Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.3.1.
Advertisements

BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Téma: Středověká literatura
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
JERUZALÉM.
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Náboženská literatura
Světová náboženství.
DUM - Digitální Učební Materiál
Bible 6. ročník.
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Evropská středověká literatura
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Počátky písemnictví na našem území
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
BIBLE Starý zákon.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih - z řeckého „biblia“ = knihy - nejrozšířenější, nejpřekládanější a nejvydávanější kniha světa - kniha židovského a křesťanského náboženství - soubory textů nejrůznějších žánrů (např. mýtická vyprávění, historické a filozofické spisy, náboženské úvahy, duchovní a milostná lyrika, listy)

Tipněte si: Kolik knih je celkem v Bibli? a) 48 b) 58 c) 66 Kolik pisatelů Bibli psalo? a) asi 15 b) asi 80 c) asi 40 Kdy žil nejstarší autor? a) 700 př. n. l. b) 900 př. n. l. c) 1500 př. n. l. V jakých jazycích byly původní svitky psány ? a) hebrejština, aramejština a řečtina b) hebrejština, arabština a latina c) syrština a arabština Kolik Biblí již bylo vytištěno? a) více než 3 miliardy b) více než 2 miliardy c) více než 1 miliarda Do kolika jazyků byla již Bible přeložena? a) +/- 1500 b) +/- 2500 c) +/- 3500

Bible - je to skutečně celá „knihovna“ → více než 40 knih - napsaná v průběhu 1000 let - není dílem jediného autora, ale celé řady spisovatelů, většinou neznámých (psali na papyrus nebo pergamen) Nevznikla v  Evropě, ale v  oblasti, které se dnes říká Blízký východ a  je součástí Přední Asie. Leží zde země Izrael, která se jmenovala dříve Palestina. Kdysi se lidé domnívali, že v  Palestině leží střed celého světa. V  této zemi žije židovský národ a  narodil se zde i  Ježíš. - obsahuje 2 části: Starý zákon, Nový zákon

STARÝ ZÁKON - starší a rozsáhlejší část - základem židovského nábož. - psaný hebrejsky - zachycuje dobu před narozením Ježíše Krista - jeho základem je Pět knih Mojžíšových = tóra (→ stvoření světa, Adam a Eva, vyhnání z ráje, Kain a Ábel, potopa světa, Noe, praotec Abrahám a jeho potomci – Izák, Jákob, Josef; život proroka Mojžíše, vyvedení Izraelitů z egyptského zajetí, Desatero) + další knihy: historické, prorocké, básnické, mudroslovné...

NOVÝ ZÁKON - vznikl v 1. a 2. st. n. l. - základem křesťanského náboženství - psaný řecky - zachycuje působení a kázání Ježíše a počátky křesťanství Obsahuje: ꔷ Čtyři evangelia (Matoušovo, Markovo, Lukášovo, Janovo) - evangelium= dobrá zpráva - vyprávějí o životě a učení Ježíše z Nazaretu, jeho ukřižování a vzkříšení; Pozn.: o Vánocích si připomínáme biblický příběh o narození Ježíše o Velikonocích příběh o jeho ukřižování a vzkříšení ꔷ Skutky apoštolů - zachycují počátky křesťanství a působení Kristových žáků ꔷ Epištoly = dopisy apoštolů věřícím; zde je vyloženo křesťanské učení ꔷ Zjevení (Apokalypsa) – apoštol Jan v ní předpovídá druhý příchod Krista, konec světa, poslední soud a vznik nové Země

Překlady bible Pro dějiny českých zemí je důležitý překlad části biblických textů do staroslověnštiny, který přinesli na Moravu Konstantin a Metoděj v 9. století. Významná je dále Bible kralická, která vznikla v 16. století. Nejnovější český překlad bible (Bible, překlad 21. století = B21) pochází z roku 2009; stala se bestsellerem, je i „on line“.

Význam bible - její poselství je založeno na histor. událostech (po staletí byla jediným pramenem pro histor. poznání) - vliv na vývoj civilizací, smýšlení lidí - desatero je souborem nejzákladnějších pravidel života (základ pro demokracii) - překlady – slovníky - pramen umělecké inspirace

Zajímavosti Toto je první kniha tištěná mechanicky, knihtiskem. Německý tiskař Gutenberg si dal tu práci a první knihou, kterou vytiskl, byla právě bible (v roce 1454). V roce 1978 byla vydražena za 1 265 000 liber (více jak 60 000 000,-Kč).

Bible jako zdroj inspirace Michelangelo - freska na stropě Sixtinské kaple ve Vatikánu J. A. Komenský muzikál Jesus Christ Superstar

Správné odpovědi – snímek 2: 1) C 2) C 3) C 4) A 5) A 6) B, 2454; na světě je asi 6900 jazyků