Opakování poškození abiotickými činiteli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Abiotičtí činitelé - sníh
Advertisements

Ochrana lesů a přírodního prostředí
Abiotičtí činitelé - vítr
OPAKOVÁNÍ TÉMATICKÉHO CELKU
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Povětrnostní podmínky
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Abiotičtí činitelé –Lijáky a záplavy
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Krupobití krupobitím se rozumí jev, při kterém kousky ledu různého tvaru, velikosti, váhy a hustoty vytvořené v atmosféře dopadají na věc, a tím dochází.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů
Typy krajiny.
3/1 SPECIFIKA EKONOMIKY LH (18 HODIN) EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Abiotičtí činitelé - Námraza
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
20.1 Vím, jak se chovat v krizových situacích.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov p. R.
Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Abiotičtí činitelé –Škody Suchem a vedrem
Proč se říká Zemi „MODRÁ PLANETA“?
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
- lyžařské oblečení včetně doplňků (brýle, přilby, chrániče, rukavice) vrstvené oblékání.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Abiotičtí činitelé – krupobití
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Registrační číslo projektu:
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
KOLIK STUPŇŮ MAJÍ POLÁRNÍ KRUHY?
Dotváření zemského povrchu - voda
Životní prostředí Petr Machala.
ABIOTIČTÍ ČINITELÉ –BLESKEM Ochrana lesů a přírodního prostředí.
3) Atmosférické poruchy, sesuvy půdy
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Hospodářská úprava lesa
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Hospodářská úprava lesa
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Anotace: Česká republika: vodstvo a ochrana životního prostředí Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup:
Bezobratlí živočichové
Atmosféra Vzdušný obal Země.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Lavinové nebezpečí.
Ochrana půdy a lesa.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ Z.8.A.04_prirodni pomery_cr_typy_chranenych_uzemi_v_cr
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_12.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Životní prostředí ČR černé skládky recyklace ochrana lesů.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI Diplomová práce Vyhodnocení vlivu losa evropského na lesní porosty.
Zákony vývoje.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
METEOSTANICE počasí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
1. Hodina Úvod do předmětu
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Opakování poškození abiotickými činiteli Ochrana lesů a přírodního prostředí Opakování poškození abiotickými činiteli

Ochrana lesa 1. K čemu slouží ochrana lesa? 2. Jmenujte zásady integrované ochrany lesa. 3. Jmenujte vlastnosti napadených organismů. 4. Které abiotické činitele působící v lesích znáte? 5. Jmenujte některé stupně Beaufortovy stupnice větru. Jaké znáte činitele ovlivňující škody větrem? Jaká obranná opatření byste zvolili? Jaké znáte druhy škod větrem? Popište odluku, rozluku, závoru.  

Ochrana lesa Popište škody sněhem. Jakým způsobem byste bránili škodám sněhem? Co víte o škodách lavinami? Charakterizujte námrazu, ledovku a jinovatku. Charakterizujte prudké a dlouhotrvající deště. Jmenujte opatření proti dešťům ve školkách. Jaká opatření proti vodě byste požili v porostech. Charakterizujte škody krupobitím a bleskem.

Ochrana lesa 1. Jaké znáte škody suchem a vedrem? 2. Jmenujte možnosti obrany proti těmto škodám. 3. Charakterizujte časné, zimní a pozdní mrazy. 4. Jaká znáte ochranná opatření ve školkách a kulturách. 5. Najděte v zelené zprávě (ZZ) oblast ochrany lesa a vypište do sešitu vývoj nahodilých těžeb v posledních letech a podíl abiotických činitelů na těchto opatřeních.

Ochrana lesa Prohlédněte si mapu poškození lesů v ČR a vytipujte nejvíce postižené oblasti. Vyhledejte a vypište nejvíce poškozené části lesů abiotickými činiteli v aktuálním roce . Porovnejte výši škod abiotickými činiteli v několika posledních zelených zprávách, výsledky zpracujte do tabulky nebo grafu.

Najděte a popište projevy abiotických činitelů na školním polesí Valšovice Foto autorka