Územní identifikace a adresy z pohledu MPSV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Advertisements

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
Změny v poskytování dat územní identifikace
Kontroly dat RÚIAN a jejich opravy
Základní registry veřejné správy
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Ing. Milan Kocáb,MBA VÚGTK,v.v.i května
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
E-Analýza bezpečnosti v Uherském Hradišti 10. Národní konference kvality ve veřejné správě Únor 2014.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Kamil Svoboda.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Realizační tým ICZ duben 2005
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2006.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
ISSS 2006 Hradec Králové Václav Koudele vedoucí projektu.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Základní registry ve veřejné správě
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Portál veřejné správy Stav projektu, služby zajišťované Českým Telecomem Pavel Paták.
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2007.
Prezentace Hradec Králové Registr živnostenského podnikání.
Seminární práce z předmětu SIPOL
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Základní registry.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
RÚIAN základní informace
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Využití registru sčítacích obvodů ČSÚ pro lokalizaci subjektů na úřadech práce Vedoucí projektu: doc.Dr.Ing. Jiří Horák Konzultant projektu: Ing. Libor.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Krajský rok informatiky 2006 Václav Koudele vedoucí projektu.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY.
XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o. XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o. XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
UIR-ADR 4.0 Petr Kříha OKsystem s.r.o. Prostorová identifikace v základních registrech ISVS, seminář NEMOFORUM, Praha 22. ledna 2001.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
územního plánování na obcích v roce 2007
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

Územní identifikace a adresy z pohledu MPSV Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2005 – Hradec Králové – ALDIS – 4. a 5.4.2005

Adresy a územní identifikace z pohledu MPSV MPSV vede registr UIR-ADR, který byl vybudován v rámci IS SSP pro potřeby informačních systémů. Obsahuje adresy všech objektů, které mají číslo popisné nebo evidenční. Je poskytován zdarma a v současné době je využíván v řadě organizací i mimo veřejnou správu (energetika, komunikace, atd.). Hlavní přínosy územně identifikačního registru UIR-ADR jsou: přesné porovnání adres na shodnost přesná identifikace adres při výměně dat mezi informačními systémy kontrola existence zadané adresy v realitě zjištění chybějících údajů u neúplně zadané adresy automatická aktualizace údajů o adresách Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 Tel: 221922436, e-mail: karel.lux@mpsv.cz, http:/portal.mpsv.cz, www.mpsv.cz

Možnosti využívání registru M P S V INTERNET UIR-ADR Prohlížení dat Web browser Ověřování adres Web browser Zadávání reklamací Web browser Uživatelská aplikace On-line dotazy Změnové soubory Uživatelská aplikace UIR-ADR Uživ. replika U ž i v a t e l é

Adresy a územní identifikace z pohledu MPSV Územně identifikační registr UIR-ADR obsahuje následující celostátní číselníky: oblastí, krajů, okresů, obvodů ORP, obvodů POÚ, obcí, pražských obvodů, NUTS4-obvodů, městských částí/městských obvodů (přebírány od Českého statistického úřadu), správních obvodů (přebírány z Magistrátu Hl. m. Prahy), částí obce (z Ministerstva pro místní rozvoj, převedeno ale na ČSÚ), dodávacích pošt (přebírán od České pošty), ulic a veřejných prostranství, stavebních objektů, adresních míst (vč. souřadnic) (udržuje samo MPSV). Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 Tel: 221922436, e-mail: karel.lux@mpsv.cz, http:/portal.mpsv.cz, www.mpsv.cz

Adresy a územní identifikace z pohledu MPSV V roce 2003 MPSV zajistilo souřadnice definičních bodů adresních míst od firmy CEDA v rozsahu všech současných krajských měst ČR (13 měst) a všech bývalých okresních měst Středočeského kraje (10 měst) a tyto souřadnice jsou nově aktualizovány k 31.12.2004. Pro veřejnost bylo vydáno nové CD UIR-ADR struktury 4.2, která je rozšířením předchozí struktury 4.1 právě o definiční body adresních míst od firmy CEDA (a navíc, po dohodě s ČSÚ, i o Identifikátor IDOB stavebního objektu z Registru sčítacích obvodů - RSO - ČSÚ). Internetové služby MPSV „Prohlížení dat registru UIR-ADR“ a „Ověřování adres v registru UIR-ADR“ jsou, na mapách dodaných ČÚZK, doplněny o možnost zobrazení definičních bodů adresních míst na mapových podkladech. Souřadnice definičních bodů stavebních objektů, které byly po dohodě s ČSÚ doplněny z jeho registru RSO, nelze neomezeně dále šířit a jsou zatím využity pouze pro zobrazování stavebních objektů v naší internetové aplikaci. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 Tel: 221922436, e-mail: karel.lux@mpsv.cz, http:/portal.mpsv.cz, www.mpsv.cz

Adresy a územní identifikace z pohledu MPSV Jak dál ve veřejné správě, co by mělo být cílem: Veřejná správa by měla co nejdříve zajistit a dát široké veřejnosti k dispozici jednotné podklady pro územní identifikaci – zdarma. Proč? Přestaly by dohady, co je vlastně správně Aplikace nad těmito údaji by byly konzistentní Možnost zajišťování vazeb mezi úlohami a on-line komunikace Podpoří se rozvoj těchto aplikací a tím i řady firem Například pokud se týká souřadnic definičních bodů adresních míst veřejná správa (krizové řízení, havarijní plánování, bezpečnost, …) navigace (od vozů záchranných služeb po běžné řidiče …) geokódování (plánování, výzkumné projekty, ekonomické analýzy …) vyhledávací služby (vazba na mapové podklady, mapové servery …) portál veřejné správy (adresáře, informační kiosky, evidence …) regionální rozvoj (služby, registry, cestovní ruch, …) Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 Tel: 221922436, e-mail: karel.lux@mpsv.cz, http:/portal.mpsv.cz, www.mpsv.cz

Adresy a územní identifikace z pohledu MPSV Obecně lze územní prvky podle účelu dělit na čtyři hlavní skupiny (některé prvky jsou ve více skupinách současně): 1) Správní prvky (kraj, okres, ORP, POU, obec, správní obvod, mč/mo) 2) Statistické prvky (oblast, kraj, obec, NUTS4, část obce, ZSJ, sč. obvod) 3) Technické prvky (katastrální území, parcela, budova) 4) Adresní prvky (obec, část obce, městská část/městský obvod, ulice, stavební objekt, adresa, poštovní provozovna) V podstatě by technické prvky měly být primární v registru územní identifikace a nemovitostí (s dalšími „souřadnicovými“ územními prvky), adresní prvky v registru adres, řada ostatních prvků jsou číselníky, mohou být přebírány a je jen nutné zajišťovat jejich aktualizaci. Návrh MPSV - jak by registry měly sloužit uživatelům? Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 Tel: 221922436, e-mail: karel.lux@mpsv.cz, http:/portal.mpsv.cz, www.mpsv.cz

Adresy a územní identifikace z pohledu MPSV Vytvořit registr územní identifikace a nemovitostí obsahující v podstatě jako primární uvedené technické prvky (u budov a parcel s rozšířením o další prvky) a u územních prvků, kde je relevantní, i souřadnice definičního bodu a souřadnice hranice. Zvlášť vytvořit registr adres se souřadnicemi adresního místa obsahující údaje pro úplnou adresaci (zde jako primární údaje ulice, objekt, adresní místo a PSČ) a souřadnice příslušného vchodu (pro jejich urychlené do- plnění jsme nyní připraveni spolupracovat se všemi subjekty, budoucnost ČÚZK). Aktualizace registru adres by měla být ze zdrojových míst zajišťována on-line (přímo povinným subjektem se zajištěním bezpečnosti dat, registr UIR-ADR má již takový způsob přístupu v podstatě připraven). Připravit jednotný registr adres ve veřejné správě pro všechny lze ještě před vydáním příslušných zákonů (registr UIR-ADR již nyní obsahuje vazby na ČSÚ, MV, Českou poštu, měl by mít i na ČÚZK, shoda okolo 90 % adres, aktualizovat jednotně za koordinace MPSV). Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 Tel: 221922436, e-mail: karel.lux@mpsv.cz, http:/portal.mpsv.cz, www.mpsv.cz

Adresy a územní identifikace z pohledu MPSV Poznámka nakonec – EU a adresy. Ve dnech 25. až 27. října 2004 se konalo v Itálii ve městě Chioggia 24. Urban Data Management Symposium, zástupci ČR se aktivně účastnili Workshopu C „Adresy a adresování v kontextu INSPIRE“ („spoluvedl“ RNDr. Josef Hojdar). Účelem Workshopu C bylo presentovat a vysvětlit důležitost adresování v různých informačních systémech, zejména ve veřejné správě, zkušenosti s adresními registry jednotlivých přednášejících byly presentovány jako „Best Practices“. Kromě našeho registru UIR-ADR byl presentován dánský přístup k vytvoření registru adres (odkoupení databází vzniklých na nižších úrovních, jejich následná centralizace, umožnění plošné on-line aktualizace územními orgány s tím, že jim jsou na tuto aktualizaci každoročně přidělovány finanční prostředky). Začlenění standardizace adresních prvků (Address Reference Data Sets) bylo však nakonec z návrhu připravované EU direktivy INSPIRE vypuštěno, vrácení? Angličtí zástupci připravují srovnávací materiál pro EU v rámci projektu GINIE. Navazuje mezinárodní konference GIS Planet – květen 2005 – Portugalsko. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 Tel: 221922436, e-mail: karel.lux@mpsv.cz, http:/portal.mpsv.cz, www.mpsv.cz

Děkuji za pozornost. Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 Tel: 221922436, e-mail: karel.lux@mpsv.cz, http:/portal.mpsv.cz, www.mpsv.cz