Úvod Rozvoj venkova. Struktura předmětu 8. března Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska 15. března Kulturní hodnoty, jejich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Volnočasové projekty a EU financování
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Urbanizace a urbanismus
Ekonomika veřejného sektoru
Úvod Rozvoj venkova. Struktura předmětu 12. Března – 2. blok  Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska  Kulturní hodnoty, jejich.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Vyhodnocení preferencí občanů v rámci dotazníku Hlasování občanů probíhalo od do formou internetového.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Programy regionálního a municipálního rozvoje Mgr. Oldřich Hájek.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Změny v soutěži Vesnice roku
Výsledky projednávání
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Úvod Rozvoj venkova

Struktura předmětu 8. března Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska 15. března Kulturní hodnoty, jejich ochrana a regenerace jako jeden z faktorů formujících venkovský prostor 26. dubna Rozvoj venkova v zemích třetího světa 10. května Přednáška „v terénu“ 17. května Předtermín zkoušky

Podmínky ukončení předmětu Docházka – 11 přednášek Zpracování seminární práce Zpracování úkolů zadaných „v terénu“ Závěrečný zkouškový test – Min. 60 %

Seminární práce Příprava zpracování programu rozvoje obce Cíl práce – seznámit se s problematikou rozvoje venkova – řízením na komunální úrovni – terénní sběr základních dat (podkladů) pro potřebu zpracování Programu rozvoje obce

Východiska práce Seminární práce bude zpracována ve venkovské obci s maximálně obyvateli Práci zpracují dva studenti Výběr obce dle místa bydliště či regionu (nejlépe jeden z venkova a druhý z města) Obec musí mít zpracován a schválen územní plán Výsledkem bude text do 15 stran Nekvalitně zpracované práce budou vráceny k přepracování

Struktura práce 1. Základní charakteristika obce 1. poloha, regionální kontext 2. základní údaje o obci, demografická data 3. vnější vazby, vliv vnějších vazeb na sociálně ekonomické vztahy v obci 2. Rozbor funkčních systémů obce 1. Bydlení 2. pracovní příležitosti, 3. podnikatelské aktivity 4. vybavenost a služby 5. dopravní a technická infrastruktura 6. Zemědělství 7. Další

Struktura práce 3. Kvalita života v obci urbanistické a architektonické hodnoty zástavby – koncept zástavby, stávající zástavba, úpravy stávající zástavby, dostavby, nová zástavba v rozvojových plochách, vhodné a nevhodné příklady kulturní hodnoty a atraktivity, specifika regionu a obce – péče o památky a kulturní hodnoty, místní specifické lokality a stavby, vazba na kulturní hodnoty v regionu péče o životní prostředí – údržba, příprava a realizace územních systémů ekologické stability – ÚSES, hluk v zastavěné části obce, prašnost, exhalace, zhoršování ŽP – vytápění, čistota vodních toků, komunální odpad, třídění odpadů,černé skládky, další veřejné prostory, zeleň v zastavěné části obce, krajinná zeleň – identita místa, prostory veřejné vyhrazené a soukromé zeleně, údržba, použitý materiál, vybavení a osvětlení, mobiliář a umělecká výzdoba společenské a sportovní aktivity – akce a prostory pro jejich pořádání, zajištění, účast rekreace a možnosti cestovního ruchu – nabídka možností, zapojení do oblasti cestovního ruchu, informační systém tradice a spolková a jiná zájmová činnost – tradiční akce, spolky, kronika, informační materiály, časopis, specifické aktivity péče o seniory, mládež, problémové skupiny – organizace, prostory, zajištění vyhodnocení, závady, náměty na zlepšení kvality života Výsledkem bude text – optimální rozsah 4 strany, tabulka vyhodnocení a náměty na zlepšení kvality života v obci, fotodokumentace příkladů, další přílohy dle získaných materiálů

Struktura práce 4. Ekonomická situace obce struktura ekonomiky obce využívání dotačních programů rozpočet obce Další 5. Správa obce struktura veřejné správy funkčnost, pružnost, podpora občanů obce, zájem občanů o samosprávu a jejich spokojenost s ní další (např. účast občanu ve volbách)

Struktura práce 6. Problémy, bariéry, náměty na zlepšení/ 7. Zásady a možné směry budoucího rozvoje obce

Termín odevzdání 10. května studenti, kteří půjdou ke zkoušce v předtermínu 17. května studenti, kteří půjdou ke zkoušce v běžném zkouškovém období

Literatura Sýkora J.; Územní plánování vesnic a krajiny;ČVUT Praha 2002 Anderle A.: Obyvatelstvo a bydlení ve venkovském osídlení. TERPLAN, Praha 1988 Cílek V.; Krajiny vnitřní a vnější;Dokořán 2002 Glück A, Magel H. a kol.; Venkov má budoucnost ; MZ ČR+ Brázda 1992 Hájek V. a kol.; Lidová stavení, Opravy a úpravy; GRADA 2001 Knopp A.: Vesnice – stavby a krajina mají svůj řád. ÚÚR, Brno 1994 Kolouchová J.; Vesnice, díl 3.Přírodní prostředí vesnice ÚÚR Brno 1995 Kučová V., Bureš P.; Principy péče o lidové stavby / Příloha časopisu Zprávy památkové péče roč. 59, Praha 1999/ Langer J.; Co mohou prozradit lidové stavby; READY Rožnov pod Radhoštěm 1997 Martinek M., Kozel J.; Architektura a plánování venkova;VUT Brno 1993 Patřičný V.; K přípravě projektů v rámci předvstupního programu SAPARD; MMR ČR 1999 Perlín R.; Obnova venkova, Program obnovy vesnice; MZČR Praha 1994 Agroturistika; 1994 Škabrada J.;Lidové stavby, Architektura Českého venkova; Arco 2003

Web