Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana proti úniku citlivých informací z DMS systémů
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Multidimenzionální analýza zdravotnických dat v prostředí webu RNDr. Karel Drdla RNDr. Zlata Kubů DCB Actuaries and Consultants
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
Bezpečnostní kultura a moderní přístup k bezpečnosti v letecké dopravě
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Facility management ČSN EN
Mobilní elektronická podpora ZZSHMP.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Page  1 Několik teoretických poznámek ke kvalitě českého zdravotnictví v zrcadle systémového přístupu MUDr.Rudolf Střítecký FM J.Hradec VŠE Praha Vedoucí.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Přínosy projektu „Vybudování jádra a realizace systému vzdělávání pro Středisko informací a vzdělávání v elektronickém zdravotnictví“ CZ.2.17 /
PQS - P Ing. Petr Mašek ICZ a.s.. PQS –P (Performance, Quality, Strategy ) Nástupce systému PMS2000 Systém pro měření efektivity poskytované zdravotní.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Řízená péče a její kvalita Praha, březen 2000 Ivan Malý.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Zásady řešení informační bezpečnosti
Proces řízení rizik.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
S Q A S (Safety and Quality Assessment System)
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Projektový management Certifikace a normy Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta VŠB-TU.
Sledování nežádoucích událostí ČAS 2009 MUDr.Zdeněk Hřib KVZ 3.LF UK.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.
Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Transformace institucionální péče v péči komunitní Jan Pfeiffer Children`s High Level Group.
PREZENTUJÍCÍ Comenius Regio na Vysočině Pro koordinační schůzku dne připravil tým ComReg, prezentuje RNDr. Kamil Ubr.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
RASC Financování Smart City
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Jištění kvality technologických procesů
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče Ing. Aleš Martinovský

To Err Is Human „Medical Errors“ způsobují: 44,000 až 89,000 úmrtí v nemocnicích v USA každý rok (více než autonehody, rakovina prsu nebo AIDS) Za deset let (1983-1993) vzrostl počet úmrtí na chyby v podávání léků, kterým šlo zabránit, z 2,876 na 7,391 (více než 2,7x) Nežádoucí příhody v souvislosti s podáním léků jsou v USA na 4. až 6. místě z celkového počtu úmrtí. Tato zpráva téměř okamžitě vyburcovala zájem zdravotníků o bezpečnost pacientů v USA i dalších zemích To Err Is Human, Institute od Medicine, 1999

Kvalita péče Kvalita zdravotní péče je optimální rovnováha mezi zdravotním přínosem a poškozením Avebis Donabedian

Patient Safety: Ochrana pacienta před újmou nebo potenciální újmou (která není nutná) v souvislosti s poskytováním zdravotní péče. Koncepční rámec mezinárodní klasifikace Patient Safety, WHO, 2008

Medical Errors X Nežádoucí příhody ADVERSE EVENTS Ne všechny chyby skončí jako nežádoucí příhody Ne všechny nežádoucí příhody jsou způsobeny chybami

Patient Safety Management (řízení kvality) PDCA MONITORING nebo jiný nástroj PLÁNOVÁNÍ PRO KVALITU

Principy pro práci reportovacích programů v oblasti Patient Safety Vytvořte atmosféru bezpečí Je třeba vytvořit beztrestné prostředí pro reportování chyb, které je zaměřené na prevenci a nápravu systémových chyb a ne na provinění osob nebo organizací. Analyzujte data Informace reportované do systému musí být komplexně analyzovány pro určení aktivit a projektů pro odstranění rizik, které reportované chyby způsobily. Dodržujte důvěrnost Důvěrnost, která chrání pacienty, zdravotnický personál a organizace, je nejvýznamnější pro samotný reportovací systém, který slouží k učení se z chyb a snižování jejich výskytu. Nacional Coordination Council for Medication Errors Reporting and Prevention, Spain

...a nejen technické poznámky Interní X Externí přístup k řízení kvality Jak udělat úspěšnou analýzu příčin? Rozpoznat chybu Porozumět chybě dříve, než se začne řešit Opravit systém, ne jen problém Zjednodušit systém, nepřidávat další prvky či úrovně Neobviňujte lidi

Role Johnson & Johnson Projekt HOPE Projekt EPSINET Podpora dalších iniciativ v oblasti Patient Safety Koordinační role Vlastní projekty divizí Johnson & Johnson Média

Děkuji. V prezentaci byly použity materiály Harward School of Public Health, Boston, USA Faculty of Medicine, University of Murcia, Spain

back-up slides