FONDY EU 2007 - 2013 Programové období 2007 - 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Výhled Nové programovací období SF 2007 – Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Commission européenne STRUKTURÁLNÍ FONDY a ESF strategické plánování a programování Diana Jablonska, GŘ Zaměstnanosti, Jednotka A1; Koordinace.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Návrhy operačních programů Oponentura a doporučení k návrhům NRP a NSRR realizované neziskovým sektorem a informační kampaň pro neziskový.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Podpora podnikání ze SF
Transkript prezentace:

FONDY EU Programové období

Proces vyjednávání Finanční perspektiva na léta Finanční perspektiva na léta (schválena v prosinci 2005) Rámcové plány politik Společenství Rámcové plány politik Společenství (vyjednány ) Nařízení upravující jednotlivé politiky, včetně politiky hospodářské a sociální soudržnosti Nařízení upravující jednotlivé politiky, včetně politiky hospodářské a sociální soudržnosti (vyjednána ) Meziinstitucionální dohoda (EP, ER, EK) Meziinstitucionální dohoda (EP, ER, EK) (kompromis - duben 2006)

Finanční perspektiva Kapitola%mld. EUR 1. Udržitelný růst44,2382,1 1a. Konkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost (19,4) (74,1) 1a. Konkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost (19,4) (74,1) 1b. Koheze pro růst a zaměstnanost(80,6)(308,0) 1b. Koheze pro růst a zaměstnanost(80,6)(308,0) 2. Zachování a řízení přírodních zdrojů43,0371,3 3. Občanství, svoboda, bezpečí a spravedlnost 1,2 10,8 4. EU jako globální hráč 5,7 49,5 5. Administrativa 5,8 49,8 Kompenzace novým členům 0,1 0,8 ZÁVAZKY 100,0864,3 PLATBY820,8

Strategické obecné zásady Společenství pro soudržnost Rozhodnutí Rady EU ze dne 6. října 2006 – priority a principy Priority: 1. Zvýšení přitažlivosti ČS, regionů a měst zlepšením jejich přístupnosti, zajištěním odpovídající kvality a úrovně služeb a ochranu životního prostředí 2. Podporu inovace, podnikavosti a růstu hospodářství založeného na znalostech pomocí kapacit pro výzkum a inovace, včetně nových informačních a komunikačních technologií 3. Vytváření více a lepších pracovních míst pomocí zapojení více osob do zaměstnání nebo do podnikání, zlepšení přizpůsobivosti pracovníků a podniků a zvýšení investic do lidského kapitálu

Strategické obecné zásady Společenství Přitažlivější Evropa a regiony pro investory a pracující Rozšíření a zlepšení dopravních infrastruktur Rozšíření a zlepšení dopravních infrastruktur Posílení součinností mezi ochranou životního prostředí a růstem Posílení součinností mezi ochranou životního prostředí a růstem Řešení intenzivního využívání tradičních zdrojů energie Řešení intenzivního využívání tradičních zdrojů energie Zlepšení znalostí a inovace pro růst Zvýšit a zlepšit zaměření investic do výzkumu a technologického rozvoje Zvýšit a zlepšit zaměření investic do výzkumu a technologického rozvoje Usnadnit inovace a podporovat podnikavost Usnadnit inovace a podporovat podnikavost Podporovat informační společnost pro všechny Podporovat informační společnost pro všechny Zlepšit přístup k financím Zlepšit přístup k financím

Strategické obecné zásady Společenství Vytváření více a lepších pracovních míst Přivést více lidí do zaměstnání, zajistit jejich setrvání v zaměstnání a modernizovat systémy sociální ochrany Přivést více lidí do zaměstnání, zajistit jejich setrvání v zaměstnání a modernizovat systémy sociální ochrany Zvýšit přizpůsobivost pracujících a podniků a pružnost trhů práce Zvýšit přizpůsobivost pracujících a podniků a pružnost trhů práce Zvýšit investice do lidského kapitálu prostřednictvím lepšího vzdělání a dovedností Zvýšit investice do lidského kapitálu prostřednictvím lepšího vzdělání a dovedností Správní kapacita Správní kapacita Pomoci udržet zdravou pracovní sílu Pomoci udržet zdravou pracovní sílu

Nová legislativa /Schválení po přijetí Meziinstitucionální dohody EP - květen 2006/ Nařízení EP a Rady (ES) č. 1083/2006, o obecných ustanoveních o EFRR, ESF a FS Nařízení EP a Rady (ES) č. 1080/2006, o EFRR Nařízení EP a Rady (ES) č. 1081/2006, o ESF Nařízení EP a Rady (ES) č. 1082/2006, o evropském seskupení pro územní spolupráci Nařízení EP a Rady (ES) č. 1084/2006, o FS Implementační nařízení (č. 1828/2006)

F o n d y Zachovány ERDF, ESF Zachovány ERDF, ESF Mimo SF vyčleněny fondy pro rozvoj venkova a pro rybářství Mimo SF vyčleněny fondy pro rozvoj venkova a pro rybářství Fond soudržnosti programován stejně jako SF (financování cíle Konvergence; změny v pravidlech výběru projektů; aplikace společně s ERDF v OP) Fond soudržnosti programován stejně jako SF (financování cíle Konvergence; změny v pravidlech výběru projektů; aplikace společně s ERDF v OP)

Cíle politiky soudržnosti Konvergence – urychlení konvergence nejméně rozvinutých členských států a regionů zlepšením podmínek pro růst a zaměstnanost zvýšením kvality investic do hmotného a lidského kapitálu, rozvoje inovací a znalostní společnosti, zlepšení schopnosti se přizpůsobovat hospodářským a sociálním změnám, ochrany a zlepšování ŽP a výkonnosti správy Konvergence – urychlení konvergence nejméně rozvinutých členských států a regionů zlepšením podmínek pro růst a zaměstnanost zvýšením kvality investic do hmotného a lidského kapitálu, rozvoje inovací a znalostní společnosti, zlepšení schopnosti se přizpůsobovat hospodářským a sociálním změnám, ochrany a zlepšování ŽP a výkonnosti správy Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost – posílení konkurenceschopnosti a atraktivnosti regionů, zaměstnanosti předvídáním hospodářských a sociálních změn prostřednictvím zvýšení investic do lidského kapitálu, inovací, podpory znalostní společnosti a podnikání, ochrany a zlepšování ŽP a výkonnosti správy a zlepšování dostupnosti, přizpůsobivosti pracujících a podniků a rozvoje trhů práce Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost – posílení konkurenceschopnosti a atraktivnosti regionů, zaměstnanosti předvídáním hospodářských a sociálních změn prostřednictvím zvýšení investic do lidského kapitálu, inovací, podpory znalostní společnosti a podnikání, ochrany a zlepšování ŽP a výkonnosti správy a zlepšování dostupnosti, přizpůsobivosti pracujících a podniků a rozvoje trhů práce Evropská územní spolupráce - posílení Evropská územní spolupráce - posílení Přeshraniční spolupráce prostřednictvím společných místních a regionálních iniciativ Přeshraniční spolupráce prostřednictvím společných místních a regionálních iniciativ Nadnárodní spolupráce prostřednictvím opatření souvisejících s prioritami ES k vyššímu integrovanému územnímu rozvoji a výměny zkušeností na vhodné územní úrovni Nadnárodní spolupráce prostřednictvím opatření souvisejících s prioritami ES k vyššímu integrovanému územnímu rozvoji a výměny zkušeností na vhodné územní úrovni

Cíle politiky soudržnosti v územích Konvergence – aplikace ERDF, ESF, FS v území NUTS II s HDP/1 obyv. menším 75 % průměru EU – 25 v letech Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost – aplikace ERDF, ESF v území nepokrytých v Konvergenci Konvergence – aplikace ERDF, ESF, FS v území NUTS II s HDP/1 obyv. menším 75 % průměru EU – 25 v letech Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost – aplikace ERDF, ESF v území nepokrytých v Konvergenci Evropská územní spolupráce – ERDF Evropská územní spolupráce – ERDF Přechodné pravidlo pro ČZ s HND/1 obyv. menším 90 % průměru EU – 25 v letech pro užití FS. Přechodné pravidlo pro ČZ s HND/1 obyv. menším 90 % průměru EU – 25 v letech pro užití FS.

Financování  Míra spolufinancování – 85 %  Vztahování míry spolufinancování k celkovým národním, nikoli jen veřejným výdajům (podíl mezi národními veřejnými a národními soukromými zdroji jen indikativní)  Zálohová platba: SF = 7 %; FS = 10,5 %  Pravidlo n+2 pro SF i FS => n+3 pro období  Křížové financování

Uznatelnost výdajů Pravidla uznatelnosti stanovena na národní úrovni Pravidla uznatelnosti stanovena na národní úrovni Společná pravidla jen pro nejvýznamnější položky (stanovena v nařízeních k jednotlivým fondům): Společná pravidla jen pro nejvýznamnější položky (stanovena v nařízeních k jednotlivým fondům): DPH – pro kohezní státy uznatelná nevratná DPH (jako dosud, platí pro všechny fondy) DPH – pro kohezní státy uznatelná nevratná DPH (jako dosud, platí pro všechny fondy) Nákup pozemků (u ERDF a FS uznatelný jen do 10% z celk. uznatel.nákladů projektu; u ESF neuznatelný) Nákup pozemků (u ERDF a FS uznatelný jen do 10% z celk. uznatel.nákladů projektu; u ESF neuznatelný) Úroky z úvěru – neuznatelné (platí pro všechny fondy) Úroky z úvěru – neuznatelné (platí pro všechny fondy) Uznatelnost pro cíl 3 – upravena v nařízení o ERDF Uznatelnost pro cíl 3 – upravena v nařízení o ERDF

Příprava ČR Zapojení do negociací k FP a přípravě nařízení Zapojení do negociací k FP a přípravě nařízení Příprava Národního rozvojového plánu ČR na léta 2007 – 2013 (prosinec 2005) Příprava Národního rozvojového plánu ČR na léta 2007 – 2013 (prosinec 2005) Příprava Národního strategického referenčního rámce – vyjednávání o struktuře pomoci z fondů EU pro ČR Příprava Národního strategického referenčního rámce – vyjednávání o struktuře pomoci z fondů EU pro ČR Příprava operačních programů Příprava operačních programů Příprava řídící a implementační struktury (vč. Infrastruktury – IS, úprava finančních toků) Příprava řídící a implementační struktury (vč. Infrastruktury – IS, úprava finančních toků)

Operační programy : Cíl 1: 5 operačních programů Cíl 2 a 3 (Praha): 2 jednotné programové dokumenty Iniciativy Společenství: 5x Interreg A EQUAL URBAN URBAN LEADER LEADER Rozvoj venkova a restruktur. rybolovu (mimo Cíl 1) Rozvoj venkova a restruktur. rybolovu (mimo Cíl 1) Celkem 15 programů : Cíl Konvergence: 15 operačních programů Cíl Konkurenceschopnost (Praha): 2 operační programy Cíl Územní spolupráce: 5x přeshraniční spolupráce 1 x nadnárodní spolupráce 1x meziregionální spolupráce Celkem 24 programů.

Prostředky na politiku HSS pro ČR 26,7 mld. EUR = cca 774 mld. Kč (běžné ceny ) Alokace podle cílů Konvergence97 % Konvergence97 % regionální Konvergence 64 % Fond soudržnosti 33 % Reg. konkurenceschopnost Reg. konkurenceschopnost a zaměstnanost1,6 % Evr. územní spolupráce1,4 % Evr. územní spolupráce1,4 %

Alokace podle cílů v období a

Alokace na operační programy v cíli Konvergence OP Podnikání a inovace 12 OP Výzkum vývoj a inovace 6 OP Lidské zdroje a zaměstnanost 10.5 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 7 OP Životní prostředí 20 OP Doprava 22 IOP 7.5 ROPy OP Technická pomoc 1.75 Celkem 100