Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Média a komunikace  Petr Hanskut Klášter Rosa Coeli.
Advertisements

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Tip na výlet za historií
Téma: Středověká literatura
Středočeský kraj a Praha.
Kostelec nad Černými lesy
PRAHA-hlavní město ČR.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Identifikátor materiálu: EU
Sázavský Klášter.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Gotická kultura.
Kde leží obec Klášterní Skalice?  asi 3 km od Kouřimi  asi 20 km od Českých Budějovic  asi 15 km od Domažlic  asi 3 km od Kouřimi.
BEZDĚZ.
Občanská výchova 6. ročník
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Kouřim– naše domovské město
Česká románská kultura
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Brno.
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Praha Andy Poláková.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
VRBČANY.
Připravil Michal Kadlec Poloha Informace Zajímavosti Výlety Ubytování Závěr.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Vlakem do Zbečna a dále pěšky k vodní nádrži Klíčava a křivoklátskými lesy na Křivoklát.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
SNĚŽNÉ.
Naše škola.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
D o b ř i c h o v i c e - Karlík - K a r l š t e j n
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Kam se v Praze podíváme?.
Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.
Románský sloh.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Románská architektura v Čechách
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
Hrad Bezdez zvuk mono.
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11
Transkript prezentace:

Sázava nad Sázavou

město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v současnosti je Sázava známé turistické centrum, vyrábí se zde varné sklo ve sklárnách Kavalier místo spjaté s nejstarší národní historií Sázava nad Sázavou

Pověsti a legendy v pustých sázavských lesích žil zbožný poustevník Prokop dokázal zkrotit čerty, kteří mu museli sloužit zapřahal je do pluhů a oral s nimi

Čertova brázda začátek „ Čertovy brázdy“ je dlouhá 15 km

Zázračná studánka místo kde žil poustevník Prokop připomíná kaplička studánka se zázračnou vodou komu se podaří vložit prsty své ruky do důlků, tomu čert splní přání. Pozor ! Splněné přání nikomu nepřinese štěstí

Pozorně si přečti nápis na kapličce u studánky

Jak se jmenoval poustevník žijící v sázavských lesích ?  Prokop  Oldřich  Sarka Farka Prokop byl roku 1204 prohlášen za svatého a jeho ostatky byly přeneseny na Pražský hrad.

Který kníže se setkal s poustevníkem Prokopem u „ zázračné“ studánky ?  kníže Oldřich  kníže pekel Lucifer  kníže Radslav Kníže Oldřich založil na popud kněze Prokopa Sázavský klášter ( 1012 – 1034 )

Sázavský klášter SázavskýSázavský klášterklášter Založen v 11.století

Sázavský klášter  v 11. století byl střediskem slovanského písemnictví  ve 14. Století byla zahájena velkorysá gotická přestavba  v roce 1421 byl vypálen husitskými vojsky  roku 1785 byl klášter zrušen – část přestavěna na zámek  roku 1962 byl prohlášen za národní kulturní památku  nyní je zde stálá výstava Staroslověnská Sázava

Současný vzhled Sázavského kláštera

věz klášterního kostela socha sv.Prokopa na nádvoří

Torzo nedostavěného kostela Sv. Prokopa

Gotická klenba nedostavěného kláštera

 zachovalá část kláštera  uvnitř je vzácná kapitulní síň s gotickou klenbou a vzácnými freskami

Gotická klenba v Kapitulní síni Madona s dítětem

Základy kostela sv. Kříže –TETRAKONCHA z 11. století Severní klášterní zahrada Nejstarší archeologický nález stavby

Další zajímavosti města Sázavy  na pravém břehu řeky Sázavy naleznete kostel Sv. Martina  neslouží již svému účelu  byl odsvěcen a přeměněn na koncertní a výstavní síň  působí v něm vzdělávací a ekologické centrum PROKOPIOS  u kostela je bývalý hřbitov, kde je hrobka malíře 19.století Soběslava Pinkase dědečka herce Jiřího Voskovce

Pracoval jsi pozorně ?  v 11. století Kdy byl založen Sázavský klášter ?  v 15. století  minulý týden Nápověda ! Staré letopisy udávají jeho stavbu v letech

Sázavský klášter byl svědkem naší historie více než 10. staletí. Kdy byl Sázavský klášter vypálen husity ?  v roce 2050  v roce 2005  v roce 1421 Nápověda ! Husité byli rozprášeni v bitvě u Lipan

Zpět na rozcestí