VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se vám dýchá?.
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Atmosférické znečištění
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Markéta Pokorná, sk. 19 Vyučující: Ing. David Hynek
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Tepelná elektrárna.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
Krajina a životní prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Alkany.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Geografie cestovního ruchu
Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě
Oxidy.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Vliv člověka na ovzduší
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Transkript prezentace:

VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Martin VRZALA

Obsah Škodliviny Emise a imise Vzdušné škodliviny

Škodliviny do ovzduší uvolňovány průmyslovou výrobou dělíme je: uvolňované do ovzduší přímo (primární) např.: oxid uhelnatý, pevné částice, oxid siřičitý a oxidy dusíku, uhlovodíky vzniklé ve znečištěném ovzduší chemickými reakcemi (sekundární) např.: ozon

Definuj výše jmenované pojmy. Emise a imise Definuj výše jmenované pojmy. emise = uvolňování škodlivin u zdroje, z něhož unikají do ovzduší imise = pozorujeme dopad škodlivin na určitém místě

Jak vznikají kyselé deště? vyskytují se na řadě míst na Zemi nejčastěji při spalování fosilních paliv např. hnědého uhlí, se uvolňuje síra, která je v něm obsažená v ovzduší dojde k chemickým reakcím vzniká slabá kyselina sírová dále se podílejí i oxidy dusíku (vytápění plynem) vzniká slabá kys. dusičná Jak vznikají kyselé deště?

Vzdušné škodliviny oxid uhelnatý (CO) nedokonalé spalování organických materiálů (benzinu, uhlí, dřeva nebo odpadu) výfukové plyny, tabákový kouř váže se na hemoglobin a zabraňuje vazbě kyslíku – může dojít k otravě !!!

Vzdušné škodliviny oxid siřičitý (SO2) spalování fosilních paliv v ovzduší reaguje a vznikají sekundární škodliviny negativní vliv na dýchací soustavu a sliznice

Vzdušné škodliviny uhlovodíky organické látky tvořené uhlíkovými a vodíkovými atomy výfukové plyny, rafinerie, průmysl

Vzdušné škodliviny oxidy dusíku NOX výfukové plyny a spalování zemního plynu oxid dusnatý NO oxid dusičitý NO2

Seznam použitých zdrojů SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN 80- 858-3988-1. HANUS, Martin a Luděk ŠÍDLO. Školní atlas dnešního světa. 1. vyd. Praha: Terra, 2011, 1 atlas (187 s.). ISBN 978-809-0228- 269. ČERVINKA, Pavel. Ekologie a životní prostředí: učebnice pro střední odborné školy a učiliště. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2005, 118 s. ISBN 80-860-3463- 1. [online]. [cit. 2012-09-25]. Dostupné z: www.office.com