Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Vzdělávání a jeho kategorie
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
Příprava katechety a učitele náboženství
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Struktura výuky.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
Definice managementu.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Teorie vzdělávání dospělých
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Koulová, Staufčíková „ Projekt je podnik žáka, činnost, za kterou převzal žák plně odpovědnost“.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Projektová výuka.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
TVORBA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO PROJEKTOVÉ VYUČOVÁNÍ
Řízení a plánování kariéry
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
Název projektu: ICT nás baví Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Jméno a příjmení lektora: Mgr. Miloslav Hubatka Název modulu: Projektová výuka vedená.
Alternativní škola Institut pro podporu inovativního vzdělávání.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_16.
Portfolio žáka KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
9. Tvorba individuálního plánu
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Evaluace v mateřských školách
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Obecná didaktika ÚVOD.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Teorie vzdělávání dospělých
9. Tvorba individuálního plánu
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Kurikulum: obsah školní edukace
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov
ZS1MK_PTVP Praktikum tvorby výukových projektů jaro 2010
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky Mgr.Jana Kratochvílová Projektová výuka v teorii i praxi

Teoretická reflexe Historický kontext projektové výuky Pojmy - projekt - projektová výuka - projektová metoda - typologie projektů - přednosti a úskalí PV Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projekt, projektová metoda „projektová metoda bývá vnímána jako móda, jako trik, využívaný více či méně jako finta a bez plného uskutečnění jejích znaků a síly.“ STOCKTON, J. L. Project work in education. Boston, New York, Chicago : Houghton Mifflin Company, 1920. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projekt Definice – historie S. Velínský Projekt je určitě a jasně navržený úkol, který můžeme předložiti žáku tak, aby se mu zdál životně důležitý tím, že se blíží skutečné činnosti lidí v životě. ( Soustavy individualizovaného učení. Brno: 1932.) V. Příhoda Projekt je vlastní podnik žáků, který dává vyučování jednotný cíl a přispívá k jeho životnosti. Projekt představuje koncentrované úkoly zahrnující organicky stmelené učivo z různých předmětů nebo pouze z téhož předmětu.“ Projekt musí mít určitý praktický cíl a uspokojivé zakončení. (Reformní praxe školská. Praha: Československá grafická unie, 1936. s.161.) Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projekt S. Vrána: je to podnik je to podnik žákův je to podnik, za jehož výsledky převzal žák odpovědnost je to podnik, který jde za určitým cílem (Učebné metody. Praha: Dědictví Komenského, 1938.) Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projekt Definice – současnost E. Lukavská Projekt jako žákův podnik sledující určitý cíl, za nějž žák převzal odpovědnost. (Pozor děti. Didaktické otázky vyučování orientovaného na dítě. 2003. s. 51.) J.Maňák a V. Švec Komplexní praktická úloha (problém, téma), spojená se životní realitou, kterou je nutno řešit teoretickou i praktickou činností, která vede k vytvoření adekvátního produktu. (Výukové metody. Brno: Paido, 2003. s.168.) Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projekt M. Pash: projekt je výroba skutečného produktu, který představuje souhrn dosavadních zkušeností získaných v dané oblasti. Petty: projektem rozumí práce v rozsahu 12-60 hodin. J. Henry: kriteria pro vymezení projektu: Žák : (obvykle) vybírá téma projektu vyhledává vlastní zdroje materiálu prezentuje závěrečný výsledek – produkt vede svou práci samostatně Projekt: má rozsáhlejší podobu, trvá delší dobu Učitel: přijímá roli poradce (Teaching Through Projects. London: Kogan Page Limited, 1994. s.12.) Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projekt Definice projektu : Projekt je komplexní úkol (problém), spjatý s životní realitou, s nímž se žák identifikuje a přebírá za něj odpovědnost, aby svou teoretickou i praktickou činností dosáhl výsledného žádoucího produktu (výstupu) projektu, pro jehož obhajobu a hodnocení má argumenty, které vychází z nově získané zkušenosti ….(Kratochvílová, J. Projektová výuka v teorii a praxi) Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projekt Soustředěný kolem určité ideje komplexní úkol, problém Soustředěný kolem určité ideje Vyhovuje žákovi – identifikuje se s ním Přebírá odpovědnost za jeho realizaci Konkrétní produkt, nová zkušenost, obhajoba (hodnocení , sebehodnocení) Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projektová metoda Odlišné přístupy: Metoda, při níž jsou žáci vedeni ke zpracování určitých projektů (Václavík, Průcha, Mareš, Walterová) Metoda charakterizována pomocí typických znaků (Valenta) Metoda využívající koncentrační ideje – zájmy a zkušenosti dětské se seskupují kolem centrálního předmětu (Uher) Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projektová metoda Projektová metoda : ... Je uspořádaný systém činností učitele a žáků, v němž dominantní roli mají učební aktivity žáků a podporující roli poradenské činnosti učitele, kterými směřují společně k dosažení cílů a smyslu projektu. Komplexnost činností vyžaduje využívat různých dílčích metod výuky a různých forem práce …(Kratochvílová, J. Projektová výuka v teorii a praxi) Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Projektová metoda Charakteristické znaky projektové metody (J. Kratochvílová) Organizovaná učební činnost směřující k určitému cíli – realizaci projektu a jeho výstupu Činnost, která nemůže být dopředu zcela jasně krok za krokem naplánována Činnost vyžadující aktivitu žáka a jeho samostatnost Činnost tvořivá a reagující na změny v průběhu projektu Činnost převážně vnitřně řízená - autoregulovaná Činnost teoretická i praktická rozvíjející celou osobnost žáka a vedoucí k odpovědnosti za výsledek Praktická činnost, zkušenost a využití teorie motivuje žáka k učení a přispívá k rozvoji jeho sebepojetí. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D.

Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky Děkuji za pozornost a přeji krásný zbytek dne … Mgr.Jana Kratochvílová Projektová výuka v teorii i praxi