Potřebujeme certifikační agenturu? Transparentnost z pohledu ekologických organizací Bc. Linda Klvaňová, Zelený kruh.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SAFE. SAFE - Systém evidence a ohodnocení dobrovolnické práce jako nástroje zvýšení transparentnosti a efektivity hospodaření v NNO Cíle projektu SAFE.
Advertisements

Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
NS-LEV 21 proti korupci JUDr. Mgr. Karel Horák http://
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Nadace rozvoje občanské společnosti a Poštovní spořitelna Program překlenovací pomoci pro nestátní neziskové organizace Školení zaměstnanců ministerstev,
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Plánování sociálních služeb v Třinci. „Pověz mi a já zapomenu, ukaž mi a já si vzpomenu, ale nech mne zúčastnit se a já pochopím.“ Konfucius.
OTP VH ČKA 2010,2010 – Aktivity ČKA při přípravě nových OTP ČKA se problematice OTP věnuje soustavně od roku 2008 udělala si vlastní analýzu tehdy.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
ÚVOD Management a marketing
KOMUNIKACE MEZI OBCÍ A OBČANY Panelová diskuse Ing. Jan Havlík, MPA – tajemník MěÚ.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Zelený kruh – střešní organizace českých ekologických NNO Alena Dodoková Kateřina Ptáčková.
Jak se pozná sociální podnik
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Živnostenské podnikání bk, bp 518 Průvodce studiem.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Protection notice / Copyright notice Poslání – Historie – Profil Praha, Česká Republika.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
GRANTY Praha, duben 2017 Jaromír Levíček Delegace EU ve Skopje.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Společensky odpovědné podnikání
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Veřejné Finance.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Mezinárodní souvislosti regulace auditu
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

Potřebujeme certifikační agenturu? Transparentnost z pohledu ekologických organizací Bc. Linda Klvaňová, Zelený kruh

Úvod  Diskuse na téma transparentnost občanských sdružení byla oživena na jaře 2006 v souvislosti s materiálem MV „Dosavadní stav v oblasti zpřehledňování fungování NS v ČR: se zvláštním důrazem na prevenci jeho zneužívání pro účely financování terorismu…“ → vyvstala obecná otázka: řiditelnost a kontrolovatelnost neziskového sektoru

Postoj ekologických organizací Právě neřiditelnost, jistá chaotičnost, svoboda aktivit a spontaneita vzniku NNO (o.s.) je hlavní společenskou devizou neziskového sektoru → tyto podmínky je potřeba zachovat! Pravidla platná pro NS jako celek by musela být maximálně obecná.

Postoj ekologických organizací Transparentnost NS lze zlepšit použitím stávajících vnějších nástrojů (které se málo využívají), např.:  povinné zveřejňování VZ včetně finanční zprávy*  auditované účetnictví*  zavedení veřejného registru o.s. – podobná fce jako obchodní rejstřík (obsah: poslání, činnost, statutární orgány) * od určité výše rozpočtu

Postoj ekologických organizací Transparentnost NS lze dále zlepšit využitím samoregulačních nástrojů (jsou nad rámec zákona a vzešly od organizací samotných), např.:  asociace neziskových organizací (oborové či střešní) – zde může být přínosná i certifikace  etické kodexy (EK Zeleného kruhu najdete na: – hodnoty, financování, Etická komise  stanovení pravidel pro přijímání sponzoringu a darů od komerčních subjektů – připravuje se → VŠECHNY TYTO NÁSTROJE JSOU DOBROVOLNÉ

Závěr  Stavíme se za zachování svobody občanského sektoru, protože ji považujeme za jeden z jeho principů.  Závazná pravidla pro celý sektor by měla být co nejobecnější.  Doporučujeme využívat samoregulační mechanismy, které je ale potřeba propagovat.

Děkuji za pozornost Linda Klvaňová Zelený kruh, asociace ekologických organizací Lublaňská 18, Praha