Charakter Pavel Šuranský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
ZÁKLADNÍ ETICKÉ KATEGORIE II
Pozitivní hodnocení sebe
Etika v podnikání Business Ethics
Člověk - tvor společenský
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
P EDAGOGICKÉ A VÝCHOVNÉ ASPEKTY TRENÉRSKÉ PRÁCE Ivo Konvička.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Emoce (city).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
AUTOR: MGR. JAROSLAVA SUCHÁ, ZŠ A MŠ ŠVIHOV
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Rozdíly mezi osobnostmi
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
CHARAKTER Karolína Hejmová.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Vůle.
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Agrese a agresivita.
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Pravidla chování, právo a morálka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Temperament, charakter, motivace
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Náročné životní situace
Osobnost.
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Charakter Pavel Šuranský

Motto: „Inteligence sama nestačí. Teprve intelekt plus charakter je cílem pravé výchovy.“ Martin Luther King

Co znamená, když se o někom řekne, že je charakterní nebo bezcharakterní člověk? Charakterní člověk má kladné morální vlastnosti - čestný, statečný, nesobecký, drží slovo… Bezcharakterní člověk se chová nemorálně - podvádí, zbabělý, ubližuje druhým, vypočítavý prospěchář

Charakter mají všichni lidé… Charakter = psychické vlastnosti, které se projevují v mravní stránce chování a jednání osobnosti souvisí s morálkou a svědomím Morálka (mravnost): pravidla chování lidí ve společnosti odpovídající názorům na „dobro“ a „zlo“ Svědomí: vnitřní měřítko morálnosti našeho jednání Jednáme-li v souladu s morálními zásadami = vnitřní uspokojení Jednáme-li v rozporu s morálními zásadami = výčitky

Představu o tom, co je dobré, správné a co zlé nemáme od narození Představu o tom, co je dobré, správné a co zlé nemáme od narození. Kde ji získáme? charakter se utváří během života (není vrozený) formuje se výchovou a působením společenského prostředí (získané morální postoje z prostředí postupně přijímáme za vlastní) je ovlivňován rozumovou vyspělostí a částečně temperamentem

Jakých charakterových vlastností si na druhých lidech všímáme nejvíc? Charakter se projevuje zejména ve vztahu: k sobě samému: hrdost, skromnost, sebedůvěra x samolibost, přeceňování se, sebepodceňování, pocit méněcennosti

2. k druhým lidem (společnosti): slušnost, ohleduplnost, úcta, dobrosrdečnost, upřímnost x závist, povýšenost, faleš, přetvářka

3. k práci: pracovitost, svědomitost,důkladnost, snaživost x vyhýbání se práci, nepořádnost, povrchnost, nedbalost

4. k hodnotám: zvířatům, věcem penězům, zdraví, morálce…, k životu vůbec

Děkuji za pozornost.