Rodinné právo – vybrané otázky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Advertisements

Občanský zákoník – zákon č.89/2012 Sb
Občanský zákoník –zákon č.89/2012 Sb.
Mgr. Jan Siostrzonek Rodinné právo Vyživovací povinnost Mgr. Jan Siostrzonek
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
aneb o povinnostech mezi členy rodiny
Rodinné právo JUDr. Marek HODULÍK.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Předmanželská smlouva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření6.
Rodičovská zodpovědnost, vztahy rodičů a dětí, náhradní rodinná výchova, výživné Pojem a obsah
Rodinné právo – vybrané otázky
Mgr. Jan Siostrzonek Rodinné právo Určování rodičovství Mgr. Jan Siostrzonek
Rodinné právo.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
Kapitoly z rodinného a trestního práva
PRAMENY LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD č. 2/1993 Sb. ZÁKON O RODINĚ
Občanské právo procesní
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST RODIČŮ K DĚTEM
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
OTCOVSTVÍ základní rodinněprávní status. © Zdeňka Králíčková, 2007.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Rozvoj dalšího vzdělávání v Moravskoslezském kraji Občanský zákoník II – Rodinné právo Mgr. Václav Šaroch.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rodinné právo – vybrané otázky
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Občanské soudní řízení I.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rodinné právo – vybrané otázky
Zánik manželství Občanská nauka 1. M.
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rodinné právo – vybrané otázky
Transkript prezentace:

Rodinné právo – vybrané otázky rozvod manželství – sporný, nesporný popření otcovství vyživovací povinnost rodičů k dětem další druhy vyživovací povinnosti

ROZVOD SPORNÝ Soud může manželství na návrh některého z manželů rozvést, jestliže je manželství tak hluboce a trvale rozvráceno, že nelze očekávat obnovení manželského soužití; bere přitom v úvahu příčiny rozvratu manželství. Mají-li manželé nezletilé děti, nemůže být manželství rozvedeno, bylo-li by to v rozporu se zájmem těchto dětí, daným zvláštními důvody. Manželství nelze rozvést, dokud nenabude právní moci rozhodnutí o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu, které vydá soud v samostatném řízení.

ROZVOD NESPORNÝ Jestliže manželství trvalo alespoň jeden rok, manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí a k návrhu na rozvod se druhý manžel připojí, má se za to, že podmínky pro rozvod jsou splněny. Soud nezjišťuje příčiny rozvratu a manželství rozvede, jsou-li předloženy: a) písemné smlouvy s úředně ověřenými podpisy účastníků upravující pro dobu po tomto rozvodu vypořádání vzájemných majetkových vztahů, práva a povinnosti společného bydlení a případnou vyživovací povinnost, a b) rozhodnutí soudu o schválení dohody o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu.

Určení otcovství – domněnky otcovství Tři tzv. domněnky otcovství: 1. domněnka otcovství Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne po zániku manželství nebo po jeho prohlášení za neplatné, považuje se za otce manžel matky (i když by oba tvrdili něco jiného, matrika do rodného listu dítěte vždy zapíše manžela matky). 2. domněnka otcovství: Za otce se jinak považuje muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů učiněným před matričním úřadem nebo soudem.

Určení otcovství – domněnky otcovství 3. domněnka otcovství Nedošlo-li k určení otcovství podle předchozích pravidel, může dítě, matka i muž, který o sobě tvrdí, že je otcem, navrhnout, aby otcovství určil soud. Za otce se považuje muž, který s matkou dítěte souložil v době, od které neprošlo do narození dítěte méně než sto šedesát a více než tři sta dnů, pokud jeho otcovství závažné okolnosti nevylučují.

Popření otcovství – nová úprava Manžel může do šesti měsíců ode dne, kdy mu vzniknou důvodné pochybnosti o tom, že je otcem dítěte (subjektivní lhůta), popřít u soudu otcovství. Nejpozději však může popřít otcovství do šesti let od narození dítěte (objektivní lhůta). Matka může do šesti měsíců od narození dítěte popřít, že otcem dítěte je její manžel

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK – UPLYNUTÍ POPĚRNÉ LHŮTY § 792 NOZ: Je-li návrh na popření otcovství podán po uplynutí popěrné lhůty, může soud rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek.

Vyživovací povinnost rodičů k dětem Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit (hranice není zákonem pevně určena). Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů. Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu, upraví soud rozsah jejich vyživovací povinnosti nebo schválí jejich dohodu o výši výživného. Soud postupuje stejným způsobem, žijí-li rodiče spolu, avšak jeden z nich neplní dobrovolně své povinnosti k nezletilému dítěti.

FIKCE VÝŠE PŘÍJMU Z PODNIKÁNÍ Rodič, který má příjmy z jiné než závislé činnosti podléhající dani z příjmů, je povinen soudu prokázat své příjmy, předložit podklady pro zhodnocení svých majetkových poměrů a umožnit soudu zjistit i další skutečnosti potřebné pro rozhodnutí zpřístupněním údajů chráněných podle zvláštních předpisů. Nesplní-li rodič tuto povinnost, má se za to, že jeho průměrný měsíční příjem činí pětadvacetinásobek životního minima jednotlivce podle zvláštního právního předpisu

PŘIZNÁNÍ A URČENÍ VÝŽIVNÉHO Právo na výživné se nepromlčuje. Lze je však přiznat jen ode dne zahájení soudního řízení; u výživného pro děti i za dobu nejdéle tří let zpět od tohoto dne (dle dřívější úpravy bylo možno zpětně přiznat pouze výživné pro nezletilé děti, v současnosti již i pro děti zletilé) Při určení výživného přihlédne soud k odůvodněným potřebám oprávněného, jakož i k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům povinného. Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného zkoumá soud, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu.

Další druhy vyživovací povinnosti vyživovací povinnost dětí k rodičům vyživovací povinnost mezi ostatními příbuznými (předci a potomci) vyživovací povinnost mezi manžely výživné rozvedeného manžela příspěvek na výživu a úhradu některých nákladů neprovdané matce