Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
Hodnocení ve výuce dějepisu Přednáška č. 12 AR 2011/2012.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Learning management system Zdeněk Jelínek. Learning management systém LMS- systém řízení studia – Learning management systém Je to soubor nástrojů pro.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Vzdělávání a jeho kategorie
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Didaktické prostředky
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Fakulta zdravotnických studií
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Distanční vzdělávání na VŠFS
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Teorie vzdělávání dospělých
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
Maturita ► Společná část  2 zkoušky ► Profilová část  3 zkoušky.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Vzdělávací programy projektu „Implementace nové integrovatelné e- learningové infrastruktury do rezortu MV prostřednictvím videokonferenčního řešení“ Registrační.
Efektivní Knowledge management
Didaktické prostředky
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Obecná didaktika ÚVOD.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Maturity – jaro 2017.
Teorie vzdělávání dospělých
Školní didaktika.
VIKMA05 Organizace znalostí
Didaktické metody Androdidaktika.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Kurikulum: obsah školní edukace
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
Kalhous, Z., Obst, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Transkript prezentace:

Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy

Co je didaktika? Podle Komenského se jedná o „ars artium“ nebo také umění umělého vyučování V dnešní terminologii ji chápeme jako teorii vzdělávání a vyučování na různé úrovni obecnosti Obecná didaktika – obecně věda o vzdělávání Školní didaktika – specializovaná na školní vzděláváná a výuku Předmětová didaktika – didaktika konkrétního studijního předmětu

Základní schéma vyučování Chci-li někoho vyučovat (nebo se má někdo obecně vzdělávat), potom musíme mít zodpovězeny následující otázky: Co chci učit? Jaké jsou cíle vzdělávání? Jaký je obsah vzdělávání? Jak to chci učit? Jakou formou bude výuka probíhat? Jaké metody použijeme? Jaké prostředky využijeme?

Jak to bude při distančním vzdělávání? Obsah je nezbytné vymezit a rozlišit v něm tzv. kmenové učivo. Cíle je nezbytné definovat. Studující musí vědět, co se má naučit. Forma je v zásadě dána: e-learning s přidanými prezenčními prvky (tutoriály, při kombinovaném studiu také přednášky, semináře, cvičení). Metody určujeme zvlášť pro distanční a prezenční formy (u prezenčních lze s úspěchem využít aktivizačních metod); výběru a přípravě metod je nutno věnovat zvýšenou pozornost. Prostředky: ICT, text, multimedia, materiální didaktické prostředky při prezenčních setkáních je třeba předem důkladně promyslet a připravit.

Obsah vzdělávání Při určování obsahu vzdělávání na vysoké škole je třeba v každé formě respektovat zvláštnosti vysokoškolského vzdělávání a jeho návaznost na vědecké poznání Existuje rozdíl v didaktické transformaci učiva na jednotlivých stupních škol Složky vzdělávacích obsahů: Kognitivní – nauková  znalosti, jejich aplikace, mentální dovednosti Afektivní – postojová  vztah k poznávaným skutečnostem Senzomotorická – nácvik  fyzické dovednosti, zručnosti

Obsah vzdělávání Rizika: Nepřiměřená redukce  degradace studia a snížení efektivity Chybná transformace  nepochopení učiva Znalosti bez dovedností  nekompetentní absolvent Znalosti a dovednosti bez postojů a hodnot  nemorální absolvent Nedostatek nácviku  nekompetentní absolvent

Cíle - taxonomie Stupně kognitivních cílů dle revidované Bloomovy taxonomie: 1. Zapamatování 2. Porozumění 3. Aplikace 4. Analýza 5. Evaluace 6. Kreativita

Cíle - rizika Chybné nebo nedostatečné formulace cílů Diskrepance cílů a obsahu Cíle jsou stanoveny pouze pro některé, obvykle nižší, stupně Bez cílů není možná žádná další pedagogická práce a je nemožná didaktická transformace!

Metody Volba metod je značně závislá na stanovených cílech Druhy metod: Slovní Názorně demonstrační Praktické Konkrétní metody (příklady): Heuristická m., problémový výklad, inscenace, dramatizace, aktivizační metody (pětilístek, pavučina názorů, branstorming), brainwriting atd. atd. Riziko: chybná či nevhodná volba metody zastírá cíle a stává se samoúčelnou.

Prostředky Prostředky, stejně jako metody, slouží k naplňovaní cílů, jimž jsou podřízeny Volba prostředků je závislá na použité metodě Prostředky je třeba volit uváženě a účelně. Mezi prostředky v dist. vzděl. řadíme Nástroje distančního vzdělávání Ostatní didaktické pomůcky

Evaluace v distančním vzdělávání Evaluaci lez provádět buď v rámci nástroje DiV nebo v rámci tutoriálu (resp. při zkoušce) V nástroji Div: dlouhé a krátké úkoly, testy Úkoly je třeba stanovovat podle úrovně náročnosti cílů V rámci tutoriálu nebo při zkoušce: Ústní zkoušení Testy s otevřenými nebo uzavřenými otázkami Ověřování praktických dovedností Evaluace produktů nebo fyzických výkonů studujících