Rudolf II. Habsburský (1552 – 1612)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
„slepý král“ „král cizinec“
Rudolf II..  1527 – 1593  italský malíř  1549 – spolupracoval s otcem na výzdobě katedrále v Miláně (první zmínky tvorby)  společnost považovala obrazy.
Císař Rudolf II. Habsburský
Václav IV. Matěj prokopič.
Vzestup Pruska za Fridricha II.
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Leopold II..
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA RUDOLFA II. HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Anežka Přemyslovna (Česká)
Habsburkové na českém trůně
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Rudolf II. 7. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Alžběta Báthoryová Cca * 7.srpna 1560 Cca † 15. nebo 21. srpna 1614.
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
Románské památky v Čechách
ČESKÉ ZEMĚ.
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Nástup Habsburků na český trůn
Významné osobnosti českých dějin II. 4. ročník
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D11
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
VY_32_INOVACE_Lul_I_17 František Josef I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_29_Marie_Terezie_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_Lul_I_20 Jiří z Poděbrad
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Alchymie Za vlády Rudolfa II.
Habsburkové Do 17.Století
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Název materiálu: VY_32_vlastivěda , sada č. 1, 17
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
České stavovské povstání
Ferdinand I., Maxmilián II., Rudolf II. CLIL - ověřování
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rudolf II. Habsburský.
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Transkript prezentace:

Rudolf II. Habsburský (1552 – 1612) Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 Rudolf II. Habsburský (1552 – 1612) EU-OP VK VY_32_INOVACE_D20 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Život Rudolfa II. Římský císař, král český, uherský a chorvatský. Syn císaře Maxmiliána II. a Marie Španělské (pro zajímavost – jeho rodiče byli bratranec a sestřenice, jeho dědové bratři) Byl velmi vzdělaný, vychován ve Španělsku,zajímala ho alchymie, umění a přírodověda 1575 je korunován na českého krále, začal vládnout v roce 1576 po smrti svého otce Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Život Rudolfa II. Milenkou Rudolfa II. byla hraběnka Kateřina Stradová, se kterou měl 6 dětí Rudolf měl ke konci života syfilis a deprese, byl paranoidní, přestal věřit svým rádcům, stahoval se do ústraní - Rudolfovým nástupcem se stal Jindřich Matyáš Thurn, který ho donutil k abdikaci (vzdání se trůnu) Je pohřben v katedrále v Praze Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Císařův pekař a Pekařův císař V roce 1951 byla o Rudolfu II. natočena také česká filmová (dvoj)pohádka Císařův pekař a Pekařův císař, jeho roli zde ztvárnil Jan Werich. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Kateřina Stradová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Rudolf II. v umění Římský bůh Vertumnus od: Giuseppe Arcimboldo Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Test 1. Co zajímalo Rudolfa II.? a) Náboženské vědy b) Cizí jazyky c) Alchymie, umění 2. Kateřina Stradová pro něj byla: a) teta b) milenka c) dcera Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Test 3. Z jakého rodu byl? a) Přemyslovců b) Lucemburků c) Habsburků 4. Kde je pochován? a) v Praze b) v Berlíně c) v Madridu Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Zdroje http://www.operaplus.cz/2010/07/vy-jste- slysel-stradu-1.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_II. http://www.phil.muni.cz/muzeo/mui03obraz ky0405/mui03obrazky0405/obr20.php@pa ge=5.html Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.