Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana Kundratová
Soubor 924 studentů 2. ročníků z 11 středních škol Zlínského kraje 47,1% chlapců a 51,6% dívek dotazníky vyplňovány anonymně
Stravovací možnosti ve škole Jídelna Bufet: 8 škol Nápojové automaty Přestávka na oběd 30 minut až 2 hodiny
Počet jídel během dne chlapci %dívky % tři a méně 23,8 35,7 čtyři 28,0 31,2 pět 31,0 28,9 šest 17,2 4,2 100,0
Snídaně ano ne nemá časnemá hlad Snídani jí pouze 60,5 % studentů
Oběd ve dnech školní výuky 1.školní jídelna 2.doma 3.jídlo zakoupené v obchodě nebo z domu Školní jídelnu využívá 52,2 % žáků. Z nich 83,1 % chlapců a 66,8 % dívek zde obědvá 4-5 dnů v týdnu.
Nejčastější důvody neobědvání ve školní jídelně Obědvám doma 28,0 % Jídlo mi nechutná 19,8 % Nemám čas 19,6 %
Oběd doma = pozdní oběd? Oběd doma: 23,4 % po 14 hod. 41,7 % po 15 hod. 9,7 % po 16 hod.
Výživová doporučení porce denně 3 – 5 porcí denně 2 – 4 porce denně 3 – 5 porcí denně 2 – 3 porce denně
Jak často jíte zeleninu?
Konzumace zeleniny 3 – 5 porcí zeleniny denně splňuje pouze 5,4 % chlapců a 7,4 % dívek
Jak často jíte ovoce?
Konzumace ovoce 2 – 4 porce ovoce denně splňuje pouze 11,4 % chlapců a 18,1 % dívek
Mléko a mléčné výrobky
Shrnutí Nedostatečná konzumace ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků Možnost stravovat se ve školní jídelně využívá polovina studentů Málo vhodný časový režim příjmu jídel studentů