IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Investiční společnosti a podílové fondy
Evropská soukromá společnost s r. o
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
ÚVOD DO MEZINÁRODNÍHO DAŇOVÉ PLÁNOVÁNÍ: MOŽNOSTI A TRENDY
Zákonná opatření Senátu v daňové oblasti Rizika spojená se způsobem jejich přijetí 20. listopadu 2013.
Daň z příjmů právnických osob
Fondy kolektivního investování Zdroj investic pro nemovitostní trh? Lukáš Vácha.
Mezinárodní aspekty zdanění příjmů
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Cenné papíry kapitálového trhu.
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Novinky v přímých daních – zákon o daních z příjmů a zákon o rezervách
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Daň darovací Darování majetku =
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Zamezení dvojího zdanění
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Základní prvky daňové techniky
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Problematika bezúplatných příjmů
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací JMK
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Daň z příjmů právnických osob
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Zdaňování ostatních příjmů
Subjekty obchodněprávních vztahů
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Transkript prezentace:

IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011

IFA Česká republika 2 > novela č. 188/2011 Sb.  transpozice evropské směrnice č. 2009/65/ES (o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů " UCITS IV „) > novelizuje zákon o daních z příjmů (ZDP) – úpravu podílových fondů – s účinností od některá ustanovení již od zdaňovacího období 2011 Novela zákona o kolektivním investování

IFA Česká republika 3 Hlavní změny > možnost přeshraničních fúzí standardních fondů – možnost sloučení českých standardních fondů s fondy zřízenými v EU > pro podílové fondy možnost vyplácení podílů na výnosech bez ohledu na výsledek hospodaření podílového fondu > lepší informovanost investorů o nabízených fondech – sdělení klíčových informací – dokument v jednotném formátu s pevně stanovenými informacemi) Novela zákona o kolektivním investování

IFA Česká republika 4 > zjednodušení nabízení cenných papírů zahraničního standardního fondu v ČR a naopak – od okamžiku sdělení orgánu dohledu domovského státu (do 10 pracovních dnů) > větší variabilita podílových fondů – na dobu určitou i neurčitou > možnost struktury řídících a podřízených fondů, tzv. master-feeder fondů – podřízený fond investuje alespoň 85 % majetku do cenných papírů vydávaných řídícím standardním fondem – podřízené fondy mohou mít sídlo v rámci EU a shromažďují prostředky od investorů, tyto prostředky dále investují do jednoho velkého řídícího fondu Novela zákona o kolektivním investování

IFA Česká republika 5 > nová úprava § 17 ZDP > poplatníkem daně z příjmů právnických osob nově i podílové fondy – ale podílový fond bez právní subjektivity (nadále neupravena možnost uplatnění odpisů u podílového fondu) > podléhá-li podílový fond dohledu ČNB fikce sídla na území ČR – změna rezidenství fondu v závislosti na osobu obhospodařovatele a místo efektivní vedení ? Dopady do daní z příjmů

IFA Česká republika 6 > práva a povinnosti za fond včetně povinnosti podat daňové přiznání vykonává investiční společnost, platí i pro zahraniční investiční společnost (§ 38o) – v případě změny investič. společ. v průběhu roku odpovědnost má investiční společnost, která jej obhospodařuje ke konci roku > převod podílového fondu na jinou investiční společnost musí být oznámena finančnímu úřadu do 30 dnů (20/3 ZDP) Dopady do daní z příjmů

IFA Česká republika 7 > možnost vyplácet podíly na výnosech z podílového fondu jako zálohy, bez ohledu na hospodářský výsledek > tato výplata není považována za dividendový příjem (§ 36/4) > Jaký je to typ příjmů pro SZDZ ? Jedná se o ostatní příjem ? Zdanění > Fyzické osoby – srážková daň 15 % (rezident i nerezident) > Právnické osoby – metoda zdanění v základu daně (rezident i nerezident) Nový typ příjmů u podílových fondů

IFA Česká republika 8 > Vzhledem k daňové subjektivitě podílového fondu – zrušen § 20/3 ZDP > základ daně se snižuje o daňovou ztrátu dle § 34 > Daňová ztráta se stanoví samostatně za investiční společnost a odděleně za jednotlivé podílové fondy (§ 38n) – ztrátu podílového fondu lze uplatnit i v případě převodu na jinou investiční společnost nebo k přeměně investiční společnosti > přechodné ustanovení – s náklady převyšující příjmy neuplatněnými v minulosti se zachází jako se ztrátou Základ daně podílového fondu

IFA Česká republika 9 > přechod daňové povinnosti v případě fúze podílových fondů (i zahraničního) na vznikající nebo přejímající fond (resp. obhospodařovatele fondu – investiční společnost, zahraniční investiční společnosti nebo zahraniční fond kolektivního investování (§ 38m/9) > povinnost podat DP do konce 3. měsíce, následujícího po měsíci dne, do něhož spadá rozhodný den fúze nebo poslední den zdaňovacího období > Problém – chybí novelizace § 4 odst. 1 písm. w) – osvobození příjmů z CP se nepřerušuje při sloučení nebo splynutí podílové fondu. Jak postupovat u přeshraniční fúze ? Fúze podílových fondů

IFA Česká republika 10 Děkuji za pozornost