Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

Poznej, kdo to řekl.
Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Citáty O LÁSCE.
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Představení skupiny OlgaŠtěpánka JanaFatima Propagace skupiny.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Východní náboženství Petr Machala.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Psychologie štíhlé postavy
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Herakleitos Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Předpoklady a historické souvislosti
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Chemicky čisté látky.
AUTOMAT.PŘETÁČENÍ Těžké je rozhodnout se opustit sen a vstoupit do skutečnosti. Vyžaduje to úžasnou sílu vůle a je to tím těžší, čím víc narostl sen.
Kristýna Hartmanová C4B
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
…wait for it….
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
1. Moudrosti poklad z nebe | je Slovo Boží nám, | jímž k poznání nám sebe | podává Pán Bůh sám. | Však plné zjevení | je v Kristu Boží tváře | k našemu.
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Pythagoras př. n. l.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_02 Název materiáluVýznamné.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 2 Milétská škola a Pýthagorás.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
náboženství staré Číny a Japonska
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Elejská škola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Předsokratovská filozofie
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Francouzský materialismus I
Transkript prezentace:

Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás Předsókratikové Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás

Hérakleitos z Efesu (535 - 475) Pocházel z Efesu z aristokratické rodiny Byl svérázným samotářem, vysmíval se davu, kritizoval demokracii Měl nárok stát se obětníkem, postoupil jej však svému bratrovi. „Co se divíte ničemové? Což není lepší dělat toto (hra v kostky s dětmi), než s vámi spravovat obec?“ Před svými nepřáteli se uchyluje do chrámového azylu Artemidia, starodávného posvátného okrsku bohyně v Efezu. Jí obětuje (věnuje) svůj jediný spis, jehož název není znám, pozdější tradice mu přisuzuje standardní pojmenování „Peri fyseós“ (o přírodě). V stáří se zcela izoloval od lidí a žil jako poustevník v horách.

Hérakleitos z Efesu (535 - 475) Kritizoval tzv. mnohoznalectví – tj. množství vědění bez hlubšího vhledu. „Samotné množství vědění neformuje ducha, jinak by jistě osvítilo Pýthágora i Xenofana. Jde o to nalézt jednu myšlenku, která otevírá tajemství světa.“ Tvrdil, že vše je v neustálém pohybu, všechno se mění: „Vše plyne /panta rhei/“ „Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky“. Složitější verze tohoto výroku zní: „Jsme a nejsme, do stejné vody vstupujeme a nevstupujeme „

Hérakleitos z Efesu (535 - 475) Za pralátku, z níž všechno povstalo, považoval oheň. Chápal jej patrně ve smyslu pra-energie. Z této praenergie se nepřetržitě rozvíjí mnohost – veškerá různorodost, která je na světě. Veškerý vývoj se odehrává v boji a souhře protikladných sil. V boji myšlenky s myšlenkou, člověka s člověkem, muže s ženou, národa s národem se utváří harmonická celistvost světa. Boj je hybnou silou veškerého dění. Boj je v základu vzniku a zániku všech věcí. Vše se děje ve sváru a napětí protikladů.

Hérakleitos z Efesu (535 - 475) Poprvé použil pojem logos (původní význam - slovo) pro označení světového řádu všech věcí. Úkolem člověka je, aby poznal logos, který vším vládne Gnoseologie: smyslům se dá věřit, ale musíme se naučit filtrovat poznatky díky nim získané. „Špatnými svědky jsou lidem oči a uši, mají-li barbarské duše.“ Problém tedy podle něj není ve smyslech samotných, ale v tom, jak se k vjemům přistupuje. Schopnost poznání je společná celému lidskému rodu, ale většina se rozchází s logem. Na relativnost poznání naráží i v citátu „Nejmoudřejší z lidí se bude zdát proti Bohu opicí v moudrosti, kráse, i všem ostatním.“

Démokritos (470 - 360) Pocházel z Abdér v Thrákii. V mládí se díky příznivým majetkovým poměrům vydal na cesty do Egypta, Persie a Indie. Podle vlastních slov tím výrazně převýšil své vrstevníky. Posléze se vrátil do rodného místa, kde také dožil. Jsoucno se skládá z nepatrných tělísek, které nemůžeme vidět a která nejsou dále dělitelná - atom (= nedělitelný). Nespočetné atomy se pohybují v nekonečném prostoru podle zákona tíže. I duše člověka se skládá z atomů. Duše je tudíž něco tělesného. Po smrti se atomy duše rozptýlí. Věci obsahují tzv. primární vlastnosti, což je např. tíže, hustota, tvrdost, a ty jsou přítomny ve věcech samých. Sekundární vlastnosti jsou vlastnosti k věcem přidané, dosazené – barva, teplo, vůně, chuť, zvuky. Blaženost spočívá v radostné spokojenosti mysli. Vede k ní umírněnost a pohrdání siláckými kousky. „Tělesná síla je dobrá u volů, ale člověka šlechtí jeho síla duševní.“ „Raději bych objevil jediný důkaz v geometrii, než bych získal perský trůn.“

Empedoklés 490 př. n. l. v Akragantu na Sicilii Jako základní látky všeho bytí definoval čtyři elementy: oheň, vodu vzduch zemi dualismus - hnací síla všeho dění jsou podle něj dvě prasíly: láska (fília) - síla sjednocující, a nenávist (neikos)- síla oddělující. Pod vlivem těchto sil svět pulsuje mezi stavem naprosté jednoty a stavem naprostého rozdělení. Náš svět je možný mezi těmito dvěma extrémními stavy.