GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ BANKETNÍ OBSLUHA Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na zásady organizace Anotace Materiál poukazuje na zásady organizace banketní obsluhy při slavnostním stolování. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova banketní obsluha Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 17 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí Slavnostního stolování
BANKETNÍ OBSLUHA organizace práce je dána počtem hostů používá se při hostinách od 12 hostů, při hostinách s nižším počtem hostů je vhodnější použít složitou obsluhu, tj.překládat pokrmy z mís na talíře s použitím keridonu
BANKETNÍ OBSLUHA pokrmy se expedují z kuchyně na společných mísách (maso na oválných, přílohy na kulatých mísách), šťávy a omáčky ve velkých omáčnících, polévky v terinách obsluhující musí mít jednotné oblečení
BANKETNÍ OBSLUHA číšníci mají společné příchody a odchody, do místnosti vstupují na předem označené úseky nejprve číšníci ze vzdálenějších úseků a po nich ostatní, obsluhující se postaví čelem k vedoucímu obsluhy, který dává pokyn ke společné obsluze
BANKETNÍ OBSLUHA jednotlivé úseky tabule se značí např.křídou, značkami na kobercích, židlích apod. rychlost překládání má být přiměřená a jednotná.
BANKETNÍ OBSLUHA po skončení obsluhy se číšník postaví za posledního hosta ve svém úseku, čelem k vedoucímu obsluhy, který dá pokyn ke společnému odchodu vyjímečně je představen i personál kuchyně.
BANKETNÍ OBSLUHA podává se jednotné menu, překládá a nabízí se zleva na předem založené talíře převládá nabídka láhvových nápojů, káva se servíruje z konvic.
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.