KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Hodnotová orientace svobodné generace
Průzkum reakcí publika ČRo 1 – Radiožurnál na změny ve vysílání od ledna souhrn.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Klíma školy (PaedDr. Kinga Horváthová, PhD.)
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Sociologický výzkum.
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Základy pedagogické metodologie
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Základy pedagogické metodologie
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Základy pedagogické metodologie
Základy sociální psychologie
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Téma Hypotézy ve výzkumu
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Vizuální interpretace leteckých a družicových snímků u dospívajících Hana Svatoňová, PdF MU Brno 23. mezinárodní geografická konference Brno 2015.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Problematika návykových látek u žáků středních škol
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Etická výchova jako tvůrce klimatu školy
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
Dotazník a výzkumná šetření
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA

Sociální klima školy můžeme pracovně vymezit jako ustálené postupy vnímání, prožívání, hodnocení a reagování všech aktérů v rámci školy (žáci, učitelé, rodiče, nepedagogický personál) na to, co se ve škole (sociální i fyzikální prostor) právě odehrává nebo se má v budoucnu odehrát. Důležité je subjektivní prožívání všech aktérů, zahrnutí všech osob, které se školou přicházejí do styku a procesuálnost zahrnovaných jevů.

V příspěvku se pokusíme vymezit pojem klima školy a zkusíme analyzovat několik přístupů. Budeme se snažit vymezit hlavní klimotvorné dimenze, které ověřujeme výzkumem mezi učiteli, v rámci kterého hledáme souvislost mezi takovými proměnnými jako je věk, pohlaví respondetů, délka praxe, lokalizace školy, velikost školy a percepce klimy.

Škola je složitý sociální systém, živý organizmus, který se neustále mění. Podle terminologie Organizace a managementu školy je Klima školy charakterizováno jako: SOCIÁLNĚ-PSYCHOLOGICKÁ PROMĚNNÁ, která představuje dlouhodobější sociální vztahy spojené s emocemi, city, prožíváním a mezilidskými vztahy. Obdržálek i Průcha konstatují, že klima školy vzniká mezi účastníky vyučovacího procesu na základní komunikaci, způsobu řízení (vedení školy) a zákonitostí řízení ekologie prostředí (styku školy s okolím) Ekvall rozlišuje objektivní a subjektivní přístupy při zkoumání klímatu školy.

CÍLE A HYPOTÉZY VÝZKUMU: cílem výzkumu je podrobněji analyzovat klima školy, jejich jednotlivé složky, pojmout celkové klima jednotlivých škol, získat celkový přehled o percepci klímy učiteli na jednotlivých školách. Budeme také sledovat proměnné, jako je věk respondentů, pohlaví, délka praxe, poloha školy (město, vesnice) a velikost školy (počet učitelů, kteří učí na škole) stanovili jsme nasledujicí hypotézy (předpoklady výzkumu): Předpokládáme, že muži budou hodnotit klimu školy negativněji v porovnání se ženami. Předpokládáme, že věková kategorie nejmladších učitelů bude hodnotit klimu školy pozitivně. Předpokládáme, že věková kategorie nejstarších učitelů bude hodnotit klimu školy negativně. Předpokládáme, že na vesnických školách je klima pozitivnější, než v městských. Předpokládáme, že na školách malých (s menším počtem učitelů) bude klima pozitivnější, jako na školách velkých.

POUŽITÁ METODA VE VÝZKUMU: Dotazník – 8 dimenzií klimy školy: Efektivnost Demokratický přístup Sociální informovanost vedení Kolektivnost učitelů Vztahy mezi učiteli mimo školu Aktivita učitelů Vztahy mezi učiteli uvnitř školy Generační rozdíly

Výzkumný vzorek: 26 základních škol jednoho okresu 438 respondentů – dotazovaných (učitelé) Z toho: 325 žen, 47 mužů, 65 učitelů neuvedlo pohlaví Nejvíce učitelů 56 – věk 46 - 50 roků Nejméně učitelů 31 – věk 26 - 30 roků Nejvíce učitelů 90 – praxe více jak 20 let Nejvíce učitelů 37 – praxe od 11 – 15 roků Popírání existence generačních rozdílů Značná nejednotnost učitelů při posuzování a vnímání soudržnosti učitelů Závěr a shrnutí až později… u výzkumu budeme muset sledovat proměnné, jako je věk respondentů, pohlaví, délka praxe, poloha školy, velikost školy

PROMĚNNÁ – POHLAVÍ UČITELŮ jak klima školy vnímají ženy a muži: v našem souboru jsou to především muži, kteří hodnotí klima na škole pozitivněji jako ženy – tím se hypotéza č.1 nepotvrdila Nejvíc se hodnocení mužů a žen liší ve dvou dimenzích a to v jednotě učitelského kolektivu a efektivnosti řízení – posuzování žen je o hodně negativnější v porovnáním s muži Ženy pozitivně hodnotí demokratičnost řízení, sociální informovanost a vnější vztahy

PROMĚNNÁ – VĚK UČITELŮ Vnímání klimatu školy dle věku učitelů Mladší věkové kategorie má sklon posuzovat klima školy jako horší než věkově starší ročníky učitelů - tím se hypotéza č.2 nepotvrdila Nejnegativnější hodnotí klima třídy skupina učitelů ve věku od 31-35 roků Generační problémy trápí nejmíň učitele ve věku 26-35 roků Nejpozitivněji vnímá klima školy skupina nejstarších učitelů - tím se hypotéza č.3 nepotvrdila

PROMĚNNÁ – DÉLKA PRAXE UČITELŮ Vnímání klimatu školy dle délky praxe učitelů Nejnegativněji hodnotí klimu školy skupina učitelů s délkou pedagogické praxe od 4 do 10 roků Nejpozitivněji hodnotí klimu školy skupina učitelů, kteří pedagogickou práci vykonávají víc jako 21 let. Všeobecně je tedy možné říci, že čím je učitel déle v pedagogických službách, tím vnímá klima školy pozitivněji. Učitelé, kteří učí 16 let a více, statisticky významě hodnotí vztahy mezi sebou mimo školu, jako jejich kolegové s kratší praxí.

PROMĚNNÁ – LOKALITA (POLOHA) ŠKOLY Vnímání klimatu školy na vesnici, či ve městě: Na vesnických školách je statisticky významnější lepší klima školy, než ve městech a to konkrétně ve složkách efektivnosti, demokratičnosti, aktivitě, jednotosti a popírání generačních rozdílech. Učitelé tedy hodnotí vesnické školy pozitivněji - tím se hypotéza č.4 potvrdila

PROMĚNNÁ – VELIKOST ŠKOLY (POČET UČITELŮ UČÍCÍCH NA ŠKOLE) Vnímání souvislosti klimatu školy se závislostí na počtu učitelů učících na škole (při počtu učitelů jsme však porovnali pouze dva případy, tedy školy, na kterých učí nejméně učitelů a na kterých učí nejvíce učitelů): Náš výzkum statisticky ukazuje, že na malých školách, v porovnání se školami velkými je jednoznačně pozitivnější klima školy - tím se hypotéza č.5 potvrdila Statisticky významné jsou údaje v následujících dimenzích: efektivita řízení, demokratické řízení, jednota učitelů, generační rozdíly. Celkově se tedy dá řící, že v závislosti předchozí proměnné je nejpozitivněji vnímána klima školy na malých, vesnických školách.

ZÁVĚR A SHRNUTÍ V tomto příspěvku nás zajímalo 5 okruhu: jak souvisí faktor 1. pohlaví, 2. věku, 3. délka praxe, 4. velikost školy či 5. poloha školy v souvislosti s KLIMATEM ŠKOLY

DĚKUJI ZA POZORNOST