání v plném rozsahu Pobočka – akreditace až na 5 let, může obecně podnikat v podobném rozsahu jako dceřiné společnosti Od došlo ke změnám v zákoně, proces akreditace (nyní 8-10 týdnů) se může prodloužit Společnosti – lze vlastnit 100% ze zahraničí, založení 4-6 týdnů, firemní razítko OOO (s.r.o.) – řetězení, generální ředitel – direktor, možnost revizní komise či dozorčí rady ZAO – uzavřená/privátní a.s., častější forma, flexibilita, méně formálních požadavků OAO – otevřená/veřejná a.s., vyšší kapitálové požadavky a regulace, možnost IPO – veřejný úpis akcií Vždy nutná registrace u Federálního daňového úřadu, někdy také u Ruské centrální banky Pozor! V některých případech je nutný souhlas antimonopolního úřadu ještě před založením – kritéria hodnoty aktiv a obratu nebo podílu na trhu/dominance. April

PwC Ruská federace - management Statutární orgány – fyzická osoba včetně cizinců, pracovní nebo jiná smlouva, odpovědnost za škodu způsobenou společnosti Nutnost pracovního povolení – tři fáze, celkem až 4 měsíce:  doložení účelnosti  povolení k zaměstnávání  povolení zaměstnání konkrétního zaměstnance Některá specifika při získávání povolení – absence vybraných typů chorob, otisky prstů Výjimky a výrazně kratší proces pro „vysoce kvalifikované specialisty“ (rozhoduje také výše platu – 2 mil RUB) – proces se pak zkrátí na cca 14 dnů Pozor! Konkurenční doložky v pracovní smlouvě možné nejsou Zaměstavatelé musí přijmout různé vnitřní předpisy a příručky Výplata mzdy 2x měsíčně Dovolená nejméně 28 kalendářních dní April

PwC PwC Legal v RF April 2015 PwC Legal Rusko – rating The Legal 500 recommends PwC Legal as one of the leading law firms in Russia in the following categories: corporate and M&A (Moscow), employment and tax (2014). Chambers & Partners recommends PwC Legal as one of the leading law firms in Russia in employment and tax practice areas (2014). Lawyers from Employment and Real Estate & Construction practice areas were ranked by Best Lawyers International as the best lawyers in Russia in Nezávislá mezinárodní právní firma. Největší v rámci „Big Four“. Pravo.Ru recognises PwC Legal as one of the leading law firms in Russia and ranked it among the top tier law firms in terms of revenue and number of lawyers (2014). Pravo.Ru also recommends PwC Legal as one of the leading law firms in tax law, corporate law & M&A, energy and natural resources and antitrust law. PwC Legal is among the Top-50 law firms in Russia according to the popular Russian magazine Sekret Firmy (owned by the Kommersant publishing house). PwC Legal ranked ninth among the best law firms in Russia (2013). PwC Legal Rusko PwC Legal působí na ruském trhu od roku V současnosti poskytuje své služby prostřednictvím více než 70 právníků v kancelářích v Moskvě, Petrohradě a Južno Sachalinsku. Acted for several Czech clients including PPF Real Estate, Austin Detonator s.r.o., etc. 8

PwC Kazachstán Daňové poradenství, účetnictví, HR a mzdové poradenství pro zahraniční společnosti působící v Arménii napříč průmyslovými odvětví Členství v Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) Kancelář v Jerevanu má přes 25 daňových a právních odborníků April Naše kanceláře: Arménie Přes 70 daňových a právních odborníků Pokrýváme většinu oblastí a průmyslových odvětví, zaměření na korporátní právo, řešení daňových sporů, transfer pricing a M&A Zkušenosti se státními orgány PwC Legal Kazachstán je hodnocen jako „second tier“ v The Legal 500, 2014 Kanceláře v Almatě and Astaně