Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významné lehké kovy Sodík, vápník, hliník.
Advertisements

Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Test znalostí o kovech a nekovech
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_84.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF108 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMÚnor.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Fosfor a jeho sloučeniny
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Prvky I.A a II.A skupiny s - prvky.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Alkalické kovy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Kovy alkalických zemin
Dusík, N.
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Mgr. Jitka Vojáčková. * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hořčík.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Alkalické kovy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy, ns1 Lithium, sodík, draslík, rubidium, cesium, francium Alkalické kovy jsou stříbřité kovy, na čerstvém řezu lesklé, pouze cesium má zlatožlutý.
SLOUČENINY.
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková

Obsah Výskyt v přírodě Vlastnosti Chemické reakce Zbarvení plamene Hydroxid sodný Uhličitan sodný

Výskyt v přírodě Alkalické kovy se v přírodě vyskytují pouze ve sloučeninách. Sodík a draslík patří mezi nejrozšířenější prvky zemské kůry, ostatní se vyskytují relativně málo, francium je vzácné. Sodík (6.) součást křemičitanů v mořské vodě halit, chilský ledek Draslík (7.) sylvín, karnalit Sodík i draslík patří mezi biogenní prvky.

Vlastnosti Alkalické kovy jsou: bílošedé lesklé měkké lehké dobré vodiče ochotně tvoří slitiny Pro velkou reaktivitu se musí uchovávat v petroleji.

Chemické reakce Alkalické kovy se slučují s vodíkem na hydridy s kyslíkem na oxidy, peroxidy, superoxidy Alkalické kovy reagují s halogeny, sírou, dusíkem s vodou s kyselinami se solemi

Zbarvení plamene Alkalické kovy samy nebo jejich těkavé sloučeniny barví charakteristicky plamen

Hydroxid sodný louh bílý, krystalický hygroskopický pohlcuje vzdušný oxid uhličitý narušuje sklo a porcelán rozpustný ve vodě na silně zásaditý roztok Hydroxid sodný se používá na výrobu mýdla, barviv, celulozy a umělého hedvábí.

Hydroxid sodný se vyrábí: 1. elektrolýzou se železnou katodou (diafragmový způsob) 2. elektrolýzou se rtuťovou katodou ( amalgamový způsob) 3. kaustifikací sody

Uhličitan sodný soda kalcinovaná soda krystalová soda Soda se vyrábí Solvayovým způsobem. Soda se používá na výrobu skla, mýdla, pracích prostředků, v textilním a papírenském průmyslu.

Seznam použitých zdrojů ŠRÁMEK, Vratislav a Ludvík KOSINA. Obecná a anorganická chemie. 1. vyd. Olomouc: Fin, 1996, 262 s. ISBN 80-718-2003-2. Wikimedia [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://www.wikimedia.cz/ BŘÍŽĎALA, Jan. E-ChemBook [online]. [cit. 2013-02-24]. Dostupné z: http://www.e-chembook.eu