Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Advertisements

V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Diagnostika SPU.
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/ Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, Plzeň Práce.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Minimální preventivní program školy
Závěrečná konference Hodnocení aktivit a činností projektu Integrace na druhou Partner: Pedagogicko-psychologická poradna,Opava, příspěvková organizace.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Rozvoj a metodická podpora Poradenských služeb RAMPS VIP.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Škola pro všechny Setkání koordinátorů inkluze ZŠ Jeseník, Fučíkova
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Organizační struktura
ANALÝZA PORADENSKÝCH SLUŽEB A PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ PRO ŽÁKA S NARUŠENOU KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTÍ V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Pavla Sychrová MU, 2011.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP PhDr. Ivana Slavíková, PaedDr. Hana Šmejkalová Tisková konference projektu RŠPP – VIP II IPPP ČR Praha, 9.9.2010 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Z projektu je odborníkům hrazeno: Vzdělávání společné - připravované a realizované jako součást projektu Vzdělávání individuální, které si psychologové a speciální pedagogové vybírají sami ze vzdělávacích nabídek akreditovaných vzdělávacích institucí: limit na každého odborníka žádost s anotací vzdělávacího programu (výhradně programy akreditované MŠMT) schválení žádosti je podmíněno vztahem vybraného vzdělávacího programu k obsahu projektu

Vzdělávání připravované a realizované jako součást projektu Je určeno pro odborníky jedné profese – buď psychology nebo speciální pedagogy Metodik pro vzdělávání psychologů: PhDr. Ivana Slavíková Metodik pro vzdělávání speciálních pedagogů: PaedDr. Hana Šmejkalová Psychologové i speciální pedagogové jsou rozděleni do vzdělávacích skupin podle kompetencí získaných předchozí odbornou praxí a již absolvovaným dalším vzděláváním: A=začátečníci B=mírně až středně pokročilí C=pokročilí

Obsahová východiska vzdělávání Hlavní cíl projektu: vytvoření komplexního systému poradenské podpory práce s riziky, která mohou ovlivňovat průběh vzdělávání a osobní dráhu žáků. Takovými riziky jsou např. školní neúspěšnost, různé druhy speciálních vzdělávacích potřeb, kulturní odlišnost, sociální vyloučenost prostředí, ze kterého dítě přichází do školy, ale i např. poruchy chování či absence kulturního kapitálu v rodině. Reflexe aktuálních vzdělávacích potřeb školních psychologů a školních speciálních pedagogů (v rámci výše uvedeného cíle projektu)

Témata vzdělávání Skupina A (vytvoření základních kompetencí pro práci školního psychologa nebo školního speciálního pedagoga): specifika poskytování poradenských služeb ve škole, problematika přijímání zakázek ze strany vedení školy a pojetí informovaného souhlasu s poradenskými službami ze strany rodičů, výcviky v práci s diagnostickými nástroji, práce školního psychologa /speciálního pedagoga se školními třídami Skupina B: problematika identifikace rizik ve vzdělávání žáků, prevence různých forem rizikového chování žáků, včasná intervence v případě projevů rizikového chování, otázky inkluze a problematika integrace žáků s potřebou podpůrných opatření. Skupina C: příprava na výkon nejnáročnějších psychologických a speciálně pedagogických činností ve škole (např. krizová intervence, mediace) příprava na metodickou práci v oblasti školních poradenských služeb.

Realizované vzdělávací programy I. Školní poradenské pracoviště a koncepce práce školního speciálního pedagoga. Určeno pro: začínající školní speciální pedagogy skupiny A. Východiska poskytování školních psychologických služeb Určeno pro: školní psychology skupiny A Praktikum práce školního psychologa Určeno pro: školní psychology skupiny A Principy inkluzivní pedagogiky a základy metodiky práce s heterogenní třídou Určeno pro: školní speciální pedagogy všech tří skupin Metody nácviku čtení a psaní Určeno pro: školní speciální pedagogy skupiny A, B a pro zájemce ze skupiny C Orientační logopedické vyšetření Určeno pro: školní speciální pedagogy skupina A Úvod do užívání WISC III-UK a jeho vzdělávacích aplikací Určeno pro: školní psychology skupin A a B, kteří dosud nemají zkušenosti z práce s Wechslerovými testovými soubory Krizová intervence ve škole Určeno pro: školní psychology skupiny C Vzdělávání žáků ZŠ se speciálními vzdělávacími potřebami podle IVP I. Určeno pro: školní speciální pedagogy všech tří vzdělávacích skupin, kteří působí na ZŠ Vzdělávání žáků ZŠ se speciálními vzdělávacími potřebami podle IVP II. Určeno pro: školní psychology všech tří vzdělávacích skupin, kteří pracují na ZŠ

Realizované vzdělávací programy II. Vzdělávání žáků SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami podle IVP Určeno pro: školní psychology a školní speciální pedagogy všech tří vzdělávacích skupin, kteří pracují na SŠ Specifické poruchy učení na 2. stupni ZŠ Určeno pro: zájemce z řad ŠP a ŠSP všech tří vzdělávacích skupin (navazuje na kurzy k IVP pro ZŠ) Specifika vzdělávání žáků s poruchami autistického spektra (PAS) podle IVP - volitelný seminář určený pro: zájemce z řad ŠP a ŠSP všech tří vzdělávacích skupin (navazuje na kurzy k IVP pro ZŠ, SŠ). WISC III-UK a jeho vzdělávací aplikace (intervenční strategie a nápravná doporučení) – kazuistický přístup Určeno pro: školní psychology skupin A a B, kteří již mají zkušenosti z práce s Wechslerovými testovými soubory Diagnostika vztahů a sociálního klimatu ve školních třídách Určeno pro: školní psychology a školní speciální pedagogy skupiny A Práce psychologa s třídní skupinou Určeno pro: školní psychology skupiny A Práce speciálního pedagoga s třídní skupinou Určeno pro: školní speciální pedagogy skupiny A Supervize formou balintovských skupin Určeno pro: zájemce z řad ŠP a ŠSPG skupin B a C

Realizované vzdělávací programy III. Výchovné problémy a poruchy chování na ZŠ – I. Určeno pro: školní speciální pedagogy skupiny A Výchovné problémy a poruchy chování v práci psychologa ZŠ Určeno pro: školní psychology vzdělávacích skupin A a B, kteří působí na ZŠ Výchovné problémy a poruchy chování na SŠ Určeno pro: školní psychology a školní speciální pedagogy všech vzdělávacích skupin působící na SŠ Výchovné problémy a poruchy chování v práci speciálního pedagoga ZŠ Určeno pro: školní speciální pedagogy skupiny B a C Test stromu Kurz užívání kresebné projektivně – výrazové techniky při diagnostice žáků 2. stupně ZŠ a žáků SŠ. Určeno pro: školní psychology vzdělávacích skupin A a B Výchovné problémy a poruchy chování na ZŠ – workshop I. Určeno pro: školní speciální pedagogy (část skupiny A) Problematika školního hodnocení Určeno pro: školní psychology vzdělávacích skupin B a C Výchovné problémy a poruchy chování na ZŠ – workshop II. Určeno pro: školní speciální pedagogy skupiny A

Organizace a čísla Vzdělávání je připravováno od počátku projektu, realizováno je od října 2009 Dosud se uskutečnilo celkem 45 jedno až dvoudenních kurzů, seminářů, workshopů a výcviků Průměrný počet účastníků na jedné vzdělávací akci je 17 (menší počet účastníků umožňuje využití efektivnějších forem vzdělávání) Vzdělávání se koná v IPPP ČR, na vybraných školách, kde působí školní psychologové, a v PPP Brno, kde pracuje několik metodiků pro ŠPP

Účastníci vzdělávání ve školním roce 2009/10

Děkujeme Vám za pozornost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky