Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Obor vzdělávání: E/02 potravinářské práce (ŠVP pečivář-cukrovinkář) ročník Tematická oblast: Výroba těst a náplní Název sady DUM: Těsta a náplně Kód: VY_32_INOVACE_02_G2_04 Autor: Mgr. Hana Kolumberská Datum tvorby: březen 2013 Anotace: Kynuté koláče– suroviny, technologický postup přípravy, finální vzhled.
Kynuté koláče -polohrubá mouka -tuk -cukr moučka -žloutky -droždí -mléko -sůl -citrónová kůra
Kynuté koláče -uděláme si kvásek- vlažné mléko, lžička mouky, lžička cukru a rozdrobené kvasnice –zamícháme -částečně rozpuštěný tuk vyšleháme s cukrem -přidáme vejce, vymícháme -přidáme část mouky, citr. kůru, sůl a vlažné mléko -vymícháme a přidáme hotový kvásek -nakonec dáme zbytek mouky -vypracujeme hladké těsto -necháme na teplém místě vykynout
Kynuté koláče -po vykynutí je možno vypracovat velké koláče nebo malé svatební koláčky -u velkých koláčů je nutno natřít okraje vejcem -koláče plníme tvarohovou, makovou a povidlovou náplní -malé koláčky sypeme drobenkou -pečeme na vymazaném plechu při teplotě 170°C -po upečení malé koláčky posypeme mouč. cukrem
Kynuté koláče
Použité zdroje Pulpánová, A.,Cukrářská technologie.1. vyd. Olomouc: FIN spol. s. r. o., s. ISBN Fotografie: Mgr. Hana Kolumberská Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické i praktické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář nebo praktické předvedení.