Výpočty rizik monogenních chorob

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Genetika.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Dědičnost krevních skupin
Mendelovy zákony, gonozomální dědičnost, Hardy-Weibergův zákon
Vrozené poruchy sluchu
4 Pravděpodobnost a genetické prognózování
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Genealogie.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Gonosomální dědičnost
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Klíčová slova: Mendelistická genetika
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Genealogie.
Klinické detektivní příběhy-řešení Genealogie seminář č. 434
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Populační genetika.
Příklady na rodokmen a genovou vazbu
Genové interakce.
Heritabilita multifaktoriálních chorob, Dědičnost vázaná na pohlaví
Základy obecné a klinické genetiky
GONOSOMÁLNÍ DĚDIČNOST
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Příbuzenské sňatky, výpočty rizik
Monogenní a polygenní dědičnost
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v serii n pokusů jsou dány rozvinutím.
Příklady z populační genetiky
Mendelistická genetika
Vazba genů seminář č. 405 Dědičnost
Monogenní a polygenní dědičnost
Principy dědičnosti, Mendelovy zákony Marie Černá
Genetika člověka Marie Černá
Příklady z mendelovské genetiky
gonozomální dědičnost
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Monogenní znaky a choroby Marie Černá
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v serii n pokusů jsou dány rozvinutím.
Populační genetika Fenotypy, genotypy RNDr Z.Polívková
Základní typy genetických chorob Marie Černá
Autozomální dědičnost
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Fakultní Nemocnice Brno Jihlavská 20, Brno
Renata Gaillyová Ošetřovatelství LF 2009
Monogenně dědičná onemocnění
Genetické poruchy - obecně
Fakultní Nemocnice Brno Jihlavská 20, Brno
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
Cystická fibróza Soňa Kundová, Lucie Lžičařová, Lenka Tomanová, Anna Kutíková, Lucia Macková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_14 Název materiáluDědičnost.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace.
Genetika v příkladech I - monohybridní křížení Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_15 Název materiáluHemofilie,
Z čeho mají genetici radost V. Hořínová V. Hořínová Genetická ambulance Jihlava Genetická ambulance Jihlava.
Krevní skupiny: Opakování Vyřešte příklady a nezapomeńte odpověď !
Rodina, příbuzenství.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Genetika v příkladech II - dihybridní křížení
Genetika Přírodopis 9. r..
genetika gen -základní jednotka genetické informace geny:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Renata Gaillyová Ošetřovatelství LF 2008
Monogenně dědičná onemocnění
GENEALOGIE II I. ročník, 2. semestr, 3. týden
Monogenně dědičná onemocnění
Genetika. Pojmy: dědičnost genetika proměnlivost DNA.
Transkript prezentace:

Výpočty rizik monogenních chorob Seminář č.425 Dědičnost

Klíčová slova: dědičnost monogenní a polygenní, autozomy, gonozomy (heterochromozomy), autozomálně dominantní (AD) a autozomálně recesivní (AR) choroby, fenokopie, genokopie, heterogenita alelická a nealelická (lokusová), penetrance, expresivita, pleiotropie, symptom, syndrom, nosič, polymorfismus alel, mitochondriální dědičnost, klinická genetika, genetické poradenství snížené penetrance (schopnost dominantní alely projevit se ve fenotypu) různé expresivity (intenzita projevu znaku – těžké, lehké příznaky) Pojem expresivita genu vyjadřuje rozdíly v síle, s jakou se určitý genotyp projevuje ve fenotypu. Variabilní expresivita genu říká, že tentýž (parciální) genotyp se u různých jedinců žijících v různých prostředích může do fenotypu promítnout různě silně. Zjednodušeně lze tedy řící, že rozdíl mezi penetrancí a expresivitou je ten, že penetrance určuje, zda se daný genotyp vůbec projeví ve fenotypu a pokud ano, tak expresivita označuje míru tohoto projevu.

Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v sérii n pokusů jsou dány rozvinutím dvojčlenu (p+q)n nebo binomickým rozložením n! x p m q n-m m! (n-m)! n = počet pokusů p = pravděpodobnost jednoho jevu q = pravděpodobnost alternativního jevu m = četnost výskytu jevu vyskytujícího se s pravděpodobností p n! = n(n-1)(n-2)…..1

a) Jaká je pravděpodobnost narození 13 chlapců ze 13 těhotenství? Sbírka příkladů z genetiky, kap.5, str. 21-23 1) V jedné vesnici ve Walesu se v r 1984 narodilo 13 chlapců z 13 po sobě jdoucích těhotenství. a) Jaká  je pravděpodobnost narození 13 chlapců ze 13 těhotenství? b Jaká  je pravděpodobnost narození 13 dětí stejného pohlaví ?

2) Jaká je pravděpodobnost, že 2 děti rodičů-heterozygotů pro cystickou fibrosu budou a) obě zdravé b) obě nemocné c) jedno zdravé a jedno nemocné

3) Jaká je pravděpodobnost, že ze 3 dětí dvou heterozygotních rodičů (pro CF) budou a) všechny postižené b) všechny zdravé c) 2 postižení a 1 zdravé d) 2 zdravé a 1 postižené 4) Jaká je pravděpodobnost, že manželé-nosiči recesivního genu pro cystickou fibrosu budou mít z 5ti dětí 3 zdravé a 2 nemocné?

5) Muž s achondroplasií (AD) si vzal normální ženu. Budou-li mít 4 děti, jaká je pravděpodobnost, a) že budou všechny zdravé? b) že budou všechny nemocné?

6) Žena má cystickou fibrosu 6) Žena má cystickou fibrosu. Jaké je riziko nosičství recesivní alely pro její matku, otce, dceru, vnuka, zdravého bratra, dítě jejího zdravého bratra? Zdravá žena, jejíž otec je albín se ptá na riziko pro své dítě (Albinismus = AR choroba s frekvencí heterozygotů 1/150). 8) Žena, jejíž bratr má  cystickou fibrosu se ptá  na riziko pro své dítě. Frekvence heterozygotů CF v populaci je 1/25.

7) Zdravá žena, jejíž otec je albín se ptá na riziko pro své dítě (Albinismus = AR choroba s frekvencí heterozygotů 1/150). 8) Žena, jejíž bratr má cystickou fibrosu se ptá  na riziko pro své dítě. Frekvence heterozygotů CF v populaci je 1/25. 9) Neurofibromatosa je AD onemocnění s 80% penetrancí. a) Jak je prognosa pro dítě pacienta s tímto onemocněním? b) Jaké je riziko že dítě bude zdravé, ale bude nosičem genu? c) Jak  je pravděpodobnost, že dítě mutovanou alelu nezdědilo?

Penetrance retinoblastomu (AD) je 90% Penetrance retinoblastomu (AD) je 90%. Muž s retinoblastomem si vzal zdravou ženu. Jaké je riziko retinoblastomu pro jejich děti?

11) Dědeček dítěte s otcovy strany a babička z matčiny strany mají srpkovitou anemii (AR). Jaká  je pravděpodobnost choroby u dítěte? 12) Bratr otce a sestra matky mají AR onemocnění . Jak  je pravděpodobnost této choroby u dítěte? 13) Žena má  srpkovitou anemii(AR), otec jejího manžela má rovněž tuto chorobu Jaké je riziko pro její dítě?

14) Oba rodiče jsou postiženi AD chorobou (prarodiče jsou ale zdraví) 14) Oba rodiče jsou postiženi AD chorobou (prarodiče jsou ale zdraví). Jaké je riziko choroby pro jejich dítě?

15) Nitroušní nedoslýchavost je AD děděná 15) Nitroušní nedoslýchavost je AD děděná.  Sňatek uzavřeli 2 zdraví jedinci. Matka ženy je postižena  a rovněž její oba bratři. Otec muže a sestra muže jsou rovněž postiženi. a) Jaká  je pravděpodobnost postižení dítěte? b) Jestliže si postižená  sestra muže vezme zdravého, jaké je riziko pro její dítě?

Bárta I, Polívkova Z. Langová M.:Sbírka příkladů z genetiky UK Praha, Nakladatelství Karolínum 2002 Thomposon a Thompson: Klinická genetika, kapitola : Typy monogenní dědičnsoti, str. 60-65, 6. vydání