Přírodní památka Čertova kazatelna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE ZVĚTRÁVÁNÍ
Činnost řek.
Družstvo KRYCHLE. Cesta Naše cesta vedla do Modřanské rokle. Ovšem dostat se tam, byl pro nás nelehký úkol. Najít vchod do rokle nebylo tak jednoduché,
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
GEOLOGICKÝ VÝVOJ ČESKA GEOMORFOLOGIE
Eroze.
Vznik a vývoj litosféry
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Fyzicko-geografická sféra
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Průlom v horolezectví - výstup na Mont Blanc v roce 1786, který vykonali Balmet a Paccard První horolezecký klub - Alpine Club (1857) V druhé polovině.
Chráněná území České republiky
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Strukturní tvary reliéfu
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
SKALNÍ MĚSTA Tomáš Ondrejka Michal Kohout 2. Ročník GGI Olomouc 2006.
Eolické (Větrné) pochody
Geologický vývoj Karpat
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Ochrana přírody ČR.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Plzeňský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Česká tabule Josefína Krátká 9.A Mapka ČR s označenou lokalitou.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Geologie ČR (geologické jednotky)
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
Olomoucký kraj přírodní poměry
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Moravskoslezské Beskydy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Np České švýcarsko.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Dělení na okresy: Benešov Beroun Kladno Kolín Kutná Hora Mělník Mladá Boleslav Nymburk Praha-východ Praha-západ Příbram Rakovník.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Horopis České republiky Krkonoše Šumava Krušné hory.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Přírodní podmínky ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
Krajina České republiky
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Hory v barvách duhy Čína.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vznik údolí řeky Odry Jan Lenart.
Plzeňský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
CHŘIBY.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Znečištěné místa na Slovácku
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Přírodní památka Čertova kazatelna KBI/OŽP Alena Nová

Čertova kazatelna - základní údaje Přírodní památka se nachází nad údolní nivou řeky Mže při silnici z Plzně do Radčic v nadmořské výšce 310 – 340 m rozloha je 2,40 ha Jedná se o skalní masív s příkrými, až 22 m vysokými stěnami Z důvodu ochrany skalních stěn byla Čertova kazatelna v roce 1974 vyhlášena za chráněné území Na základě vyhlášky Rady města Plzně č. 50/1998 bylo území prohlášeno přírodní památkou

Čertova kazatelna - poloha

Foto: M. Klán, P. Skala

Čertova kazatelna - vznik Název přírodní památky je pravděpodobně odvozený od seskupení skalních věžic, které připomíná kazatelnu Skalní stěny jsou tvořeny zejména sedimenty arkóz a arkózových pískovců z období karbonu Tvarově nápadné útvary (skalní okna, římsy) vznikly selektivním zvětráváním různě odolných vrstev hornin Všechny povrchové tvary na území přírodní památky vznikly modelací povrchu proudící vodou v různé podobě (dešťový ron, přímá eroze vodních toků)

Čertova kazatelna - současnost Skalní bloky jsou narušovány vegetací a erozí, plynnými a prašnými imisemi z blízkého průmyslového města, vlivem frekventované silnice Důsledkem je zvětšování skalních puklin a labilita jednotlivých skalních bloků Odbor životního prostředí Magistrátu města Plzně nechal v roce 2002 zpracovat geotechnický posudek stability jednotlivých skalních stěn Na základě tohoto posudku byly provedeny sanační a zabezpečovací práce – labilní skalní bloky byly odstraněny, podél komunikace byla postavena ochranná zeď

Použitá literatura Bolevec a okolí. Sdružení boleveckých rodáků, Plzeň 1999 Životní prostředí města Plzně, díl 2., Odbor životního prostředí MMP, Plzeň 2003 Životní prostředí města Plzně, díl 3., Odbor životního prostředí MMP, Plzeň 2005 Informační tabule přírodní památky Čertova kazatelna