Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /"— Transkript prezentace:

1

2 NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0772
NÁZEV: VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Kvalitní a efektivní vzdělávání pro žáky ŠKOLA: Střední škola polygrafická, Olomouc, Střední novosadská 87/53, Olomouc VYUČUJÍCÍ: Ing. Eva Přikrylová TÉMATICKÁ OBLAST: Polygrafické materiály   PŘEDMĚT: Polygrafické materiály ROČNÍK: 1.   NÁZEV MATERIÁLU: Světlocitlivé materiály TYP DOKUMENTU: Prezentace ANOTACE: Materiál je určen pro práci na interaktivní tabuli. Prezentace vysvětlí podstatu světlocitlivosti, uvede použití světlocitlivých materiálů v polygrafii a uvede postup zpracování těchto materiálů.

3 Světlocitlivost Světlocitlivost – je schopnost látek reagovat na světlo. Výsledkem takové reakce je změna v chemické podstatě látky. Světlocitlivé materiály v polygrafii se používají při zhotovovování tiskových forem a slouží pro přenos obrazové informace. Světlocitlivé materiály rozdělujeme na: fotochemické fotografické

4 Fotochemické materiály
Fotochemické materiály se používají při zhotovení tiskových forem. Nanáší se jako tenká světlocitlivá vrstva (2µm) na povrch tiskové formy. Do této vrstvy se potom zaznamenává obrazová informace pomocí světelného záření, které prochází přes kopírovací podklady a po dalším zpracování vytvoří tiskový obraz na povrchu desky.

5 Fotochemické materiály
Pro ovrstvování tiskových desek se používají dva typy kopírovacích vrstev: pozitivně pracující vrstvy – po osvitu a vyvolání se ozářená místa rozpustí a odstraní z povrchu desky. Neosvětlená místa zůstanou a tvoří tiskové body. Mluvíme o pozitivních deskách a předlohou je filmový pozitiv. negativně pracující vrstvy – na ozářených místech nastanou chemické změny – polymerace, síťování, výsledkem je ztráta rozpustnosti. Ozářená místa zůstanou jako tisknoucí body, ve vývojce se rozpustí neosvícená místa a odstraní se. Mluvíme o negativních deskách a předlohou je filmový negativ. V ČR se používají převážně pozitivní ofsetové desky.

6 Složení fotochemických materiálů
Kopírovací vrstvy obsahují 2 typy látek: a) senzibilátory b) koloidní látky Senzibilátory jsou látky citlivé na světlo, působením světla v nich proběhnou fotochemické změny. Dříve se používaly dichromanové soli (dichroman amonný, draselný), dnes se používají diazosloučeniny, které jsou z ekologického hlediska příznivější. Koloidní látky jsou nosiči senzibilátorů, dříve se používala želatina – látka bílkovinného charakteru, dnes makromolekulární látky na bázi kaučuku nebo syntetických pryskyřic.

7 Zpracování fotochemických vrstev
Pro klasické zpracování se používá kopírovací předloha v podobě pozitivního nebo negativního fotografického filmu. Postup zpracování: 1) upnutí kopírovací předlohy na tiskovou desku pomocí vakua 2) osvit desky v kopírovacím zařízení – světlo způsobí fotochemické reakce a vytvoří latentní (neviditelný) obraz 3) vyvolání ve vyvolávacím automatu – provádí se mokrou cestou ve vývojce což je roztok chemických látek ve vodě. Dojde k rozpuštění nebo vytvrzení osvícených míst a zviditelnění tiskového obrazu 4) oplach vodou, hydrofilizace ve zředěném roztoku kyseliny fosforečné a konzervace desky.

8 Fotografické materiály
K záznamu obrazové informace na tiskovou desku se používají kopírovací podklady, které mohou být: analogové – v podobě pozitivního nebo negativního fotografického filmu digitální – modernější, nepoužívají film, ale data se přenáší digitálně - přímo z počítače, tzv. CTP systémy

9 Složení fotografického materiálu
Základem citlivosti fotografických materiálů jsou halogenidy stříbra – nejčastěji bromid stříbrný AgBr. Bromid stříbrný tvoří krystalky, které jsou rozptýleny v želatině, vytvoří emulzi a ta je v tenké vrstvě nanesena na filmovou podložku, kde vytvoří světlocitlivou vrstvu. Na její povrch je dále nanesena ochranná vrstva tvrdé želatiny, která zabraňuje mechanickému poškození filmu. Spodní strana filmu je opatřena antihalační vrstvou, která zabraňuje zpětnému odrazu světelného paprsku od spodní strany filmu. Obrázek: řez fotografickým materiálem

10 Složení fotografického materiálu
Řez fotografickým materiálem 1 - ochranná vrstva 2 - světlocitlivá halogenidostříbrná vrstva 3 - mezivrstva 4 - nosná filmová podložka (polyesterová fólie 0,1 mm) 5 - antireflexní (antihalační) vrstva

11 Zpracování fotografických materiálů
Proces zhotovení fotografického materiálu zahrnuje tyto kroky: 1) osvit (expozice) – při dopadu světla na krystalky bromidu stříbrného ve světlocitlivé vrstvě se vytvoří latentní (neviditelný) obraz. Aby se stal viditelným musíme ho vyvolat. 2) vyvolání – způsobí zviditelnění obrazu. Jde o chemický proces při kterém se redukují ionty stříbra a zbarví se černě. Na neosvícených místech zůstanou bílé. 3) ustálení – abychom mohli obraz vystavit světlu, musíme ho ustálit, tím se rozpustí zbytky stříbra a odstraní z neosvětlených míst. Obraz se stane stabilní na světle. 4) následuje oplach a usušení fotografického filmu.

12 Zpracování fotografických materiálů
Celý proces probíhá ve vyvolávacím automatu v místnosti bez přístupu světla nebo při ochranném osvětlení, neboť fotografický materiál je asi 1000x citlivější než fotochemické vrstvy tiskových forem. Vyvolávací automat FLP { B1 (Fujilm)

13 Otázky Otázky: 1) Co je to světlocitlivost.
2) Jak rozdělujeme světlocitlivé materiály v polygrafii. 3) Popiš složení a zpracování fotochemických materiálů. 4) Popiš složení a zpracování fotografických materiálů.

14 Zdroje Literatura: Obrázky:
KAPLANOVÁ, M. a kol. Moderní polygrafie. Praha: Svaz polygrafických podnikatelů, ISBN Obrázky: kolaz-flexo.jpg [cit. 2013–04–10]. Volně dostupné na < >. image_of_object.jpeg [cit. 2013–04–10]. Volně dostupné na < >. fotograficky-film-35-mm-art-pixmac-fotka jpg [cit. 2013–04–13]. Volně dostupné na < >. [cit. 2013–04–13]. Mikšovský, M: Kartografická polygrafie a reprografie 10.Vydavatelství ČVUT. Praha 1999. jm-edu.info [cit. 2013–04–13]. Volně dostupné na < >.


Stáhnout ppt "NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /"

Podobné prezentace


Reklamy Google