Ahoj lidičky, dnes Vás seznámím s mými přáteli, racionálními čísly. Naučíte se „sluníčkové pravidlo‘‘, které nám bude pomáhat při řešení úloh. V této.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číselné obory -Zákony, uzavřenost a operace
Advertisements

34.1 Obecná pravidla pro mocniny s přirozeným mocnitelem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Zlomky a desetinná čísla.
1.
Mocniny – druhá odmocnina – příklady – 1
VY_42_INOVACE_377_CELÁ ČÍSLA – POČETNÍ OPERACE
Počítáme s celými čísly
Zlomky RNDr. Ivana Holubová.
Číselné obory Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Číselným oborem rozumíme číselnou množinu, na které jsou definovány bez omezení početní operace sčítání a násobení, tj. číselný obor je vzhledem k těmto.
Téma: CELÁ ČÍSLA znázornění absolutní hodnota porovnávání sčítání
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
* Druhá odmocnina Matematika – 8. ročník *
* Druhá mocnina Matematika – 8. ročník *
* Třetí odmocnina Matematika – 8. ročník *
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Matematika – 8.ročník Třetí mocnina
* Třetí mocnina Matematika – 8. ročník *
Matematika a její aplikace
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Téma: NÁSOBENÍ CELÝCH ČÍSEL 1
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AnotacePrezentace, která se zabývá násobením a dělením racionálních čísel. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci násobí a dělí zlomky.
Matematika – 8.ročník Druhá mocnina
Písmena N; Z; Q; R jsou používána pro označení číselných oborů.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_M.2.12 _Násobení a dělení č.3_ prezentace
Rozklad mnohočlenů na součin
SČÍTÁNÍ DESETINNÝCH ČÍSEL  Při sčítání desetinných čísel je důležité sčítat vždy číslice stojící na stejných řádech, tj. jednotky s jednotkami, desetiny.
Při násobení desetinných čísel číslem 10 posuneme desetinnou čárku u násobeného čísla o jedno místo doprava (číslo se zvětší) ,26 = ,
Při dělení desetinných čísel číslem 10 posuneme desetinnou čárku u děleného čísla o jedno místo doleva (číslo se zmenší). 14,26 :10 = ,
79.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 0 – 6.
Racionální čísla.
CELÁ ČÍSLA.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_18 Název materiáluČíselné.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
3.4 LOMENÉ VÝRAZY Mgr. Petra Toboříková. Lomené výrazy = výrazy ve tvaru zlomku pracujeme s nimi jako se zlomky musíme stanovit podmínky ve jmenovateli.
MATEMATIKA Mocniny s celým mocnitelem. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Druhá mocnina a odmocnina VY_32_INOVACE_077_Druhá mocnina a odmocnina.
Druhá mocnina a odmocnina
Mocniny s racionálním exponentem II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Složitější složené zlomky
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Dělitelnost přirozených čísel
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Sčítání a odčítání racionálních čísel.
Početní výkony s celými čísly: násobení
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
DESETINNÁ ČÍSLA.
NÁSOBENÍ DESETINNÝCH ČÍSEL PŘIROZENÝM ČÍSLEM
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
Mocniny - úvod Mgr. Jiřina Sirková.
ČÍSELNÉ MNOŽINY © Jitka Mudruňková 2014.
RACIONÁLNÍ ČÍSLA.
Odmocniny Mgr. Jiřina Sirková.
Rozklad mnohočlenů na součin
Početní výkony s celými čísly: sčítání a odčítání
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Početní výkony s celými čísly: dělení
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
5.9 – 5.10 Mocniny, odmocniny - obtížnější
Početní výkony s celými čísly: násobení
Transkript prezentace:

Ahoj lidičky, dnes Vás seznámím s mými přáteli, racionálními čísly. Naučíte se „sluníčkové pravidlo‘‘, které nám bude pomáhat při řešení úloh. V této prezentaci se také naučíte porovnávání, sčítání, dělení a násobení racionálních čísel. Hodně štěstí při (m)učení.

2

Q 1,6 -56,8 45, Z N

Co je racionální číslo? -racionální číslo se dá vyjádřit zlomkem (v mínusu) a desetinným číslem (v mínusu) (ale jsou i jiné jako např: mocnina a odmocnina, o kterých se budeme učit později). Teď si tě vyzkouším! Řekni mi nějaké racionální číslo Racionální čísla??????

Při porovnávání desetinných čísel a zlomků platí to, že číslo, které je vpravo od nuly (nebo blíže k nule při -), je větší Teď zase ty:       = -2.4=

Je pravda, že sluníčko svítí.  + + = + Je lež, že sluníčko nesvítí.  - - = + Je lež, že sluníčko svítí.  - + = - Je pravda, že sluníčko nesvítí.  + - = - Toto pravidlo je jen pomůcka, abyste pochopili, proč znaménka dělají to, co dělají.

Platí,,sluníčkové“ pravidlo (-2,2)+10+(-5,1)=-2,2+10-5,1=7,8-5,1=2,7 (-5,2)-(-10,2)-3,1=-5,2+10,2-3,1=5-3,1=1, (-8)-5-(-7)= -1+2-(-6) Procvičte se: === =

(-2).(-1) Platí,,sluníčkové“ pravidlo Tak a teď si vypočítej následující příklady: (-3).(-5) 2 6 5:(-6) 5.(-5) 5.(-5) (-3) :(-5) 7 6 1:(-1) 3 6 Totéž lze použít i u desetinných čísel == == ===== === 2.1 4

Tak, teď tu máte příklady na procvičení všeho, co jsme probrali: -  : : -. -  =  =  = :.. = : -. =. - = = 8

2,8: