Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Advertisements

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Co je to logika ?. Logika Má více významů v češtině se běžně používá ve smyslu myšlenková cesta, která vedla k daným závěrům. Logika je také formální.
Úvod do umělé inteligence
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Empedoklés a Anaxagoras
Sociální konstruktivismus
ONTOLOGIE a KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ (stručný úvod)
Aristotelés – část druhá
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
eklekticismus, novoplatonismus
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
ARISTOTELES FILOZOFIE
Podstata filozofie Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Predikátová logika, sylogismy
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
Ani příroda ani kultura
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Proč učit tradiční logiku Karel Šebela. Tradiční logika? Logika před-moderní. Tradiční X aristotelská X klasická X term logic. Výroková + predikátová.
Kognitivní věda Multidisciplinární přístup Jakub Jura Filosofie Neurovědy Lingvistika Antropologie Psychologie Umělá inteligence.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Sémantický web a ontologie
Přednáška K čemu je právní filosofie
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
KOGNITIVNÍ VĚDA (Cognitive Sciences, Kognitive Wissenschaften) Esej v rozsahu slov v kombinaci se závěrečním ústním pohovorem, který ověří posluchačovy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_ROZDILY_MEZI_VYCHODNI_A_ZAPADNI _FILOZOFII_04 Název školyStřední.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Dějiny filozofie Úvod do filozofie. „PHILEIN … SOPHIA …“ Slovo „filosofie“ je odvozeno z řeckých slov „milovat“ a „moudrost“. Ivan Blecha: „Filosofie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Multidisciplinární přístup
FILOsOFIE A VĚDA.
II. Logika Přehled logických spisů.
II. Logika Přehled logických spisů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Aristotelés - přehled díla a myšlení
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Úvod do filozofie.
Současné umění na pomezí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
Filozofické disciplíny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Emergentismus filosofie emergentismu v počítačových vědách
Kognitivní psychologie
Úvod do filosofického diskurzu
Sémantický web a ontologie
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Novoplatonismus.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku; ale hledá moudrou orientaci člověka a lidstva ve světě. (Machovec, M., 1997) Filosofie Neurovědy Lingvistika Antropologie Psychologie Umělá inteligence Filosofie Jakub Jura jakub.jura@fs.cvut.cz

Disciplíny filosofie Ontologie – nauka o jsoucnu jako takovém Epistemologie – nauka o poznávání Logika – nauka o správném usuzování Filosofická antropologie – nauka o člověku Etika – nauka o správném jednání Estetika – nauka o krásnu

Ontologie Složené z řeckých slov On = jsoucno, tedy něco co jest. Logos = nauka, věda, výklad, slovo … - racionální uchopení. Aristoteles – metafyzika – nauka o všem co jest a co k tomu náleží Oddělení metafyziky generalis od specialis Nauka o jsoucnu jako jsoucnu

Rysy jsoucna Akce a potence Esence a existence Kategorie – nejvyšší rody jsoucna Jednota – mnohost Příčina – účinek Látka – tvar Část – celek Prostředek – cíl

Mind-Body Problem Vztah těla a mysli vše mentální je fyzické přímá (smyslová) zkušenost neposkytuje jistotu, že věci existují i tehdy, když je nevnímáme, a neposkytuje ani jistotu, že jsou uhněteny z nějaké látky (Berkeley, 1710/1995).  Jaký zvuk vydá padající strom, pokud ho nikdo neslyší padat?

Logika Neformální logika Formální logika Moderní logika Sofistická argumentace (Antika – především předsokratovská) Formální logika Sylogismy (Aristoteles) Výroková logika Subjekt predikátová logika Moderní logika Fuzzy logika (Lukasievicz) Modální logika Temporální logika Metalogika – TIL (Transparentní intenzionální logika)

Emergentismus

Postmoderní pozice