Definice ekonomie „Ekonomie zkoumá, jak různé společnosti užívají vzácné zdroje k výrobě užitečných komodit a jak je rozdělují mezi různé skupiny.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Advertisements

Základy ekonomie
VEŘEJNÁ EKONOMIE JAKO VĚDA. SEZNAM LITERATURY.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Jakub Špork 8. listopadu Dnešní hry  Ekonomové bývali právníky…  Ekonomie jako imperiální věda  Kouzlo matematiky  Alles Gute – díl.
Ekonomická gramotnost
Mikroekonomie I Člověk ekonomický a tržní systém
Životní prostředí a demokracie ŽP v komunistických zemích Wangari Maathai, nositelka Nobelovy ceny za mír: “Vždy jsem viděla spojitost mezi přírodou a.
E.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Stát versus trh Tereza Urbanová. Teorie komparace TRH teorie STÁT teorie TRH Skutečné fungování STÁT Skutečné fungování.
VILFREDO PARETO.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Jakub Stránský 3. října Program kurzu  Ekonomie jako věda  Ekonomické disciplíny.
Základní ekonomické pojmy
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Mikroekonomie I Volné zdroje, volné statky a veřejné statky
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
3 EFEKTIVNOST TRHU.
Marketingové prostředí
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Seminář 1. Předmět ekonomie
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Politika Pavel Šuranský.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Hospodářský mechanismus
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Ing. Martin Petříček, MBA
Hospodářství.
4 EKONOMIE VEŘEJNÉHO SEKTORU. Základy ekonomie „neviditelná ruka“ Adama Smithe vede k tomu, že lidí tím, že sledují své vlastní zájmy na trhu, maximalizují.
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Mikroekonomie Přednáší Ing. Jiří Luňáček, Ph.D. MBA Konzultace: Dle dohody tel nepřetržitě:
„Filosofové doposud svět vysvětlovali, jde však o to – změnit ho.“
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Ekonomické teorie. Klasická škola Adam Smith David Ricardo  Zákon klesajících výnosů  Teorie komparativní výhody.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Škola veřejné volby Public Choice Theory. Politologie a ekonomie Aristoteles (4.stol.př.Kr.) – homo politicus  Politická aktivita  Veřejný zájem Adam.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Hospodářská politika Ekonomické teorie.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Subjekty a objekty veřejných politik
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Stát Definice, funkce, typy.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Ekonomické teorie.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Deset principů ekonomie TNH 1 (S-1)
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Definice ekonomie „Ekonomie zkoumá, jak různé společnosti užívají vzácné zdroje k výrobě užitečných komodit a jak je rozdělují mezi různé skupiny.“ Paul A. Samuelson, William D. Nordhaus, 1989

Definice ekonomie „Ekonomie není o věcech a hmotných předmětech, je o lidech, významech a jednání.“ Ludwig von Mises, 1949

Definice ekonomie „Ekonomie zkoumá důsledky existence lidských preferencí ve světě vzácnosti, které se odráží v jednání člověka.“ Tereza Urbanová, 2005

Jedná člověk ve vztahu k životnímu prostředí?

Úsilí o koordinaci Koordinace - neplýtváníDiskoordinace - plýtvání Záměr koordinovat (cílem je dosáhnout veřejného blahobytu) 1 DOBRÁ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 3 SOCIALISMUS – např. veřejné zdravotnictví Neexistence zájmu koordinovat (cílem je dosáhnout soukromého zisku) 2 TRŽNÍ ŘÁD (Neviditelná ruka trhu – A. Smith) 4 TRAGÉDIE OBECNÍ PASTVINY (G. Hardin)

A nebo B? Vzácnost zdrojů Alternativnost užití zdrojů Subjektivita preferencí Subjektivita nákladů a užitku Místně a časově specifické informace Racionální ekonomická kalkulace – mechanismus odhalení šetrnější varianty, jinak hrozí diskoordinace Rodina víme PŘÍMO… SVĚT? NE!!!

Jak dosáhnout koordinace ve světě Smithova koordinace: Kvadrant 2 = EKONOMIE, CENY „Že se můžeme naobědvat, to není z dobré vůle řezníka, sládka nebo pekaře, nýbrž proto, že dbají svých vlastních zájmů. Nedovoláváme se jejich lidskosti, nýbrž jejich sobectví, a nikdy jim nevykládáme o svých potřebách, nýbrž o výhodách, které z toho budou mít.“ A. Smith, 1776 „Cílem [společenských věd] je vysvětlit nezáměrné nebo neúmyslné výsledky činností mnoha lidí.“ F. A. Hayek, 1995

Co činí ekonoma dobrým ekonomem „Existuje pouze jeden rozdíl mezi špatným a dobrým ekonomem: špatný se přidržuje viditelného účinku, zatímco dobrý bere v úvahu jak účinek viditelný, tak i ty účinky, které je nutné předvídat.“ Frédéric Bastiat, 1849

Zatím děkuji….