Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je to logika ?. Logika Má více významů v češtině se běžně používá ve smyslu myšlenková cesta, která vedla k daným závěrům. Logika je také formální.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je to logika ?. Logika Má více významů v češtině se běžně používá ve smyslu myšlenková cesta, která vedla k daným závěrům. Logika je také formální."— Transkript prezentace:

1 Co je to logika ?

2 Logika Má více významů v češtině se běžně používá ve smyslu myšlenková cesta, která vedla k daným závěrům. Logika je také formální věda, zkoumající právě onen způsob vyvozování závěrů.

3 Logika není empirickou vědou o myšlení - studuje objektivní podmínky správnosti - disciplína studující relaci.Logika nezkoumá obecně. Jako mnoho dalších věd vznikla logika coby součást filosofie a částečně takové zařazení stále platí. Logika se rozvinula i v matematice. Některé části logiky mají blíž k filosofii, některé k matematice, proto se někdy rozlišuje matematická logika. Logika má prakticky důležité aplikace v informatice.

4 Dějiny Logiky Základní logika - Aristoteles (384–322 př. n. l.). Založil sylogistickou logiku. sylogismu : 1.Premisa 1: Každý člověk je smrtelný. 2.Premisa 2: Sokrates je člověk. 3.Závěr: Sokrates je smrtelný. Středověká scholastika vychází ze sylogismu. Poprvé zavádí prvky temporální logiky, tedy logiky času. Představitel scholastické školy - William Occam (1290–1349). Usiloval o oddělení filosofie od teologie. Novověká logika trpí na okraji zájmu ve stínu filosofie, za jejího zakladatele lze stále považovat Aristotela.

5 Významní Logikové Aristoteles William Occam Gottfried Wilhelm Leibniz Bernard Bolzano George Boole Charles Peirce Georg Cantor Gottlob Frege Giuseppe Peano David Hilbert Bertrand Russell Henry Sheffer Emil Post Arend Heyting Alfred Tarski Alonzo Church Kurt Gödel J. Barkley Rosser Stephen Kleene Alan Turing Adam Holý


Stáhnout ppt "Co je to logika ?. Logika Má více významů v češtině se běžně používá ve smyslu myšlenková cesta, která vedla k daným závěrům. Logika je také formální."

Podobné prezentace


Reklamy Google