Anna Hradecká, Kačka Vránová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Arabská říše … vznik a vývoj.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Shrnutí učiva raného středověku
Vznik Španělska.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Arabové a jejich výboje
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Arabové a Islám Raný středověk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Islám Arabové.
Světová náboženství.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jihozápadní Asie.
Historie Starověkého Řecka
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
Islám Arabové.
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Arabská říše Islám.
Islám Arabská říše.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
VY_32_INOVACE_2D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Arabové a Turci, islám uč
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Rozšíření Islámu v dnešní době
Starověké lékařství.
Na Balkánském poloostrově
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
ŘECKÉ DĚJINY.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Starověký řím 6. ročník NG.
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Úvod do středověku.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Arabská říše.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Anna Hradecká, Kačka Vránová Arabská říše Anna Hradecká, Kačka Vránová

Obecně Středověký státní útvar Vznik na Arabském pol. postupné rozšiřování Islám

Hospodářské a společenské poměry v Arábii Mezi 5. a 10. stoletím výboje do okolních států (Arabský poloostrov malo úrodný pro tolik lidí) Základem společnosti původně rodové svazky, později vznikla šlechta, která si začala podrobovat zbylé obyvatelstvo Mekka-centrum obchodu a náboženství, ležela na důležité obchodní cestě mezi Evropou a Asií 6. stol. Obchodní cesty se zmocnili Íránci =>sjednocení Arabských kmenů

Náboženství V Arabské říši bylo hlavní náboženství Islám Zakladatel kupec Mohamed Hidžra – 622 – odchod Mohameda do Mediny Sjednotilo velké území rozdílných států (svaté války) Základní kniha Korán Pět pilířů víry

Způsob života Zákon koránového práva – týká se všech stránek života – ovlivnění náboženstvím Hlava muslimského světa – Kalif, ministři (vezíři), vládci provincií (ommálové) a soudci (kadíové)

Kultura Stavby zdobené keramikou a mozaikami , koberce, hedvábí Literatura (básně, pohádky tisíce a jedné noci)

Výboje Hnáni náboženstvím a politikou Až po 7. stol.n.l. (sjednocení) Provincie Byzantské říše (Sýrii, Palestinu, Egypt a Libyi) Rozpory – rozdělení na Sunnity a Šíty 715 od řeky Indu a Střední Asie až k Pyrenejím obléhání Konstantinopol v roce 677 a 717 porážka u Poititers v roce 732 1492 – vyhnání Arabů z Pyrenejského poloostrova

Orientální feudalismus Všechna půda i zavlažovací zařízení patřily kalifovi a za jejich užívání odváděli drobní rolníci nájem. Kalif dával dary oblíbencům ->vznik pozemkové šlechty Dobytá města nebyla zničena, ale zachovávala dál své hospodařství Výboji rostlo bohatství, to vedlo později k vnitřnínu rozpadu řáíše na menší státy – pozdějším šiřitelem islámu bylo Turecko

Vzdělanost společná vláda, společný spisovný jazyk a v převážné části i společné náboženství – volný pohyb a možnost vzdělání v celé říši navazovala vědomě na řeckou vědu a techniku, Persii, 4ínua aIndii Matematika – arabské číslice, použili symbol nuly Astronomie - pozorováním nebeských těles Zeměpis - zprávy zejména o Asii a severní Africe lékařství- sledovali působení podnebí, hygieny a životosprávy, léčení očních chorob (brýle), léky-rozvoj chemie Znalost řecké filosofie lékař Ibn Sína (lat. Avicenna, 11.století) – Kánon lékařství, kniha uzdravení.

Úpadek a současnost 11. stol. - vyhnáni ze Sicílie 15. stol. - vyhnání ze Španělska, nadvláda Turků 19. stal. - kolonie Francie a Velké Británie 20. stol. - osamostatnění – „země třetího světa“

Děkujeme za pozornost