Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vývin člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o vývinu člověka v jednotlivých.
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Postnatální vývoj Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-09.
Název Ontogeneze člověka
Vývoj člověka - postnatální
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Základní škola Uhlířské Janovice, okres Kutná Hora
FÁZE ŽIVOTA.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Opakování - vývoj jedince
Vývojová stádia člověka
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Ontogeneze Lidské Motoriky
ontogeneze prenatální a postnatální vývoj
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Stadia lidského života
Člověk 2. díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Anamnéza v pediatrii Vyšetření dítěte
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Ontogeneze člověka:.
ČLOVĚK Pří_232_Savci_Člověk Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Rozmnožovací soustava 5. ročník
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Střední zdravotnická škola
Biologické děje v dospívání
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA Mgr. Marie Mikulcová.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj člověka Ontogeneze.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Periodizace lidského vývoje
Období lidského života
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VÝVOJ JEDINCE opakování
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Autor: Mgr. Eva Procházková
Transkript prezentace:

Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová Ontogeneze člověka Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová

Nitroděložní období Od oplození do porodu – přibližně okolo 280 dní Během nitroděložního vývoje se rýhuje vajíčko a zakládají se jednotlivé orgány 1.) rýhování vajíčka 2.) vývoj zárodku 3.) vývoj plodu

Novorozenecké období Trvá do 4 týdnů po porodu Adaptace organismu na nové podmínky Ukončení vývoje oběhové soustavy Novorozenec je vybaven důležitými reflexy: reflex sací mu umožňuje živit se ihned mateřským mlékem

Kojenecké období Trvá do jednoho roku Dítě je stále plně odkázáno na péči dospělého Vzrůst až o 50%, hmotnost se až 4násobně zvýší Zlepšuje se motorická činnost Vznik citového pouta mezi dítětem a matkou

Období batolete Trvá do 3 let věku Intenzivní motorický a neuropsychický vývoj Rozvoj smyslového vnímání a řeči

Předškolní věk Období mezi 3. – 6. rokem dítěte Sílí svalová hmota – snese už i zátěž Formují se některé důležité vzorce chování Začíná náhrada mléčného chrupu Vytvoření pohlavní identity Značná motorická aktivita

Školní věk Mladší školní věk: Po desátém roce života dochází ke zpomalení vývoje mozku – mozek je již plně vyvinut, nadále se zdokonalují pouze nervová zakončení v mozku Rozvoj logiky a řeči (cca 5000 slov)

Starší školní věk - Puberta Pohlavní zrání – probíhají výrazné, mnohdy i rychlé a bouřlivé změny morfologické, fyziologické a psychické Změna v sebepojetí, potřeba kontaktu s vrstevníky

Adolescence 15 – cca 21 let Je ukončen růst těla i vývoj nervové soustavy Plnou fyzickou i psychosexuální zralost získává člověk kolem 21.roku života

Dospělost Období dospělosti bývá obvykle členěno na období ranné dospělosti (21 - 30 let), období zralosti (30 – 45 let), období středního věku (45 – 60 let) Období největší psychické i fyzické aktivity

Stáří Nastupuje cca po 60.tém roku života člověka Omezování a zeslabování výkonnosti jednotlivých tělních systémů Zvýšená zranitelnost organismu – slábne kůže, bolesti kloubů, řídnutí kostí …