Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR 2009
Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.
Revize Nového přístupu
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Právní předpisy ve zdravotnictví
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Legislativní proces J.Kožiak.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Akreditační systém v ČR a v EU
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Evropské správní právo
Právní aspekty podnikání
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Dopingová kontrola Mgr. Jan Zimmer 15. března 2005, FSpS MU.
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Mezinárodní smlouva a EU - dodatky - Smlouvy uzavřené EU v českém právu.
Územní samospráva Obce
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Institut ochránce práv dětí
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
European Arrest Warant
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Struktura právních norem
Obecně o veřejné správě
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Jan Petržela 2017 Antidoping Co je potřeba vědět.
Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr
Mgr. Jan Zimmer 15. března 2005, FSpS MU
Obecná část rozpočtového práva III
Základy práva I 1. přednáška
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr. Jaroslav Nekola

Vnitřní předpisy sportovního prostředí Právní úprava Obecné zákony Vnitřní předpisy sportovního prostředí

Práva a povinnosti sportovce Sportovec jako občan Sportovec jako člen sportovní organizace

Organizace Vládní Nevládní

Mezinárodní Organizace nevládní WADA (Světová antidopingová agentura) MOV (Mezinárodní olympijský výbor) MPV (Mezinárodní paralympijský výbor) MFS (Mezinárodní sportovní federace)

Národní Organizace nevládní ČOV (Český olympijský výbor) ČPV (Český paralympijský výbor) Sportovní svazy v ČR

Mezinárodní Národní Organizace vládní Rada Evropy OSN (UNESCO) MŠMT (ADV ČR) Ministerstvo zdravotnictví (Laboratoř)

Dokumenty Vládní úroveň Nevládní úroveň Evropská antidopingová úmluva (dokument RE) - Dodatek k úmluvě Celosvětová antidopingová úmluva (dokument UNESCO) Nevládní úroveň Mezinárodní charta proti dopingu (dokument MOV) Světový antidopingový kodex (dokument WADA)

Antidopingový výbor ČR organizační struktura napojení na organizace ČR napojení na mezinárodní organizace

Antidopingový výbor ČR

Antidopingový výbor ČR je nejvyšším orgánem a výhradním odborným pracovištěm s celostátní působností pověřeným na základě vládního usnesení č.12 ze dne 14.ledna 1995 o přístupu České Republiky k Evropské antidopingové úmluvě, zabezpečovat antidopingový program České republiky.

Základní funkce ADV ČR zastupovat Českou republiku v mezinárodních antidopingových institucích vydávat směrnice pro provádění dopingových kontrol se seznamy zakázaných skupin dopingových látek a metod podle WADA

Základní funkce ADV ČR provádět dopingové kontroly při sportovních soutěžích i mimo ně a zajišťovat analýzy odebraných vzorků v laboratořích dopingové kontroly vydávat výchovné programy a organizovat osvětové akce na podporu sportovního soutěžení bez dopingu

Světový antidopingový kodex

I. Postavení Kodexu v obecném právním systému Kodex je základním legislativním dokumentem WADA (Světová antidopingová organizace) WADA je celosvětová organizace soukromoprávního charakteru ustavená podle švýcarského obč. zákoníku (podobně jako všechny sportovní organizace - MOV, sportovní federace, NOV atd.) Kodex nemá charakter Mezinárodní smlouvy ani Mezivládní dohody podle článku 10 Ústavního zákona České republiky Kodex není závazným dokumentem pro orgány zákonodárné, výkonné a soudní.

I. Postavení Kodexu v obecném právním systému Kodex je součástí sportovních pravidel a pro účastníky sportu je závazný. Sportovci, trenéři, lékaři a další osoby přijímají tato pravidla jako podmínku své účasti ve sportu. Antidopingová pravidla stanovená Kodexem představují konsensus zainteresovaných. Antidopingová pravidla nejsou stanovena tak, aby vyhovovala právním normám trestním nebo správním (např.pracovně právním) Kodex usiluje o čistý sport, proto by měl být soudními a správními orgány respektován.

I. Postavení Kodexu v obecném právním systému Kodex je závazným dokumentem pro tzv. sportovní prostředí reprezentované signatáři: Mezinárodní olympijský výbor (IOC) Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) Mezinárodní sportovní federace Pořadatelé celosvětových soutěží Národní olympijské výbory (ČOV) Národní antidopingové organizace (ADV ČR)

II. Uspořádání a platnost Kodexu Kodex zahrnuje tyto složky: Vlastní Kodex Mezinárodní standardy pro terapeutické výjimky pro testování pro činnost laboratoří pro seznam zakázaných látek Modely nejlepší praxe

II. Uspořádání a platnost Kodexu Kodex vstupuje v platnost 1.1.2004, nejpozději 1 den před LOH 2004 Seznam zakázaných látek a metod 1.1.2004, každoročně k 1.1. vydává WADA úplný nový Seznam Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu vydává ADV ČR s platností od 1.6.2004 pro všechny signatáře v ČR a jejich složky

III. Struktura Kodexu a výklad ustanovení Části Kodexu povinně převzaté do národních směrnic: Článek 1 Definice dopingu 2 Porušení antidopingových pravidel (definováno 8 možností) 3 Dokazování dopingu (důkazní břemeno a fakta) 9 Automatické anulování sportovních výsledků (ztráta bodů, cen, medailí, umístění) 10 Postih pro sportovce (sazebník sankcí) 11 Důsledky pro družstvo (anulování výsledků, cílené testování) 13 Odvolání (obvinění z porušení antidoping. pravidla) 17 Promlčecí lhůta (8let)

III. Struktura Kodexu a výklad ustanovení Části Kodexu převzaté v hlavních principech: Článek 4 Seznam zakázaných látek a metod 5 Testování (rozhodování o testování, standard o testování) 6 Analýza vzorků (práce akreditovaných laboratoří) 7 Nakládání s výsledky (posouzení porušení pravidel) 8 Právo na spravedlivé slyšení (vyšetření okolností provinění) 12 Sankce vůči sportovním organizacím 14 Podávání informací (databáze informací) 15 Vymezení odpovědností za dopingové kontroly

IV. Organizace odpovědné za uplatňování Kodexu Mezinárodní olympijský výbor (pro OH,uznávání MF) Mezinárodní paralympijský výbor (pro PH,uznávání NPV) Mezinárodní federace (uznávání NF) Národní olympijské výbory (uznání NF, spolupráce s NAO) Národní antidopingové organizace (zavádí národní pravidla) Organizátoři významných akcí (OH, MS, ME) Světová antidopingová agentura WADA (schvaluje Kodex, standardy)

Prostor k diskusi!