MSSP, přednáška č. 6 Totální instituce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Pokus o přerušení bludného kruhu. Situace lidí bez domova  Drtivá většina lidí bez domova má problém se závislostí  Někteří řeší závislost v léčebnách.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Posouzení nepříznivé sociální situace
Problémy menšinových skupin II
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Přechod z ústavní do komunitní služby
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Plánovaný rozvoj služeb
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Rozdíly mezi osobnostmi
Humanistické a existenciální teorie v SP
Jak může město podpořit proces transformace ústavů sociální péče leden 2014.
Fakultní nemocnice Ostrava
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Terapeutické komunity Metody sociální práce ETF/Jabok PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Způsoby intervence, které u nás mají tradici
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Náhradní rodinná péče -NRP
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Studentská dobrovolnická praxe Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
Lidé mezi lidmi Bc. Alena Brožková, Domov bez zámku Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Transformace institucionální péče v péči komunitní Jan Pfeiffer Children`s High Level Group.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Oddělení domova se zvláštním režimem
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Ústav vs. Komunitní služba
Gerontopsychologie v praxi
Vězení jako totální instituce
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Domov pro osoby se zdravotním postižením
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
metodik služeb Podpory bydlení
Ústav vs. Komunitní služba
Vybrané kapitoly ze sociologie 6
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

MSSP, přednáška č. 6 Totální instituce

Agenda Eugenika Charakteristika totální instituce Deinstitucionalizace Ukázky z filmu Abandoned Children a Přelet nad kukaččím hnízdem

Eugenika Hnutí či přesvědčení, že selektivní plození potomků zlepší druh jako celek. Vznikla v 19.stol. u zvířat, později aplikováno na lidskou rasu Ve 20.stol. Zenužito rasismem a nacismem, vedlo to ke genetickému zabíjení nechtěných plodů, sterilizaci „defektních“ žen a mužů, pokusy na lidech, atd. Nazistická eugenika: Nazisté zabili kolem jednoho milionu lidi s postižením, nazývajíc je defektní, nenormální, pokřivený, atd., to vše za účelem vyčištění lidské rasy

Eugenika: Tam, kam přirozeně směřuje lidská evoluce

Institutionalizace Způsob života ve velkých budovách s dozorem perzonálu a omezenými právy (vězení, ústavy sociální péče, psychiatrické léčebny) Popisuje jak péči tak poškození, která na člověku spáchá opresivní a zkorumpovaná složka lidí, kteří mají sociální, zdravotní, a právní kontrolu Až do 60.let žili v USA lidé v ústavech nad 5000 osob, v roce 1963 soudní případ Willowbrook rozhodl o zrušení všech ústavů pro lidi s postižením, pak lidé na ulici, bezdomovci Doporučená kniha: Erving Goffman: Asylums (1963)

Totální instituce Na rozdíl od institucí oddělené bariérou: samota, zeď, mříže Denní aktivity rozdělené mezi: spánek, hra, práce Všechny aktivity ve velké skupině, na stejném místě, slouží instituci

E. Goffman: Totální instituce 5 typů: 1. za účelem péče o ty, o nichž se soudí, že se sami o sebe postarat nedokáží 2. kteří o sebe opravdu pečovat nedokáží a navíc mohou být nebezpeční (nakažl.choroby, šílenci) 3. kvůli ochraně společnosti před nebezpečnými osobami (převýchova, vězení) 4. pro realizaci urč. technických záležitostí souvisejících s provozem společnosti (kasárna, internáty) 5. zařízní, jež mají umožnit obyvatelům stáhnout se ze světa (kláštery, azyly) a

Totální instituce Příchod do instituce – svléknutí z identity (oblečení, osobní věci, jídlo, fyzická kontaminace, psychická kontaminace…) Práce – neplacená, beze smyslu Hierarchie vztahů personál- klient Návštěvy

Totální instituce Pravidla – neformální, psaná Systém odměn a privilegií (propuštění a práce jsou někdy privilegiem) Tresty Instiucionální lingo Adaptace (popření, rebelie, usilovnější snaha změnit, hra na perfektního chovance, hra na drsňáka, adaptace)

Institutuce a klecová lůžka Instituce v ČR stále existují a jsou v nich lidé s různými nálepkami, někteří celý život nikdy řádně nediagnostikovaní, např. Dospělí nemluvící autisté. Autorka Harryho Pottera Joann Rowling vzbudila mezinárodní kritiku klecových lůžek v ČR před několika lety. Jaké jsou varianty klecového lůžka?

Deinstitucionalizace Grunewald v publikaci: Zavřete ústavy pro mentálně postižené – Každý může žít v otevřené společnosti, napsal: „Nikdo by nechtěl žít v  ústavu, tak, jak jsou k takovému životu nuceni lidé s  postižením. Nikdo by si nezvolil život v  odloučení od svých milovaných a mimo přízeň otevřené společnosti. Nikdo by nechtěl trávit svůj život v  závislosti na lidech, které si sám nezvolil“ [Grunewald 2003: 3]

Deinstitucionalizace „Jestliže vytvoříme ústav kadeřnických služeb a budeme stříhat pořád dohola toho svěřence a budeme dostatečně nahlas říkat, jak dobře ho stříháme, nepustíme ho ven a pořád budeme zdůrazňovat, že to je vlastně to nejlepší, co můžeme dělat, tak to je přesně ta institucionalizovaná služba, která se stává tím ústavem kadeřnických služeb. A ústav sociálních služeb je v  podstatě totéž, i když má mnohem širší záběr než na ty kadeře“ (Cháb, 2004: 28).

Deinstitucionalizace Podle Chába není nutné násilím zavírat ústavy. Musíme brát v potaz, že jsou lidé, kteří v  ústavech prožili značnou část života a těmto lidem by bylo ublíženo. [Cháb 2004: 30]. - tj. ale individuální, i člověk po 30 letech může úspěšně bydlet v  chráněném bydlení, mít podporované zaměstnání a zvládat dobře obsluhu domácnosti

Deinstitucionalizace Bylo zjištěno, že lidé žijící v podporovaných bydleních mají širší škálu společenských aktivit a dělají preferovanější činnosti než lidé žijící v  domovech v širších skupinách [Mansell 2002: 342- 352]. Ale i zde dochází k nicnedělání nebo mál smysluplným činnostem.

Film: Bulgaria´s Abandoned Children Ukázky filmu z bulharského ústavu pro lidi s postižením 10min – 12min (děti v postelích, krmení) 17 – 25 (koupání dívek, denní pokoj, činnosti)

Film Přelet nad kukaččím hnízdem Čas braní léků – 2min až 4min Příchod do instituce – sebrání identity – 4min až 7min Kolektivní aktivity 13min-15min

Ve filmech se zaměřte se na rysy totálních institucí Krásný podzimní víkend!