Při smíšení roztoku dusičnanu stříbrného s roztokem alkalického halogenu vytvoříme bílou sraženinu – halogenid stříbrný – citlivý na světlo. Zapůsobí–li.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY.
Advertisements

Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Stříbro
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Kvantitativní analytická chemie
Názvosloví.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REAKCE ANIONTů Praha – město našeho života
Měď, stříbro, zlato.
Analytická chemie Kvalitativní analýza
Halogenidy.
11. skupina.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_ZB03_3164TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Neutralizace.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Prvky VI.B skupiny chróm (24 Cr) výskyt: chromit - FeO . Cr2O3
JD Advantage Stripy.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Dovolte mi nás představit.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
Jak vznikají soli.
Deriváty karboxylových kyselin Co jsou deriváty karboxylových kyselin? Kde se s nimi setkáváme?
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
VY_32_INOVACE_CHK4_5860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Bělení Bělením se zesvětlují plochy a skvrny.
Neutralizace.
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
Karboxylové kyseliny.
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_20_ Fotografický přístroj a filmová kamera.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Manganistan draselný Aneta Jíchová sexta. Manganistan draselný hypermangan sloučenina manganu s černo-šedými krystalky dobrá rozpustnost ve vodě za vzniku.
H ALOGENIDY 2. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_1_BAR_17_OBECNACHEMIE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Kristýna Jánešová Obor: CHKR
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Stříbro (Ag).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Sacharóza – výroba cukru
Halogenidy.
Ph látek VY_32_INOVACE_1A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
SLOUČENINY.
Opakování 8.ročník - pojmy
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Při smíšení roztoku dusičnanu stříbrného s roztokem alkalického halogenu vytvoříme bílou sraženinu – halogenid stříbrný – citlivý na světlo. Zapůsobí–li na jeho jistou část určité množství světla vytvoříme zárodek kovového stříbra. Při působení více světla by došlo k viditelnému tmavnutí. Aby se dalo prakticky využívati citlivosti ke světlu musí být mikroskopicky malá zrnéčka rozptýlena v průhledném prostředí. Například umělé hmoty podobných vlastností jako želatina. Jedná se o suspenzi, ne o emulzi.

Při zpracování dochází k několika změnám: I. Při různé intenzitě dopadnutého světla vznikne latentní (skrytý) obraz. II. Latentní obraz se stane viditelným působením vývojky (roztok: destilované vody, vyvolávacího činidla např. metol, alkálie - zesiluje účinek, konzervačního činidla - prodlužuje činnost vývojky, zpomalujícího činidla- zabraňuje vzniku “závoje “ a regulátoru zajišťuje stálost). III. Neosvětlená (neustálená) zrnéčka se z vrstvy musí odstranit.

Vyvolání snímku se zastaví buď odstraněním vývojky (vymytím vodou), nebo zástavou činnosti vývojky. K tomu se často používá 2% roztok slabé kyseliny, např. octové či citronové. Jako poslední je nutno ustálit citlivé vrstvy. Reakce halogenidu stříbra a roztoku sirnatanu sodného umožní vznik soli sirnatanu stříbrno-sodného, který se zpravidla rozpustí hned v roztoku ustalovače, zbytek je odstraněn vypíráním ve vodě. Konečné vypírání je naprosto nutné, neboť zbytek sirnatanů je schopný obraz časem zničit.