PRINCIP BURŽOAZNÍ REVOLUCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak čelit korupci Principy a cíle Mgr. Jiří Dienstbier.
Advertisements

RANÁ ŘECKÁ TYRANIS.
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Vznik státních útvarů V.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:Výuková prezentace Předmět:
Carské Rusko v 2. pol. 19. století
ZSV Vznik a podstata státu.
VY_32_INOVACE_ 03 - Feudální stát
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_445.
Osvícenství.
Sametová revoluce
Základní typy monarchií
Revoluce 1848 v českých zemích
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Kontrola veřejné správy
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Dějepis Mgr. Milan Šimek
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VY_32_INOVACE_SVF32460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_454.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Společná obchodní politika EU
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Politický systém Rakouska
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Revoluce
Teorie státu.
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Dějepis a společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Spolupráce v oblasti justice
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Příběhy našich sousedů
Komunismus a fašismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Revoluce
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
FAŠISMUS V ITÁLII.
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Státy v 18. st..
Revoluce
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
Transkript prezentace:

PRINCIP BURŽOAZNÍ REVOLUCE Dějepis a občanská výchova Milan Šimek

SPOLEČENSKÉ SCHÉMA

Charakteristika politických sil ŠLECHTA vládnoucí třída drží v rukou politickou moc a částečně i ekonomickou. Svého postavení se dobrovolně nevzdá.

II. BURŽOAZIE (měšťanstvo) majetná vrstva, má značnou ekonomickou moc, nikoli politickou. Touží svrhnout šlechtu, která je brzdou pokroku.

III. CHUDINA nemá ani politickou ani ekonomickou moc, je nejvíce postižena a vykořisťována feudálním systémem. Touží po změně poměrů.

Příprava revoluce Buržoazie touží po svržení šlechty, aby mohla využít svých podnikatelských možností. Má vůdčí potenciál, není však dostatečně silná na to, aby šlechtu svrhla. Proto se spojí s chudinou. Aby ji získala pro revoluci, musí rozšířit svůj program i o požadavky chudiny.

I. fáze revoluce Buržoazie politicky zpracuje masy a stává se hegemonem (vůdcem) revoluce. Lidové masy pod jejím vedením svrhnou nenáviděnou vládu šlechty.

II. fáze revoluce Šlechta je svržena , buržoazie se postaví do čela státu a nyní má ekonomickou i politickou moc. Provede změny ve státní správě a především uspokojí své vlastní potřeby. Na plnění slibů chudině již nemá zájem.

III. fáze revoluce Chudina se sice zbaví feudálního připoutání k půdě (nevolnictví), relativně se tedy zlepší její postavení, jeden typ vykořisťování je však nahrazen jiným ze strany buržoazie. Protože je chudina neuspokojena plněním slibů ze strany buržoazie, žádá provádění dalších změn.

IV. fáze revoluce Protože se chudina nedočká naplnění svých tužeb, hodlá pokračovat v revoluci, tentokráte proti svému bývalému spojenci. Buržoazie je zastrašena, a proto se spojí se svým bývalým nepřítelem (šlechtou), aby společně potlačili revoluci. Mnohdy se stane, že je obnoven feudální režim s totalitními praktikami, ovšem s faktickou mocí buržoazie.