VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Systém kontrolní činnosti SEI
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Nový zákon o ochraně ovzduší
Operační program životní prostředí
Presentation Title 1st September 2002
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Transkript prezentace:

VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE

Cíl ÚEK 1)Vytvořit podmínky pro hospodárné nakládání s energií v souladu s potřebami hospodářského a společenského rozvoje včetně ochrany životního prostředí a šetrného nakládání s přírodními zdroji energie na období 20 let. 2)Respektovat státní energetickou koncepci. 3)Vytvořit závazný podklad pro územní plánování. Cíl uživatele 1)Realizovat své aktivity s minimálními náklady na energii. 2)Disponovat spolehlivými primárními zdroji energie pro zajištění svých potřeb. 3)Vyhovět legislativním podmínkám pro provoz energetického hospodářství.

Výstupy ÚEK 1)Rozbor možných zdrojů a způsobů nakládání s energií. 2)Hodnocení využitelnosti obnovitelných zdrojů. 3)Hodnocení ekonomicky využitelných úspor energie -ve výrobních a distribučních systémech, -ve spotřebitelských systémech. 4)Zabezpečení energetických potřeb územních obvodů s podílem využívání obnovitelných a druhotných zdrojů. 5)Formulaci a vyhodnocení variant technického řešení rozvoje místního energetického systému. 6)Hodnocení vlivu variant na životní prostředí. 7)Energetický management.

Technické řešení koncepce zásobování územních zón teplem koncepce zásobování rozvojových lokalit teplem koncepce využití obnovitelných zdrojů energie opatření na snížení potřeby energie Energetický management návrh energetického managementu časový postup realizace ÚEK Finanční zajištění projektů základní zdroje dlouhodobého financování Energy Performance Contracting Realizační projekty koncepce přípravy a realizace plánů energetického řízení nástroje realizace energetické koncepce Strategie územní energetické koncepce Specifikace optimální varianty zásobování kraje energií teze řešení rozvoj potenciál úpor energetická bilance vliv na životní prostředí Realizační strategie územní energetické koncepce

Koncepce regionálního energetického managementu Energetická a ekologická koncepce České republiky Strategie regionálního rozvoje Držitelé licencí pro podnikání v energetickýc h odvětvích Strategické plánování Taktické plánování Operativní plánování Segmenty spotřebitelských systémů energie Regionální energetický management kraje Směrnice EU Platný legislativní rámec Národní program úspor

Hlavní nástroje k prosazení ÚEK 1)Územní plán 2)Stavební řízení při výstavbě nových staveb a změnách dokončených staveb 3)Integrované povolení zvlášť velkých zdrojů znečišťování ovzduší 4)Energetické audity budov a energetických hospodářství 5)Aplikace zákona o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie 6)Dobrovolné dohody s uživateli energie 7)Podpůrné programy, dotační politika 8)Osvěta

Struktura energetického managementu Strategický management Taktický management Operativní management PROČ Koncepce regionální energetické politiky CO A JAK JAK Konkretizace realizace záměrů k dosažení dílčích cílů Řízení průběhu chodu prvků energetického systému

Hlavní atributy energetického managementu 1)Mít koncepci, jak navrženou strategii realizovat zejména v oblastech: -územního rozvoje -vyžití obnovitelných zdrojů energie -úspor energie 2)Komunikovat s jednotlivými skupinami uživatelů energie ve věci: -cílů ÚEK -změn chování při užití energie -hospodárnosti při užití energie 3)Monitorovat a kontrolovat účinnost realizovaných postupových kroků 4)Aktualizovat ÚEK v potřebných intervalech

Prosaditelnost nástrojů ÚEK